Ładowanie strony

Najsłodszy blog w sieci
Ładowanie...


wtorek, 26 czerwca 2012

Mikser planetarny Kitchen Aid  - spełnienie marzeń większości domowych piekareczek ;-). Obecny na rynku od prawie 100 lat, stylizowany na lata 60-te, uosobienie klasycznej elegancji.

kitchenaid

Pisząc  notkę o nim nie będę się skupiała na tym, co możecie przeczytać na poświęconych mu stronach internetowych, na opisach właściwości technicznych, czy wyliczaniu wszystkich przystawek, jakie można do niego dokupić. Jeśli ktoś jest zainteresowany, na pewno czytał lub wie, gdzie można znaleźć te informacje w internecie.

Będę pisała z perspektywy osoby, która pracuje na nim prawie 2 lata. Praktycznie codziennie wyrabia różne rodzaje ciasta: ucierane, kruche, drożdżowe, bezowe. Przygotowuje domowy makaron. Zagniata ciężkie ciasta chlebowe. I kręci pyszne lody :-). I przede wszystkim osoby, którą pasją jest testowanie podobnych urządzeń dla czystej i dzikiej przyjemności ich testowania. Osoby, która ma porównanie w pracy urządzeń mu podobnych.

Dlaczego kupiłam mikser KA? Też sobie często zadawałam to pytanie ;-). Miałam wtedy w kuchni Kenwooda Chef Premier. Na Kenwoodzie pracują uznani mistrzowie kuchni. KA kojarzył mi się z amerykańską gospodynią domową i Marthą Stewart  ;-). Sporo czytałam w internecie i... nie rozumiałam zachwytów na nim. Podobno był najlepszy! Pozostało tylko przekonanie męża, że czerwony to mój ulubiony kolor sprzętu w kuchni i od tej pory będę mogła dopasować do niego moje akcesoria kuchenne...

Przygoda się zaczęła!

...od rozczarowania. Serio. Dlaczego nie jest lepszy od mojego starego miksera? Czemu nie zbiera idealnie ucieranego masła ze ścianek misy? Na to wydałam 300 funtów?? A Kenwood już pojechał do siostry, buuuu...

Ale zacznijmy od początku. Otwieram paczkę, praktycznie ją rozrywając. Jest piękny. Bez plastikowych, tandetnych części, sam metal (no, te 100 lat tradycji do czegoś zobowiązuje ;-). Ciężki, bardzo ciężki. Wygląda jeszcze lepiej niż na zdjęciach. I ten kolor! Targam go do kuchni i idealnie wpasowuje się pomiędzy moje waniliowe szafki. Przez chwilę żałuję, że nie wybrałam czarnego koloru... a może migdałowego? Naprawdę, wybór czasem jest przekleństwem. Jak można się zdecydować na właściwy kolor, jeśli w sklepie było ich dwadzieścia kilka? (kupując mikser w kolorze śliwki lub zielonego jabłuszka, pamiętajcie, że nie dobierzecie wtedy do niego kolorystycznie wszystkich akcesoriów; większość jest produkowana dalej w podstawowych kolorach – przed kupnem trzeba to koniecznie sprawdzić!).

kitchenaid

Myję go, przecieram do suchości Szmatką Od Tej Pory Specjalnie Dla Niego. Nikt go nie może dotknąć, nie pozwalam (to się powinno leczyć? ;-). Stawiam jak najdalej na blacie kuchennym, by nikogo nie kusił. Uruchamiam. Wydaje przyjemny, mrukliwy niski dźwięk. Jak prawdziwy Kiciuś.

Czas na pierwsze ciasto. Mąż mi reguluje nachylenie mieszadła, ot, jedna śrubka. Ucieram więc masło. Mimo właściwego ustawienia i regulacji nie zbiera masła z misy! Przez chwilę nie kojarzę o co kaman.  Aha, już wiem. Wracam do pudła i przeszukuję je w poszukiwaniu silikonowego mieszadła, jakie miałam w komplecie z Kenwoodem. Nie ma, qrcze. Sprawdzam na stronie. No tak, nie ma go w zestawie. Wydatki na Kiciusia więc rosną o kolejne kilkadziesiąt funtów. A mikser odstawiam na kilka dni, do momentu dostarczenia mieszadła. Ono jest naprawdę konieczne. I powinno być w zestawie. Wygląda tak:

W końcu mam wszystko (chyba?). Masło uciera się od tej pory idealnie. Ciasto wyrabia naprawdę świetnie. Mimo, iż kupiłam model Artisan (są w sumie 3, Artisan jest tak po środku i cenowo, i patrząc pod kątem mocy) idealnie wyrabia każdy rodzaj ciasta, nawet te najcięższe drożdżowe i chlebowe. Kupując mikser dostałam w prezencie szklaną misę, więc mogę podglądać, jak mu idzie praca ;-). Ponieważ szklana misa jest dużo większa niż ta metalowa w zestawie, wyrabiam w niej ciasto na 2 duże bochenki chleba lub ubijam na sztywno bezę z 15 białek. Bez najmniejszego problemu. Aha, 1 białko również ubije!

W porównaniu np. do Kenwooda, osłona na misę jest nie najlepsza. Nie pokrywa całej misy, więc przy dodawaniu np. cukru pudru do ciasta robi się mała zadyma wokół ;-).  Normą jest, że wtedy kładę na nią jakiś ręczniczek kuchenny, nie mam ochoty za każdym razem sprzątać wszystkiego wokół.

Pracuje bardzo stabilnie. NIGDY nie było tak, by podczas ciężkiej pracy przemieszczał się w jakimś stopniu po blacie czy trząsł, co się zdarzało przy moim starym Kenwoodzie. Drga tylko jego głowica, cały spód pozostaje niewzruszony. I za to ma plus!

Po pewnym czasie dokupiłam do niego misę do kręcenia lodów oraz przystawkę do makaronu.  Sprawują się bardzo dobrze, jestem z nich zadowolona. Choć mam wrażenie, że misa rozmraża się trochę szybciej, niż w mojej starszej maszynce do lodów. Choć na 20 minut pracy, zgodnie z instrukcją obsługi, wystarcza. W przystawce do lodów jeden mały szczegół jest niedopracowany (nie wiem, czy tylko w moim tak się trafiło, ponieważ nigdzie wcześniej o tym nie czytałam..).  Nie wchodząc w szczegóły techniczne, luzuje się mały metalowy drucik, więc muszę uważać, by nie wylądował w lodach, które potem podaję moim dzieciom! 100 lat tradycji i takie niedopracowanie? Hm... tutaj duży minus.

kitchenaid

kitchenaid

Po takim czasie jaki upłynął od jego kupna zauważyłam, że farba, którą pokryte są mieszadła, po prostu odpryskuje... Jeśli dojdzie do miejsca, w którym ma styczność z ciastem, muszę się nastawić na zmianę mieszadeł, czyli kolejny wydatek. Po roku? Fakt, często je używam, nawet bardzo często. Ale znowu minus...

Mikser KA Artisan ma dość słabą moc, w porównaniu do innych mikserów planetarnych. I tego się najbardziej obawiałam przed kupnem. Okazuje się, że niepotrzebnie. Gwarantuję, że na Wasze potrzeby (o ile nie są większe niż moje, i o ile nie potrzebujecie go do gastronomii), model Artisan wystarczy Wam w zupełności.

Podsumowując – pomimo niektórych wad, o jakich chciałam Wam napisać przed podjęciem przez Was decyzji, jest to bardzo dobra maszyna, z której prawdopodobnie będziecie bardzo zadowoleni, ale nie spodziewajcie się cudów! Ona nie zadecyduje o tym, że zakalce przestaną Was prześladować.  Niestety, robot jest w kosmicznej cenie (choć kupując  w USA lub UK możecie ją nabyć prawdopodobnie taniej niż w Polsce, jedynie trzeba wtedy zmienić wtyczkę lub pomyśleć o zamienniku prądu). Każda dodatkowa przystawka ma sporą cenę, podobnie jak części wymienne. Sporym kosztem była dla mnie przystawka do makaronu, dlatego kupiłam ją na ebayu, praktycznie nową, za połowę ceny.

Jestem ciekawa Waszego zdania o tej maszynie, czy bardzo się różni od mojego? Proszę, podzielcie się swoimi uwagami. Będzie to niezwykle cenne dla osób, które właśnie stoją przed wyborem sprzętu, jakby nie było, na lata. Choć taki robot powinien doczekać i naszych wnuków ;-). Ciekawe, ale taka jest właśnie polityka tej firmy.

-----------------------------

Mała aktualizacja - żeby ktoś nie pomyślał, że nie jestem z Kiciusia zadowolona. Jestem bardzo. Każdy mikser ma jakieś wady. Tutaj może bardziej skupiłam się na nich, niż na zaletach, a te są oczywiste. A jednak teraz się do niego przyzwyczaiłam, wady wybaczam i... piekę nadal. A rezultaty możecie zobaczyć na zdjęciach ;-).

*Zdjęcia pochodzą ze strony kitchenaid.com.

Wydrukuj:
Średnia ocena: 10  (liczba głosów: 5)

Kategoria: Recenzje
Dodaj komentarz
Pozostało znaków: 5000 
Dziękuję za zamieszczenie komentarza.
Wszystkie komentarze czytam, choć niestety, nie dam rady na wszystkie odpowiedzieć.
Zanim zamieścisz pytanie upewnij się, czy nikt nie zadał podobnego (ułatwi Ci to wyszukiwarka zamieszczona w komentarzach).
Komentarze z linkami mogą nie zostać opublikowane.
Zaloguj się, aby dodać komentarz lub skomentuj jako gość, korzystając z poniższego formularza.
Imię/nick*:
Strona WWW:
Weryfikacja antyspamowa*:
Komentarze (844)
1 | 2 | 3 | 4 | 5    
anka1309 profil
15.08.2017 04:44 odpowiedz
ja mam mojego robota KA wspadku, 22 lat, nie wypbrazam sobie kuchni bez niego ,dokupuje sobie czasami rozne dodatki , do mielenia miesa i maku,do scierania ziemniakow,sera ,warzyw, wypiekam chleb co 3 dni, ciast moze nie pieke codziennie ale 2 razy w tygodniu a jak jest jakas okazja to KA pracuje przez kilka dni non stop,moj robot to jeszcze wersja "classic",czekam kiedy sie zepsuje bo tylko wtedy wymienie na wiekszy ,ale widac, ze lubi mnie bo niechce sie rozstac ze mna,POLECAM
Gość: Monika
08.06.2017 13:36 odpowiedz
Dzień dobry, jestem o krok o podjęciu decyzji o zakupie KA. Jednak potrzebuję jeszcze kilku informacji. Pomożecie?
1. Maszynka do mielenia mięsa - Często robię pierogi, duuużo pierogów. Właśnie na mieleniu mięsa do pierogów padł mój Kenwood Prospero KM280. Szukam więc czegoś solidniejszego. Czy maszynka do mielenia mięsa KA jest lepsza? Doczytałam Pani Dorota nie miała dobrego zdania o tych maszynkach, ale ciekawi mnie, czy na przełomie tych kilku lat może coś się nie zmieniło, poprawiła się ich jakość?
2. Czy przy mieleniu mięsa czy wyrabianiu ciast ma znaczenie moc silnika? Ja zawsze myślałam, że im mocniejszy silnik tym jest wytrzymalszy i silniejszy. Mój Kenwood miał 900vat i poległ był :-(
3. Jeśli maszynka do mięsa KA jest słaba to jaką inną opcję wybrać? Kto ma to sprawdzone i może polecić . Nadmieniam, że z uwagi na ograniczoną powierzchnię magazynową, chciałabym aby była ona częscią jakiegoś głownego urządzenia (jak to od KA) nie zaś samodzielnym urządzeniem (jak np. niezawodny poczciwy Zelmer).
Z góry dziękuję za Wasze rady. Serdecznie pozdrawiam. Monika
yrkl profil
26.06.2017 08:21 odpowiedz
2 — czasami to nie moc, a użyta technologia ma większe znaczenie. W KA wszystko dzieje się mechanicznie, wspierane przez elektryczność, dzięki temu stać go na więcej mimo iż na pudełku widnieje tylko trochę ponad 300 watów :)
Gość: Paula
12.04.2017 20:12 odpowiedz
Czy mając do wybory 6,9L ARTISAN 7, a 4,8 L Aristan 5 na co lepiej się zdecydować? czy sa jakies minusy w tym ARISTAN 7?
Kamelcia profil
07.06.2017 19:20 odpowiedz
Któraś z użytkowniczek chyba nawet tutaj na forum pisała, że porwała się na A7 i żałuje bardzo ze względu na jednak spore rozmiary i odradzała stanowczo. Patrzyłam w sklepie na oba i przyznam, że cieszę się, ze zostałam przy Artisanie 5, no ale wiadomo... kwestia potrzeb i pewnie rozmiarów kuchni :-)
AnulaZ profil
07.04.2017 00:20 odpowiedz
Pani Doroto, czy Pani Kicius to model KitchenAid KSM150 Artisan?
Chyba niedawno wyszly 2 nowe modele KSM125 i KSM175, ale nie widze za bardzo roznicy miedzy nimi poza kilkoma dodatkami (pouring shield i dodatkowa misa oraz koncowka Flex Edge w modelu 175). Czy ktos wie czy sa jeszcze inne roznice? Albo czym rozni sie model 150 od tych nowych? Czy dodatkowe elementy (np ice cream maker) beda pasowaly do kazdego modelu? Dziekuje
Powaznie sie zastanawiam nad zakupem i bede wdzieczna za wszelkie podpowiedzi. Dziekuje
Dorota, Moje Wypieki
07.04.2017 18:25 odpowiedz
Tak, 150. Niestety, nie śledziłam najnowszych modeli.
Gość: Anna
05.04.2017 12:59 odpowiedz
Pani Dorotko, pozwolę sobie na taka małą podpowiedź. Mieszadła są malowane proszkowo. Jak te oryginalne bardzo "oblezą" to może warto skontaktować się z lakiernikiem, czy nie opłacałoby się ich po prostu przelakierować? Zakup nowych to jednak znaczny koszt...
Mam też pytanie dotyczące wałkowarki. Czy wałkowała Pani może ciasto kruche oraz na pierogi (ciasto parzone)? Czy sprzęt daje radę?
Pozdrawiam. Anna
Dorota, Moje Wypieki
06.04.2017 15:28 odpowiedz
Dziękuję za radę :-). Wałkowarka jest bardzo ok. Wałkuję makaron z blogowego przepisu, pierogi z blogowego przepisu, też ciasto na faworki :-).
Gość: Wanda
25.03.2017 13:12 odpowiedz
i nadal nie wiem czy kupić ten, czy kenwood czy nowy termomix ( ze starego jestem bardzo zadowolona), a melakser tej firmy mnie rozczarował mój zelmer kupiony 30 lat temu po ślubie był lepszy, ale ten firmy KA pracuje dobrze
Gość: Ania
19.03.2017 19:46 odpowiedz
Witam Pani Dorotko, jest Pani dla mnie niedoścignionym wzorem w dziedzinie wypieków, w Polsce. W związku z tym zwracam sie do eksperta z pytaniem odnośnie Robota planetarnego Bosch MUM56Z40. Czy posiada Pani wiedzę na temat tego robota, czy moc jest wystarczająca do wyrobienia ciasta na chleb oraz drożdżowego? Ubicie białka, białek? Utarcie masła z cukrem? Jeśli nie z własnej praktyki to moze z opinii znajomych? Bede wdzięczna za odpowiedz
Dorota, Moje Wypieki
20.03.2017 10:08 odpowiedz
Z opinii Czytelników na blogu, tak - on daje radę :-). Nie wiem jednak, czy zbiera dobrze masło ze ścianek misy i czy można dokupić silikonowe mieszadło.
pozdrawiam
Gość: Ania
20.03.2017 10:41 odpowiedz
Bardzo dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam Pani Dorotko
Gość: dorotam
13.02.2017 00:13 odpowiedz
mam KA artisan od dosc dawna, nie wiedzialam nawet, ze to taki szal cial :) malzonek mi go kiedys zakupil jako prezent bezokazyjny. od kiedy przesladuje strone doroty robiac jej przepisy kilka razy w tygodniu i od kiedy padl moj zojirushi do robienia chleba KA jest w robocie praktycznie codziennie.
nigdy nie spojrzalam na instrukcje, pracuje sie z nim bardzo intuicyjnie. uzywam wszystkich przystawek (do ubijania bialek, druga do ucierania i hak do ciezszych ciast) ale nie wiedzialam, ze sa inne. ba, jest nawet jaki pipsztyk do mielenia! zamierzam zakupic.
generalnie jestem zadowolona z tego zakupu i uwazam, ze wart jest swojej ceny.
Gość: Lizka
11.02.2017 13:44 odpowiedz
Ja dzisiaj dostałam mojego.. Mężczyzna mi zakupił na Walentynki... Apple red.. ARTISAN... jestem zakochana! Cudeńko moje wymarzone. Na razie przeczytałam instrukcje, nadal się na niego gapie...aż boję się go użyć.. Od lat marzyłam o takim i teraz jest, stoi dumnie na stole. Mój Boże jaki on śliczny.
Kierownica profil
11.02.2017 16:57 odpowiedz
Cóż za uczuciowy opis! Nie umiem odróżnić, które fragmenty są o mężczyźnie, a które o mikserze! ;)
Gość: Madzik
19.01.2017 21:09 odpowiedz
Mam pytanie:) jestem w USA na wakacjach zastanawiam sie nad zakupem KAid tutaj ale nie wiem czy sprzęt wyprodukowany tutaj będzie działał w pl??? Prosze o radę :)
agnsud profil
19.01.2017 21:41 odpowiedz
Potrzebna będzie przetwornica prądu.
Wpisz w wyszukiwarkę komentarzy nad swoim postem "usa" - kilka osób kupowało stamtąd sprzęt.
Gość: Agnieszka
19.01.2017 23:45 odpowiedz
hej, Farciaro ;) kup KA na 220W - bez problemu i bez dodatkowych transformatorów będzie działał. Ja właśnie taką, europejską, wersję tam kupiłam. Powodzenia
Gość: Madzik
23.01.2017 03:24 odpowiedz
Dzieki za rady. Agnieszko sprawdzałam cenę KAid w wersji europejskiej ale sa one duZo droższe niż te na 110v ( ponad $250 zielonych więcej) i nie wiem czy sie to mi opłaca ze względu na gwarancje:/
yrkl profil
12.02.2017 21:17 odpowiedz
Będzie działał. Musisz tylko kupić transformator min. 300w, ale optymalnie weź trochę większy — 500 jest ok. Na allegro z wysyłką ~120-130zł :)
Gość: Edyta
11.01.2017 11:58 odpowiedz
Witam. Mam pytanie do użytkowniczek mikserów planetarnych, jak to wygląda w przypadku ucierania masła z cukrem? W sensie ile gramów można ucierać naraz :) Jestem zielona jeśli chodzi o miksery planetarne, ale właśnie udało mi się taki zakupić na dużej promocji i przy pierwszym podejściu porażka.. Mikser po prostu się wyłączył przy ucieraniu kostki masła z cukrem - bardzo miękkiego masła, i od kilku dni usiłuję znaleźć informację czy to tak powinno być czy ten mój jakiś felerny. Choruję na KitchenAida ale na razie przekracza moje zdolności zarobkowe :) Ten zakupiony to Bosch MUMXL10T. Bardzo proszę o pomoc bo muszę szybko zdecydować czy go oddać, z góry dziękuje :)
Dorota, Moje Wypieki
11.01.2017 12:04 odpowiedz
Powinno dać radę utrzeć kilka kostek na raz, w zależności od rodzaju misy. Ja najczęściej na potrzeby kremów ucieram 1 kostkę masła. Jeśli masło jest miękkie nie powinno byc żadnego problemu, to podstawowe zadanie robota planetarnego. 
Gość: Edyta
11.01.2017 12:22 odpowiedz
Dziękuję za bardzo szybką odpowiedź :) Tak właśnie mi się wydawało, jakim cudem mój stary Zelmer bez problemu ucierał masło a tu taki mocny robot i nie daje rady. Czyli jednak coś z nim jest nie tak. No cóż, dobrze że przynajmniej mam możliwość oddania. Pozostaje nadal odkładać na KitchenAida :) Jeszcze się tylko upewnię - KitchenAid bez problemu utrze 2-3 kostki masła? :) może się zdecyduję wziąć na kredyt :)
agnsud profil
11.01.2017 14:25 odpowiedz
Mam Kenwooda KMix i też nie ma problemu z kostką masła. Ucieram mieszadłem flexi, ale zanim je kupiłam używałam mieszadła K i też nie było problemu.
anika-aaa profil
06.01.2017 20:41 odpowiedz
Witam. Jestem przed zakupem KA. Mam dwie opcje do wybory jeśli chodzi o dodatkowe akcesoria. Pierwsza opcja to dodatkowa szklana dzieża o poj. 4.8 l a druga to metalowa dzieża o pojemnosci 3 l i mieszadlo flex - guma jest tylko z jednej strony. Cenowo wychodzi prkatycznie to samo jak dodatkowo dokupie mieszadlo ale nie wiem ktora dzieże lepiej wykorzystam. Proszę o pomoc :)
Dorota, Moje Wypieki
07.01.2017 11:52 odpowiedz
Zależy jakie duże porcje ciast pieczesz. Ta szklana jest naprawdę duża i ubijam w niej ogromne ilości białek lub wyrabiam ciasto od razu na 2 chleby. 
anika-aaa profil
07.01.2017 12:32 odpowiedz
Dziękuję bardzo. Niby wielkich porcji nie piekę ale jak chleb to 2 bochenki. Z drugiej strony duża dzieża nie musi być pełna aby z niej korzystać a małej nie powiększę ;)
Ponadto chciałabym pogratulować rewelacyjnego bloga. Przepisy są fantastyczne i praktycznie z tych co piekę większość mi wychodzi. Pozdrawiam
Dorota, Moje Wypieki
07.01.2017 12:43 odpowiedz
Dokładnie, można jej też używać do małych ilości, to nie przeszkadza. Bardzo dziękuję za ciepłe słowa o blogu :-).
Gość: mamamysia
02.01.2017 14:12 odpowiedz
Witam, jestem posiadaczką Kitchena od jakiegoś roku, robię w nim wiele ciast, m.in kruche, drożdżowe, chleb, nie próbowałam jeszcze ciasta na pierogi-obawiałam się czy da radę ale skoro piszecie, że tak to spróbuję. Proszę tylko o informację czy używać mieszadła czy haka i na jakiej prędkości. Mam też pytanie odnośnie odgłosu pracy KA podczas wyrabiania cięższych ciast, kiedy już składniki się połączą i mikser zaczyna nieco ciężej pracować przy każdym obrocie słychać odgłos podobny do tykania zegara, czy to jest normalne, wasze KA też pracują w ten sposób?
Dorota, Moje Wypieki
03.01.2017 00:11 odpowiedz
Używam haka, na 2 ustawieniu. Najlepiej upewnić się jeszcze w instrukcji. U mnie słychać takich 'tykających' odgłosów.
Gość: mamamysia
03.01.2017 12:57 odpowiedz
Dodam jeszcze, że te tykające odgłosy nie wydobywają się z miksera ale mam wrażenie że sprężyna umieszczona nad metalowym kółeczkiem pod którym montuje się mieszadło lub hak uderza w coś za każdym obrotem, dźwięk nie jest głośny, było tak od początku. Może ktoś z innych użytkowników zauważył podobne "objawy" w swoim KA a ja niepotrzebnie się martwię?
Biśka profil
27.12.2016 21:35 odpowiedz
Mam! Mam i j tego pięknego Kiciusia
Gość: Max
11.12.2016 19:56 odpowiedz
Witam zamówiłem dla dzieczyny KA Zaczęła wypiekac ciasta można powiedzieć już dziś pół zawodowo. Jest to wersja profesjonal HD proszę mi powiedzieć czy w misie 5,7l można wyrobić jedno ciasto ? Czy możliwe jest aby misa ta była za duża ? Słyszałem że nawet jedno można wyrobić w tym urządzeniu ale wolę dopytać w profesjonalnym sprawdzonym portalu.
abielecka profil
05.12.2016 15:58 odpowiedz
Czy z tego miksera (KA) jest Pani najbardziej zadowolona? Najczęsciej go Pani używa?
Dorota, Moje Wypieki
05.12.2016 19:57 odpowiedz
Tak, używam cały czas.
abielecka profil
06.12.2016 08:34 odpowiedz
dziękuję za odpowiedź. decyzja podjęta: będzie KA (na szczęście kolor jest mi objętny ;))
Gość: Aga
04.12.2016 23:35 odpowiedz
Proszę o pomoc, bo chcę kupić KA. Z jakich stron w UK korzystaliście? czy kupiony w UK jest przystosowany do prądu w Polsce?
Gość: Gabiszczu
26.11.2016 15:46 odpowiedz
Witam od tygodnia jestem wlascicielką Kiciusia :)(wygrałam to cudi) i namietnie szukam przepisów w których bede mogla go max wykorzystac poki co ida ciasta drozdzowe chlebki dzis jeszcze pewnie masa do placka. Niestety co do pieczenia jestem troche słaba ... czy jest cos na co warto jeszcze zwrócic uwage :)
adrzuc profil
26.11.2016 13:15 odpowiedz
Zastanawiam się nad tym mikserem cały wczorajszy dzień i dziś od rana. Przeczytałam wszystkie komentarze na moich wypiekach i na innych stronach (polskich i angielskich). Czytałam też o Kmix, Premier Chef, Major, bosh mum, James Andrew i Kitchen Aid Heavy-duty. Obecnie mam stand mikser, food processor z Lidla, marki Silvercrest. Chciałabym go wymienić na nowy,ponieważ obecny jest głośny i nie zbiera dobrze z brzegów przy ubijaniu białek. Ogromny plus ma za mise, która ma aż 6,2 litra. Proszę mi doradzić czy lepiej kupić Kitchen Aid Artasian i dokupić do niego szklana mise czy lepiej zainwestować w Heavy-duty? Zależy mi na dużej misie. Ta w zestawie powinna poradzić sobie z 1 kg mąki plus dodatkowe składniki, ale czy tak jest w rzeczywistości?
Dorota, Moje Wypieki
26.11.2016 14:17 odpowiedz
Wg mnie Artisan wystarczy, o ile nie przerabiamy ogromnych ilości ciasta. U mnie radzi sobie ze wszystkimi wypiekami na blogu, ale ja np. piekę 1 biszkopt, 1 piernik, itp. nie ze zwiększonych proporcji, nie piekę na sprzedaż lub na zamówienie.
mireko1 profil
29.11.2016 21:15 odpowiedz
Sam stałem przed tym samym dylematem.
Kupić Artisan 7 czy też Heavy Duty 7.
Decyzję podjąłem niespełna trzy tygodnie temu.
Do wydania była dość spora kwota pieniądzy.
Różnica w cenie spora i wybrałem
Heavy Duty 7.
Stało się tak ponieważ, zasięgajac informacji u polskiego dystrybutora dowiedziałem się iż, Heavy ma silnik indukcyjny - bezszczotkowy. Jak dla mnie mniej kłopotliwy. Minusem tej decyzji jest okres gwarancji na Heavy, jest to tylko 1 rok.
Artisan posiada 5 - letnią gwarancję.
Chciałbym aby robot posłużył na lata.
Podjęcie ryzyka z gwarancją to już indywidualna sprawa.
Na otarcie łez dokupiłem termodzieżę i obecnie ją testuję.
mireko1 profil
29.11.2016 21:33 odpowiedz
Zapomniałem jeszcze dodać że, trzeba dokupić mieszadło flex które nie występuje w zestawie. Uważam je za niezbędne.
Sam robot przy mieszaniu jest cichy. Można swobodnie rozmawiać.
Gość: Adel
01.12.2016 17:30 odpowiedz
U nas wczoraj zamieszkal rozowy Pro 6:-)
Misa 5,7 l ale bez problemu ogarnal 1,5 kg maka plus 2 litry mleka na nalesniki;-)
Mase na sernik wiedenski zrobil swietnie.Moj kenwood Major nigdy nie zrobil tak gladkiej w takim tempie.
Malzonek oczywiscie kreci nosem ze nie blendera i innych dodatkow jak poprzedni i nie podnosi siw do gory ale to moja zabawka i juz go kocham:-)
Gość: Asia
20.11.2016 13:56 odpowiedz
Pani Doroto,

ja mam pytanie odnośnie konserwacji KA. Od około roku jestem posiadaczką KA i sporo z niego korzystam (zarówno do wyrabiania ciast, jak i robienia makaronów). Ostatnimi czasy mam wrażenie, że zmienił się dźwięk pracy robota, tzn. podczas pracy słychać niekiedy lekkie skrzypienia/piski. Zastanawiam się czy przyczyną jest wytarcie smaru albo mąka gdzieś się tam dostała. Czy w domu konserwuje Pani samodzielnie robota (naoliwia elementy, itp.)? Czy to temat tylko dla serwisu?
Dorota, Moje Wypieki
20.11.2016 17:08 odpowiedz
Jeszcze nie potrzebowałam smarowania, a chodzi u mnie już 6 rok, a mąż podpowiada, że sam by mi nasmarował ;-). Na pewno oddanie do serwisu jest bezpieczniejsze.
AneDe profil
19.11.2016 23:34 odpowiedz
No i kupiłam Kenwooda Chef Titanium MEGA PACK :D A co se będę żałować ;-) misa 6,7! Moc 1500! Misa z uszami w sam raz, nie za duża, nie za mała, końcówki solidne. Maszynka do mięsa w zestawie porządna, malakser z tarczami OK / niewypał tarcza do tarcia ziemniaków /
Ciasta drożdżowe zagniata super, piernik itd.
Gość: Adel
30.11.2016 02:42 odpowiedz
Gratuluje:-) ja przez 7 lat uzywalam Kenwood Major i byl rewelacyjny! Mozliwosc korystania z kilku funkcji na raz bezcenna.
Za 2 dni( mam nadzieje ze dotrze)rozpoczynam przygode z rozowym Pro 600.
Gość: justyna1982
17.11.2016 18:34 odpowiedz
Dlugo chodzilam z mysla jaki mikser kupic.... rozważalam rozne (czytalam opinie ogladalam filmiki) stanelam przed wyborem KA czy kenwood? Zbliżała sie akurat wielkanoc
Kenwood kusil przystawkami. KA mial akurat walkowarke i wykrojniki do makaronu gratis.
Zdecydowalam sie na KA... przez pierwsze kilka dni żałowałam zakupu bo tyle kasy wydalam a dodatkowych przystawek nie mialam. Pocieszalam sie mysla ze za kilka dni robie pierogi i wyprubuje sprzet i walkowarke. Jakie bylo moje zdziwienie....ciasto wyrobil perfekcyjnie. Walkowarka pieknie walkuje.... robilam pierogi razem z mama i ona rowniez popadla w zachwyt. W ciagu 2-3 godz zrobilysmy ok150 pierogow(dla nas to b.szybko). Zaden sie nie rozpadł! Od tego dnia uwielbiam go i nie żałuję juz wydanych na niego pieniedzy.
Aaaa i biszkopty wychodza piekne i puszyste,nawet nie wiedzialam ze mozna tak doskonale ubic piane z białek ☺
Idealnie wyrabia ciasta drozdzowe.chlebowe i kruche. Nie zamienie go na zaden inny
Gość: Dora
17.11.2016 10:24 odpowiedz
Wszystkie mieszadła i m.in. maszynka do mielenia są plastikowe. Ile czasu go Pani używa? czy nic się nie dzieje z tymi elementami?

obawiam się, że po jakimś czasie się połamią...
Mam straszny dylemat przed dokonaniem wyboru Artisan 5 czy Kenwood Kmix (który ma wszystkie elementy metalowe i jest o połowę tańszy)?
Mój mąż stanowczo mówi "nie" przed plastikowymi elementami za taką cenę, a wygląd to nie wszystko...

Zależy mi na trwałym robocie, który podoła wyrabianiu kruchego, drożdżowego i chlebowego ciasta, masy cukrowej, którą bardzo często robię.

Jakie jest Pani zdanie?
Dorota, Moje Wypieki
17.11.2016 10:50 odpowiedz
Mam go około 6 lat. Mieszadła nie są plastikowe, są metalowe + 1 silikonowe do zbierania masła z misy. Jak napisałam powyżej, z mieszadeł metalowych - konketnie z haka, odpryskuje farba, choć nie jakoś tak tragicznie, tylko przy mocowaniu.
Maszynka do mięsa plastkowa nie jest warta złotówki, odradzam, ja ją wyrzuciłam. Była tępa (mimo ostrzenia i wymiany noży) i tandetna - 20 letni Zelmer lepiej mieli. Dobra jest przystawka do makaronu i misa do lodów.
KMix nie jest do wyrabiania dużych ilości ciasta (nawet w instrukcji ma napisane do jakiej wagi można wkładać składniki). KA jest pod tym względem lepszy i podoła nawet najcięższemu ciastu na chleb. Ale o dokupowaniu przystawek do niego lepiej zapomnieć ;-).
Gość: Monia
15.11.2016 20:00 odpowiedz
Ja jutro mam w planach zakup KA Pro 6.Waham sie tylko w temacie koloru.Jak sprawuja sie biale?Kupuje ten wiekszy bo ze wzgledu na ilosc domownikow w 90% pieke z podwojnej porcji:-)
Gość: Dorota K
07.11.2016 12:24 odpowiedz
Witam,

Czy kitchenaid da radę wyrobić masę cukrową http://www.mojewypieki.com/przepis/masa-cukrowa-lukier-plastyczny-do-tortow ? ?
Dorota, Moje Wypieki
07.11.2016 12:30 odpowiedz
Tak, choć nie ten najtańszy model o małej mocy. 
Gość: Dorota K
07.11.2016 12:37 odpowiedz
a który do tego Pani poleca?
Dorota, Moje Wypieki
07.11.2016 12:40 odpowiedz
Artisan, nie Classic.
Gość: Dorota K
07.11.2016 13:04 odpowiedz
bardzo dziękuję za pomoc i rozwianie moich wątpliwości :)
Szymi94 profil
19.11.2016 20:14
Jeśli Artisan wyrobi ową masę to Classic też. To te same roboty, dokładnie ten sam silnik i te same podzespoły. Różnią się tylko misą (Classic 4.2l a Artisan 4.8l + błyszcząca + uchwyt). Różnica w mocy 275W (Classic) vs 300W (Artisan) nie wynika ze słabszego silnika a jedynie z próby obciążeniowej - z racji iż Classic ma na wyposażeniu fabrycznym mniejszą misę to tym samym zużywa miej prądu podczas próby średniego obciążenia. To jest informacja jaką otrzymałem od polskiego przedstawicielstwa więc myślę ,że jak najbardziej wiarygodna.
yrkl profil
17.10.2016 21:54 odpowiedz
Zatem jest i on. Artisan 5 ;-) Jutro powinien przyjść transformator, więc pierwsze próby — zobaczymy jak to jest nie wyrabiać kilkudziesięciu minut drożdżowego, a cieszyć się pysznymi drożdżówkami.

Jednym z najtrudniejszych — bo twardych i gęstych — ciast z jakimi przyszło mi się mierzyć, był staropolski piernik. Czy KA Artisan5 da sobie z nim radę, czy jednak to zadanie dla mocniejszego modelu? ;-)
Dorota, Moje Wypieki
18.10.2016 09:53 odpowiedz
Tak, ja w nim wyrabiam ciasto na ten piernik. Nie przejmuj się, jak głowica będzie mu mocno przy tym cieście chodziła, to normalne :).
yrkl profil
18.10.2016 11:31 odpowiedz
Super wiadomość, bo już za kilka tygodni trzeba będzie się zań zabrać! ;-)

A drożdżowe ukręcił bez problemu. Fajny gadżet ;-)
estera719 profil
01.10.2016 17:29 odpowiedz
Witam bardzo prosze o pomoc, moj mezczyzna gotuje w domu i chcialabym na urodziny kupic mu wymarzony KITCHEN AIDARTISAN, mysle o 5 ale na stronie : http://madeinusa.com.pl/category/miksery-kitchenaid-artisan-5-ce jest wersja KitchenAid Artisan 5 oraz Kitchenaid Artisan 5 CE czym to sie rozni i ktory polecacie? no i czy to dobry pomysl kupowac z USA? problem z wtyczka itp? bo nawet nie wiem co wtedy trzeba dokupic? czekam z niecierpliwoscia na kometarze
yrkl profil
17.10.2016 15:58 odpowiedz
Różnią się mocą (Artisan 5 jest mocniejszy), a potrzebna jest przetwornica napięcia (do artisana ok. 500w) — są takie z wtyczkami usa->pl :)
yrkl profil
20.09.2016 21:36 odpowiedz
Przyszła kryska na matyska, i do mojego domu chyba niebawem zawita to cudo, skoro walizka z Ameryki ma lecieć pusta, to... może chociaż ten robot się tam nada ;). Pytanie tylko o którym z modeli mowa — Artisan 5?

Śmieszna sprawa — ostatnio amerykański groupon miał wersję professional za niespełna 300 dolarów. Ale gdzie to postawić :(
Dorota, Moje Wypieki
21.09.2016 14:01 odpowiedz
Tak, to najbardziej popularna 5 ;-).
Maddy77 profil
27.08.2016 07:33 odpowiedz
Pytałam jakiś czas temu o malakser... zakupiłam stary model, ten o pojemność 2.1 litra... zamieniłam go po kilku dniach ponieważ nie działał przycisk "puls " . W międzyczasie zobaczylam, że nowy model(pro line ) ma tarczę do krojenia w kostkę! Nie było ratunku i pomimo wysokiej ceny zdecydowalam zamienić na ten model. Pracuje bardzo dobrze... używam go bardzo często, bo sezon w pełni i warzyw do przerobienia na zimę mnóstwo!
Tym razem proszę wszystkich posiadaczy przecieraka o radę.... (pamiętam, że ty Doroko nie byłaś zadowolona z maszynki do mielenia, ale w szczególności chodzi mi o część do przebierania warzyw ...mielonych i tak nie jadamy często )Wczoraj w czasie przecierania trzydziestu kg pomidorów moja stara maszynka po prostu się zatrzymała!!! A że to dopiero początek pomidorowy dla mnie muszę jak najszybciej coś kupić! Kto się wypowie?? Plisss... pozdrawiam. Magda
Dorota, Moje Wypieki
27.08.2016 10:25 odpowiedz
Przecierak do warzyw i owoców jest ok :-). Bardzo ułatwia pracę. Przepuszcza jednak małe pesteczki (porzeczka), nie wszystkie, ale część. Wydaje mi się, że jednak trzeba też kupić maszynkę do mielenia, ponieważ on bez niej nie działa.
Maddy77 profil
27.08.2016 17:29 odpowiedz
Cieszę się że dobrze działa... w takim razie zamawiam :-) i tak wiem że potrzebuje maszynki do mielenia. Dziękuję i pozdrawiam :-*
Mi_Lusia profil
30.07.2016 21:32 odpowiedz
Dorota, mam Artisana od kilku godzi, stoi już na swoim miejscu umty i gotowy do działania i aż się stresuję przed premiera... ;)
Poradź mi, proszę, którego mieszadła używasz do ciasta kruchego i którego do ciasta naleśnikowego?
Dziękuję!
Kamelcia profil
31.08.2016 09:25 odpowiedz
Pozwolę sobie odpowiedzieć na Twoje pytanie:) Przeczytaj instrukcję bo jest na prawdę bardzo fajnie opisane, krótko i zwięźle jakie mieszadło do jakiego ciasta i na jakich prędkościach, niby banał, ale przydatny. A odpowiadając: mieszadło (białe) do kruchego, rózga metalowa (trzepaczka) do naleśnikowego, ubijania białek, żółtek itp, hak do drożdżowego, chlebowego- generalnie ciast ciężkich. Przyjemnego użytkowania ;)
Kamelcia profil
29.07.2016 11:50 odpowiedz
Również jestem szczęśliwą (bardzo!) posiadaczką KA. Marzyłam o nim długo, czytałam opinie, oglądałam na żywo, śledziłam outlet i w końcu z mężem zrobiliśmy sobie prezent ślubny ;) a co!;)Osobiście też uważam, że cena jest wysoka, ale... No właśnie. Zacznę, że kupiliśmy w outlecie vivamixa i tutaj po zakupie był stres, czy rysy/ uszkodzenia będą duże, widoczne, no bo użytkownicy pisali, że minimalne, ale jak nam się trafi duża/widoczna to co, szkoda zwracać, wymiana i to rozczarowanie... KA przyszedł na drugi dzień po zamówieniu. Oczywiście była to miłość od pierwszego wejrzenia :) Uszkodzenia: mikroryska na podstawie, na prawdę bardzo ciężko ją zobaczyć i maleńkie odpryski lakieru na mieszadłach u samej góry ( nie mają styczności z jedzeniem). Zatem z czystym sumieniem mogę polecić outlet, zapłacić 800 zł mniej za powyższe warto. Co do pracy robota: jest dokładnie taki jak oczekiwaliśmy: bez zająknięcia wyrabia ciężkie ciasto na pizzę, drożdżowe, kruche itd., o innych lżejszych nie wspominając, jest stabilny, nie drga podczas pracy, pracuje cicho (dosłownie mruczy sobie jak pisały dziewczyny poniżej:)). Przynajmniej raz w tygodniu wyrabiam ciasto na pizzę, drożdżowe, chlebowe, do tego biszkopty, bezy itd. Ktoś może powiedzieć, że to nie dużo. Owszem, ale na takim trybie pracy dosłownie zajechałam mojego zelmera po zaledwie 3 latach! Koszmarnie męczył się przy wyrabianiu ciężkich ciast, zacinał, o kruchym już nie było mowy. Pewnie gdybym używała go jedynie do biszkoptów to przetrwałby znacznie dłużej. Dodam, że moja siostra ma Bosch mum, nad nim też zastanawiałam się przez jakiś czas bo jak u niej robiłam jakieś ciasto to wydawał mi się milion razy lepszy od zelmera, choć przy ciężkich ciastach cały chodził. Owszem wszystko robi szybciej. Przystawki do szatkowania i maszynka ok. Niestety u niej po zaledwie 2 latach mikser jest dosłownie "rozklekotany", pracuje na pełnych obrotach bo przy dwójce małych dzieciaczków oprócz samego miksera wszystkie przystawki/ szatkownice są używane często i ciasta cięższe przynajmniej raz w tygodniu. Więc wybór odpowiedniego miksera zależy od tego co chcecie nim wyrabiać. Ja nie zamieniłabym KA na żaden inny bo wspaniale się z nim pracuje, znakomicie wyrabia wszystkie rodzaje ciast i dla mnie to jest to. Na razie nie planuję żadnych przystawek (może w przyszłości sorbetierę), ale ceny wysokie, a jakość porównałabym z przystawkami szatkującymi do maszynki zelmera o której akurat złego słowa powiedzieć nie dam, bo mam od Mamy tę maszynkę, wiekowa bo 20 lat ma i pracuje bez zająknięcia. A jedyne co musiałam wymienić to ostrze i sitko, koszt 20 zł!!:-D Co do wyglądu KA to bardzo lubię jego retro styl, wcale nie zajmuje dużo miejsca, a tego się trochę obawiałam, stoi na blacie i patrzy na mnie w oczekiwaniu, że zacznie pracę:) Jedyne do czego mogę się przyczepić: dźwignia zmiany biegów chodzi może nie tyle ciężko co mało płynnie i osłona na dzieżę mogłaby być lepiej zaprojektowana bo jak pisze Dorota nie pokrywa całej dzieży. Polecam też po zakupie przeczytać instrukcję obsługi:) wiem, wiem co można nowego doczytać o mikserze;) Ale przy takim dużym wydatku warto dla dobra sprzętu (jest napisane jak dodawać składniki do ciast drożdżowych, na jakim biegu pracuje się z poszczególnymi masami).
NatkaS profil
30.08.2016 21:52 odpowiedz
Czy możesz powiedzieć który robot Zelmera posiadałaś?
Kamelcia profil
31.08.2016 09:19 odpowiedz
Miałam mikser na stojaku z misą, nie robot. Dokładnie ten model 481.64 / ZHM1264I.
NatkaS profil
12.07.2016 13:37 odpowiedz
Mam gorącą prośbę o odpowiedź na pytanie czy w tym mikserze również ciasto chlebowe gromadzi się na haku po pewnym czasie i kręci wraz z nim? Mam wrażenie, że przy wyrabianiu do pewnego etapu ciasto jest zagniatane a potem już nie i właśnie na tym haku się kręci.
Moje spostrzeżenia dotyczą miksera Zelmer, z którego jestem średnio zadowolona.

Jak oceniacie mikser planetarny Zelmera?
agnsud profil
12.07.2016 13:44 odpowiedz
To chyba normalne - mam planetarnego Kenwood a i też ciasto kręci się na haku.
Moim zdaniem też się wtedy wyrabia :)
NatkaS profil
12.07.2016 14:17 odpowiedz
Myślałam, że to jakaś wada mojego Zelmera. Nawet rozważałam wymianę na KitchenAid Artisan, ale z tego, co widzę w specyfikacji, to jego moc wynosi 500W, natomiast Zelmera aż 1000W. Skąd taka wysoka cena za kociątko?
Esme profil
12.07.2016 14:23 odpowiedz
Jakiego masz tego Kenwooda?
agnsud profil
12.07.2016 19:46 odpowiedz
KMix Barcelona
Esme profil
15.07.2016 08:11 odpowiedz
Wyrabiasz nim ciasto chlebowe może? Intensywnie myślę ostatnio o zakupie;D ale nie mogę się zdecydować a im więcej myślę, tym mniej wiem...
agnsud profil
15.07.2016 10:01
Wyrabiam w nim WSZYSTKO: chleb, ucierane, drożdżowe, czasem kruche, biszkopty, mięso na sznycle (jesli robię większą ilość), ciasto na pierogi.
Powiem szczerze: kupiłam go, bo na płytkach w kuchni mam prawie identyczne paski :). Nie patrzyłam na moc ani na ilość przystawek. Jestem zadowolona, na moje potrzeby w zupełności wystarczy (właśnie wrzuciłam cały kilogram! mąki na ciasto pierogowe i elegancko się wyrobiło).
NatkaS profil
12.07.2016 15:26 odpowiedz
Myślałam, że to jakaś wada mojego Zelmera. Nawet rozważałam wymianę na KitchenAid Artisan, ale z tego, co widzę w specyfikacji, to jego moc wynosi 500W, natomiast Zelmera aż 1000W. Skąd taka wysoka cena za kociątko?
agnsud profil
12.07.2016 17:06 odpowiedz
Za nazwę trzeba zapłacić :)
NatkaS profil
12.07.2016 17:15 odpowiedz
To na pewno ;) Myślisz, że chodzi tylko o nazwę, czy jest jeszcze jakaś różnica w tym robocie w stosunku do takiego Zelmera http://www.zelmer.pl/dla-kuchni/roboty-kuchenne/zfp1100c
agnsud profil
12.07.2016 17:46
Ładny! I wygląda, że wszystko ma, co powinien mieć (oby mieszadła, metalowe a nie z plastiku).
NatkaS profil
12.07.2016 18:00 odpowiedz
Mieszadła ma metalowe. No i się zastanawiam czy Zelmer oddać mamie i kupić kiciusia czy ten Zelmer dorównuje. Zbyt zachwalacie kiciusia i można się pogubić :)
zielonyiksik profil
30.08.2016 13:21
Mogę zapytać co zdecydowałaś ? Szukam właśnie robota do wyrabiania ciasta chlebowego i ten Zelmer mnie kusi.
Esme profil
12.07.2016 17:52 odpowiedz
Tzn chodzi mi o typ, akurat robię rozpoznanie robotów i ciekawi mnie opinia posiadaczki akurat tych;) Mam malakser tej firmy i jestem bardzo zadowolona. Przejrzałam wstępnie recenzje na MW oczywiście:)
NatkaS profil
30.08.2016 21:44 odpowiedz
Zielonyiksik, ja nadal się waham, bo nie mogę znaleźć opinii tego Zelmera. W użytku jest ok. Silny sprzęt, ale nie mam porównania. Natomiast ciągle rozważam Artisan 7 z nowym kształtem haka i większą mocą, bo mnie interesuje głównie pieczenie chleba, niestety też opinii brak. Może ktoś pomoże? Chętnie udostępnię swój robot do testu porównawczego z KA. Jestem ze Śląska :)
fella80 profil
02.07.2016 00:06 odpowiedz
Chcę napisać że dzisiaj na urodziny od męża dostałam taki piękny, wymarzony, brokatowy...cud!
Dorota, Moje Wypieki
02.07.2016 00:07 odpowiedz
Wszystkiego najlepszego! Super :-).
fella80 profil
02.07.2016 09:28 odpowiedz
Dziękuję pięknie!Pozdrawiam! :)
Wiktoria1 profil
02.07.2016 09:11 odpowiedz
Życzę owocnej pracy z robotem! ;-)
fella80 profil
02.07.2016 12:59 odpowiedz
Dziękuję bardzo.Jeszcze nie próbowałam-nie wiem od czego zacząć :)
Mysza63 profil
28.06.2016 06:26 odpowiedz
Od wielu lat jestem posiadaczką miksera planetarnego firmy Clatronic. Marzyłam o kiciusiu , ale czytając opisy i komentarze wygląda na to , że następny robot znowu będzie z tej samej firmy. Wady i zalety ma podobne , za to cena jak najbardziej na plus. Ktoś może ma nowy robot Clatronic ?
28.06.2016 10:49 odpowiedz
ja bardzo polecam kenwooda.. ma wieksza moc, duza miske a w promo dostalam jeszcze rozne przystawki. minusem jest wyglad maszyny do szycia i brak wyboru kolorow ale dziala idealnie :)
mlyna profil
05.10.2016 14:36 odpowiedz
hej, mogłabyś powiedzieć jaki masz model Clatronica?
10.06.2016 19:33 odpowiedz
Kupiłam w końcu swojego wymarzonego KA, ale niestety doświadczenie, które miało być ekscytujące i radosne, teraz wywołuje we mnie irytację i żal. Sam mikser jest ok (chociaż mam wrażenie, że dźwignia zmiany biegów ciężko chodzi...), natomiast proces zakupu u polskiego dystrybutora ciągnie się w nieskończoność. Skusiłam się na super promocję - z okazji Dnia Matki do Artisan5 dodawano sorbetierę i komplet akcesoriów. Kiedy w końcu zdecydowałam się na kolor (same wiecie, jaki to ciężki proces ;) ), w paczce przyszedł nie ten, który zamówiłam, czyli mamy pierwszy poślizg kilkudniowy. Jak już dostałam właściwy, to znalazłam na nim sporą rysę :( Kiedy chciałam skorzystać z sorbetiery, okazało się, że na niej też jest uszkodzenie (odprysk) - wymieniłam i w zamian dostałam... kolejną z takim samym uszkodzeniem (sic!). Cała transakcja trwa już chyba trzeci tydzień, a na kolejną wymianę muszę czekać jeszcze co najmniej dwa tygodnie, bo dopiero wtedy będzie dostawa nowych sorbetier. Jestem zrezygnowana i załamana. Nie jestem już nawet w stanie cieszyć się z mojego wymarzonego sprzętu :( Myślałam, że kupując u autoryzowanego przedstawiciela, w tak solidnej firmie jak KA, która szczyci się niezawodnością i solidnością, nie będę musiała martwić się o takie rzeczy. Chyba jednak za dużo sobie wyobrażałam :(
Dorota, Moje Wypieki
10.06.2016 19:37 odpowiedz
Ilenia, czy to Vivamix, czy miksery z USA? Rozumiem irytację :/.
10.06.2016 19:39 odpowiedz
Vivamix
Wiktoria1 profil
01.06.2016 15:49 odpowiedz
Wymarzony, prosto z USA. :-)
Dorota, Moje Wypieki
01.06.2016 20:20 odpowiedz
Super, cieszę sie razem z Tobą :-). Będzie się działo!
Wiktoria1 profil
01.06.2016 22:09 odpowiedz
Dziękuję, z pewnością! ;-)
ineska profil
01.06.2016 21:50 odpowiedz
hm.... american dream;) elegancki. Oj przeczuwam, że nie będzie próżnował, niech dobrze służy!
Wiktoria1 profil
01.06.2016 22:11 odpowiedz
Dziękuję, już dzisiaj pracował ze mną nad chlebem, współpraca się udała. :-)
karo.lina profil
06.06.2016 20:06 odpowiedz
Marzenie! :) Gratuluję i życzę przyjemnej współpracy ;)
Wiktoria1 profil
11.06.2016 13:40 odpowiedz
Dziękuję bardzo! :-)
Gość: Sabina
15.02.2017 18:39 odpowiedz
Jak i gdzie Pani zamawiala to z USA?jaka była cena dostawą ,dziękuję za odp z góry
Lysa profil
27.05.2016 20:01 odpowiedz
Witam, mam takie pytanie...jak długo z doświadczenia czy też książkowo powinno się ucierać masło z cukrem?? Ponieważ już kilka razy, pomimo tego, że masło ma 82% masa nie jest puszysta, tylko po prostu rozmieszane masło z cukrem, a ciasto wychodzi suche, ubite i ciężkie. Ile czasu powinno się ucierać takie masło i na jakiej prędkości - pytam o mikser planetarny. Proszę o poradę.
Dorota, Moje Wypieki
28.05.2016 10:19 odpowiedz
Ucieramy do momentu aż masa maślana będzie jasna (biała), puszysta i zwiększy swoją objętość. Kilka dobrych minut mikserem planetarnym (do 10 min), zwykłym nawet dłużej. Masło musi być miękkie, jak podczas upałów - nóż powinien w nie wchodzić bez oporu. Proszę używać końcówki do ubijania białek.
dodo profil
04.05.2016 16:30 odpowiedz
Pani Dorotko będę wdzięczna za pomoc. Właśnie kupiłam robot planetarny bosch mumxl i proszę o radę, do czego najlepiej używać końcówki do białek a do czego tej z silikonowym wykończeniem. I jeszcze jedno pytanie, pianę z białek lepiej ubijać na wyższych czy niższych obrotach. dziękuję i pozdrawiam
Aga W profil
24.03.2016 16:58 odpowiedz
Jesli ktoś z Was przeczesuje to forum (tak jak ja robiłam niedawno) w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie: czy kupić KA mniejszy czy jednak dołożyć pieniędzy i kupić KA Profesional (6,9l), to ja, juz po zakupie, stanowczo mowię: żałuje ze kupiłam ten większy. Raz ze trzeba na niego znaleźć naprawde duzo miejsca (musiałam schować do szafki bo zajmował mi cały blat, a co to za przyjemność trzymać czerwony KA w szafce!), dwa ze cena naprawde wysoka, mam takie wyrzuty sumienia w związku z tym wyborem i przepłaceniem, ze teraz w ramach odkupienia win codziennie powinnam cos piec. I na koniec, naprawde misa 6,9l okazala sie duzo za duża na moje potrzeby (piekę 2-3 ciasta tygodniowo plus jakies naleśniki, gofry itd). Mam nadzieje ze mój post przyda sie komuś w dokonaniu wyboru.
Maddy77 profil
02.03.2016 12:00 odpowiedz
Dorotko wydaje mi się że gdzieś pisałaś że posiadasz food processor KA... zastanawiam się nad zakupem ( mam na myśli wersję starszą i mniejszą 2,1 l ..jest taka sama jak 3,1 l ) co mi podpowiesz? Wady? Zalety? Może i ktoś inny się wypowie? Każda sugestia na wagę złota ;-) ..dziękuję z góry..
Dorota, Moje Wypieki
02.03.2016 20:36 odpowiedz
Ogólnie nie jest the best ;-). Zdążyłam go już wymienić na inny, ale ten inny się zepsuł, więc wyciągnęłam z powrotem KA. Mój nie jest szczelny, wysypuje mąkę na blat, ma parę większych czy mniejszych wad, które mnie trochę wkurzają, ale ogólnie pracuje ok :).
Maddy77 profil
02.03.2016 21:19 odpowiedz
. ..trochę mnie zmartwilas... bo kocham Ka i chciałam iść po linii (mam Kicie, gofrownice, mikser żyrafę) ..mój stary malakser ma dwadzieścia parę lat i chociaż działa niezkazitelnie to ma małą pojemność..
Dziękuję w każdym bądź razie :-*
PS. Czekam z niecierpliwością na przepis na babkę na 24 ! żółtkach!
Dorota, Moje Wypieki
02.03.2016 22:07 odpowiedz
Ale to tylko moja opinia, pamietam konfrontowałam ją na jakimś forum z innymi blogerkami to one były zadowolone z malaksera :).
Maddy77 profil
03.03.2016 19:51 odpowiedz
Z pewnoscia będąc przyzwyczajona do mojego "staruszka" nowy malakser bedzie lepszy! Dziękuję ponownie i nadal czekam na przepis! ...postanowiłaś nas torturować ? :-P
Dorota, Moje Wypieki
03.03.2016 20:20
Nie, wkrótce podam, ale dziecię mi się rozchorowało i od rana po lekarzach, a teraz walczymy z choróbskiem :/.
Maddy77 profil
03.03.2016 20:53
:-( współczuję..i zdrówka życzę! Jako mama znam to zmartwienie bardzo dobrze.. Pozdrawiam i czekam cierpliwie!
Dorota, Moje Wypieki
03.03.2016 21:10
Dzięki! 
zimuss profil
29.02.2016 21:36 odpowiedz
Dzień dobry, Pani Doroto mam pytanie, moja końcówka do ubijania białek po umyciu w zmywarce bardzo brudzi tzn. druciki owszem są zrobione w nierdzewki, niestety część którą wpina się w maszynę jest zrobiona z czegoś innego i tworzy się na niej nalot od mycia w zmywarce. Nie wiem czy mam jakąś starszą wersje mieszadła? Czy ma Pani podobny problem? Nie wiem czy nowe mieszadła są robione w całości ze stali nierdzewnej. Będę wdzięczna za odpowiedź, bo nie wiem czy kupować nowe czy przyzwyczaić się do mycia ręcznego ;) pozdrawiam serdecznie
Dorota, Moje Wypieki
01.03.2016 09:05 odpowiedz
U mnie jest dokładnie tak samo, ona nie nadaje się do mycia w zmywarce. Raz wymyta jest jest 'zniszczona' i mycie ręczne już nie przywróci jej blasku, niestety.
pozdrawiam!
zimuss profil
01.03.2016 13:21 odpowiedz
Dziękuje za odpowiedź. Co prawda na stronie jest informacja, że można ją myć w zmywarce ale okazuje się, że nie do końca ;) no cóż pozostaje czekać na nową lepszą wersje! pozdrowienia!! ps. jaki fajny nowy przepis, chociaż 24 żółtka przerażają ;)
Kamelcia profil
25.07.2016 15:21 odpowiedz
W mojej instrukcji KA jest napisane, że akurat tej części nie można myć w zmywarce. Tym sposobem części od mojej maszynki zelmera z błyszczących stały się matowe, bo okazało się, że też nie nadają się do zmywarek :)
elfia.panienka profil
18.10.2016 09:42 odpowiedz
Mieszadło jest z aluminium i dlatego się w zmywarce nie powinno myć, gdyż po wyjściu ze zmywarki jest czyste a brudzi ręcę - ogólnie się tym nie przejmuję, gdyż nie będę tego ustrojstwa myć ręcznie ;-)
Na amazonie jest mieszadło pasujące do KA ze stali nierdzewnej i wtedy jest 100% do zmywarki, niestety dość wysoka cena.
https://www.amazon.de/gp/product/B018VU3BV0/ref=pd_cp_201_2?ie=UTF8&psc=1&refRID=MEV8PX7XZ1PESPFNT92C

Nie jest to oryginalny KA produkt, tylko innego producenta.
Zmijkaa82 profil
11.02.2016 15:42 odpowiedz
Pani Dorota! Czy mieszadło flex kitchen aid będzie odpowiadało funkcjom prezentowanego przez panią mieszadła silikonowego do ucierania masła. Poniżej link do tego mieszadła flex...
http://madeinusa.com.pl/mieszadlo-pourfect-flex-do-miksera-kitchenaid-artisan.html
Dorota, Moje Wypieki
12.02.2016 11:25 odpowiedz
Powinno, ale nie mam takiego samego mieszadła, mam trochę inne. Masło z cukrem idealnie uciera trzepaczka do białek.
dana13 profil
09.02.2016 22:21 odpowiedz
Dzięki Zofinda
dana13 profil
09.02.2016 13:13 odpowiedz
Witam.chcialam spytac ile lat gwarancji ma kitchen aid artisan?mam go od dwóch lat,ale nie pamietam gdzie podzialam papiery na niego(koniecznie muszę znaleźć je...).Przed chwila używałam kitchen z przystawka do mielenia mięsa i coś sie stało ,bo zaczął głośno i dziwnie pracować ,musiałam wyłączyć go,nie dokonczywszy mielenia....A tak poza tym ,jak wyrabiam ciasto na chleb z 1 kg maki to muszę go przytrzymywać ,bo zaczyna "chodzić "?
Zofinda profil
09.02.2016 17:42 odpowiedz
Kitchen ma 5 lat gwarancji.
AneDe profil
27.01.2016 13:13 odpowiedz
Właśnie znalazłam w komentarzach, że Pani KM ma te samą moc 300. Tooo te 300 daje radę a Kenwooda 1000 nie ? Myślałam, że im większa moc tym lepiej da radę z gestymi ciastami...
lumpenhrabina profil
27.01.2016 16:44 odpowiedz
Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że Kmix radzi sobie z ciastem na piernik staropolski (jest go dużo i bardzo gęste, ciężkie). O kremach, śmietanach i jajkach na puch nie wspominam, bo to "oczywista oczywistość" :))
Kitchen Aid podobał mi się bardzo, jednak ostatecznie zadecydowała cena - i stąd Kenwood Kmix. Ale za to czerwony. Bo jak wiadomo, czerwone są najszybsze :))
Kierownica profil
27.01.2016 20:59 odpowiedz
Oj tak, na przykład czerwone Ferrari :)))
agnsud profil
27.01.2016 21:20 odpowiedz
Proszę Pań, KMixy w paski są równie szybkie. Ale fakt, Ferrari w paski odpada ;)
lumpenhrabina profil
27.01.2016 21:48 odpowiedz
A właśnie, że nie odpada! Nic nie odpada - ani farba, ani metalowe druciki, jak to w KA bywa... :) I nie biega w te i wew te po blacie, tylko stoi i kręci :) Prawda?
agnsud profil
28.01.2016 21:55
Święta prawda - nic nie odpada (no dooobra, raz cała głowica :)).
PS. Ferrari w paski - to dopiero byłaby masakra :)
Buniuś profil
27.01.2016 23:59 odpowiedz
kenwoody o mocy 1000 W czy powyżej też spokojnie dają radę. ja używam Kenwooda o mocy 1400W i naprawdę nie ma ciasta, z którym sobie by nie poradził.
AneDe profil
01.02.2016 19:55 odpowiedz
A ten o mocy 1400 nie jeździ po blacie? Nic nie odlatuje jak kręci ciężkie ciasto?
Buniuś profil
01.02.2016 21:44 odpowiedz
nie, nie jeździ po blacie, nic złego się z nim nie dzieje niezależnie czy miesza ciasto drożdżowe, czy piernik, czy chleb. tylko następnym razem kupiłabym z większą misą, moja ma pojemność 4,6 litra, a model Titanium Major KMM063 ma MISĘ o pojemności 6,7 litra.
AneDe profil
01.02.2016 22:36 odpowiedz
Myślałam, po co mi mi misa 6,7 ( toż to jak wiadro! ) ale czytam tu na forum, że duża jest OK :-D. Jak to mówia, z duzej nie wyleci ;-)
Buniuś a napisz mi proszę jakie ilości wypiekasz ? :D
Buniuś profil
02.02.2016 09:24
i w większej misce ciasto drożdżowe spokojnie sobie wyrasta bez obaw, że ucieknie:) ja przeważnie robię ciasta w " standardowych " ilościach:) na jedną foremkę, ale przy drożdżówkach, bułeczkach, chlebach itp. ta miska jest mała, a gdy już chcę zrobić z 1,5 porcji to już nie ma szans aby nie przerosło miski i nie znalazło się na blacie.
AneDe profil
27.01.2016 13:09 odpowiedz
Od jakiegos czasu zastanawiam sie nad wyborem porządnego miksera planetarnego. Cały czas myślałam o solidnym Kenwoodzie. Teraz poczytałam na Pani stronie o KM. Kukam na stronki z KM i znalazłam dane techniczne..... moc 300! To, to nie za mało?
AneDe profil
01.02.2016 19:57 odpowiedz
KA miało być ;)
renif3 profil
24.01.2016 20:51 odpowiedz
Nie wytrzymałam! Musiałam się pochwalić :-)
Lili An profil
24.01.2016 21:14 odpowiedz
Jest czym :-) Śliczna bestyjka :-)
Dorota, Moje Wypieki
25.01.2016 10:08 odpowiedz
Oj, piękny :-). Oby dobrze służył :).
Aga Mars profil
26.01.2016 12:57 odpowiedz
Piekny :)
haneczka_2011 profil
26.01.2016 20:56 odpowiedz
Ja tez jestem szczęśliwa posiadacza KE, ma nawet taki sam kolor :-) Dostałam na urodziny od męża i to chyba był najlepszy prezent jaki do tej pory dostałam . Super ubija białka , ciasto drożdżach to pikus ...cóż wiecej chcieć ? No może kilka dodatkowych przystawek ale przecież co roku są urodziny więc prezenty już mam na kilka ładnych lat -:)
haneczka_2011 profil
26.01.2016 21:24 odpowiedz
.....KA chociaż nic nie mam do Kenwooda -:)
AneDe profil
27.01.2016 13:18 odpowiedz
He, he faktycznie dobry pomysł z tymi przystawkami na prezent. Mężowie zawsze maja problem z prezentami dla żon a tu proszę :D
AneDe profil
27.01.2016 13:15 odpowiedz
Cydowny :D
Vivi86 profil
03.01.2016 12:19 odpowiedz
Ja próbowałam wczoraj wyrobić ciasto na pierogi w nim hakiem. Jakos sobie nie radził- ok wymieszał, ale nie uzyskałam dobrze elastycznego ciasta- musiałam zrobic to ręcznie. Czy ma Pani moze jakiś sprawdzony przepis na ciasto pierogowe wyrabiane w KA? Skoro go mam to chciałabym go wykorzystać takze do tego a nie wyrabiać ręcznie...
Dorota, Moje Wypieki
03.01.2016 18:35 odpowiedz
Zawsze wyrabiam ciasto w KA, z mojego przepisu na pierogi. Trzymam się instrukcji KA, która nakazuje najpierw wymieszać ciasto metalową końcówką a potem wymienić na hak, po wymieszaniu. Ciasto wychodzi idealne.
Vivi86 profil
03.01.2016 20:27 odpowiedz
a jak długo miesza Pani hakiem ? na najwolniejszych obrotach ?
Dorota, Moje Wypieki
03.01.2016 20:33 odpowiedz
Około 10 minut, na '2' obrotach. Naprawdę polecam zapoznać się z instrukcją.
Lili An profil
02.01.2016 21:08 odpowiedz
Przepraszam, nie mogłam się powstrzymać ;-)
02.01.2016 21:24 odpowiedz
!!!!! Co mam zrobić, żeby taki mieć? :)
Lili An profil
03.01.2016 09:00 odpowiedz
Na amazonie można kupić specjalne naklejki dedykowane temu mixerowi (ale możne je nakleić na cokolwiek metalowego czy szklanego), ale tylko w kształcie kocich łapek. Same koty znalazłam na pintereście. Jest też czarny mixer w białe koty. Szukaj pod hasłem kitty cat black Kitchen aid mixer decals.
03.01.2016 17:42 odpowiedz
kochana, taki robot to teraz tak samo realny zakup jak lot na marsa albo wycieczka dookoła świata :(
Kierownica profil
03.01.2016 18:14 odpowiedz
Ale od czegoś trzeba zacząć - więc dlaczego nie od naklejek? ;)
Lili An profil
03.01.2016 18:26
O! Słusznie prawisz, koleżanko :-)
Lili An profil
03.01.2016 18:18 odpowiedz
Rozumiem doskonale :-) Uwielbiam patrzeć na KA. A potem drepczę do kuchni, wyciągam z szafki mój stary robot ręczny i ruszam do akcji. Jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma ;-) Z resztą jak patrzę na Twoje torty, to widać, że też "jakoś" sobie radzisz bez KA ;-) Jak namierzę te naklejki, to je zakupię dla mojego zelmerka ;-)
03.01.2016 18:27
właśnie miałam pisać, że na razie mogę sobie kupić naklejki :)
Aga Mars profil
03.01.2016 12:09 odpowiedz
CUDO!!!!!
AneDe profil
27.01.2016 13:19 odpowiedz
Nie wytrzymam :D i taki nawet! Super!
amarett profil
01.01.2016 21:06 odpowiedz
Witam!
Mam prosbe do osob ktore posiadaja mise do robienia lodow z kichenaid o pare wskazowek:
1.czy po zrobieniu lodow jeszcze sie je mrozi?
2.czy po zrobieniu lodow przeklada sie je do innego pojemnika?
3.przy wyciaganiu masy uzywamy specjalnej lyzki (czy misa sie rysuje)?
Dziekuje za odpowiedzi :)
gaga_bu profil
02.01.2016 12:58 odpowiedz
Hej,
po zrobieniu lodów masę przekładam do pojemniczka (masa jest lekko zmrożona - konsystencja shake'a, ale szybko się rozmraża) i wkładam do zamrażarki. Na kilka godzin. Masę ze ścianek ściągam przy pomocy silikonowej szpatułki.

Pozdrawiam, Agata
amarett profil
23.12.2015 09:00 odpowiedz
Witam,
Wczoraj dolaczylam do grona szczesliwcow posiadajacych kiciusia(Aristan)
Mam tylko jedno pytanie gdzie lipid mieszadlo do masla?Ebay,amazon?Tam jest tyle numerow, oznaczen nie wiem czy to ma znaczenie.Dziekuje z gory as jakiekolwiek porady
AniaHania profil
07.12.2015 23:40 odpowiedz
Witam,
Zastanawiam się nad kupnem KA. Liczę na Pani pomoc w wyborze . Nie mam zielonego pojęcia czym się różnią :-/ Co Pani sądzi o Professional 7 (6.9l). Pozdrawiam :-)
Ktosia3 profil
29.11.2015 18:47 odpowiedz
Od dwóch tygodni jestem szczęśliwą posiadaczką śliwkowego modelu i zastanawia mnie czy to normalne, że przy pracy z końcówką KFE5T Flex Edge głowica unosi się i opada? Przy ubijaniu białek (z normalną końcówką do tego przeznaczoną) nic się nie rusza a przy tej jak robiłam kruche lub drożdżowe to mimo regulacji śruby w różne strony to "podskakuje" bardziej lub mniej :( Nie wiem czy trafił mi się felerny model czy ogólnie tak ma? :( Dorzucam foto końcówki jaką mam.
agnsud profil
29.11.2015 19:11 odpowiedz
Ta końcówka nie nadaje się do ciężkich ciast! - jest przeznaczona do ucierania masła (z cukrem).
Do kruchego podobna tylko bez silikonu, do drożdżowego tylko hak.
Ktosia3 profil
29.11.2015 19:58 odpowiedz
Podczas ubijania masła z cukrem też podskakuje :( I masło zbiera się w linii nad mieszadłem na ściankach miski i muszę wyłączać robota żeby szpatułką to zebrać i dodać to tego co na dole... :(
Lea. profil
29.11.2015 20:08 odpowiedz
Podnoszenie się głowicy przy ciężkich, zwięzłych ciastach jest normalne. Obroty jednak przy takich pracach powinny być minimalne . Pozdrawiam :)
Ktosia3 profil
29.11.2015 20:26 odpowiedz
Dziękuję Lea. Twój komentarz mnie nieco uspokoił. Jutro spróbuję ciasto na pizzę (hakiem oczywiście ;)) wyrobić i zobaczę jak z tą końcówką działa. Nie mniej jednak głównie przy tym ucieraniu masła z cukrem góra maszyny podskakuje, a po dodaniu mąki i jajek jest tylko gorzej :P A z kolei jak za wysoko podniosę to nie miesza dokładnie spodu :P
Lea. profil
29.11.2015 20:51 odpowiedz
Przy cieście na pizzę też może się podnosić, chyba że ciasto będzie luźne, lejące. U mnie przy ucieraniu masła nie podskakuje - może za szybkie obroty?
Ktosia3 profil
29.11.2015 21:00 odpowiedz
Na wolniejszych obrotach głowica robota podskakuje z mniejszą częstotliwością, a im szybciej się kręci tym więcej podskakuje. Myślałam, że mieszadło jest za nisko i uderza o tą "wysepkę" na środku misy, ale jak podniosłam wyżej to też podskakiwało i w dodatku gorzej mieszało i zbierało całą zawartość :(
Lea. profil
29.11.2015 21:24
Zamontowałam przed chwilą mieszadło i moje wyraźnie dotyka dna, a w trakcie pracy krąży wokół "wysepki". W KA można regulować położenie mieszadła na głowicy, oraz dokręcić głowicę (od spodu miksera, trzeba go położyć).
Ktosia3 profil
29.11.2015 22:02
Inne końcówki są ok (ładnie się kręcą). Chyba z tą w połowie z silikonem jest coś nie tak, albo ja jestem przewrażliwiona, że go uszkodzę. W święta odbiorę końcówkę, która ma po obu stronach silikon, ciekawe jak ta się będzie sprawować :) Odkręciłam trochę śrubkę od dołu i wypadł metalowy bolec... Przykręciłam z powrotem i wolę nie dłubać więcej :) Niemniej jednak dziękuję za pomoc, czuję się spokojniejsza, że nie tylko mój podskakuje ;)
pallinka profil
13.10.2016 09:38 odpowiedz
Ktosia3 i jak rozwiązałaś problem z mieszadłem silikonowym? Dostałam to z silikonem z obu stron gdy je zamontuje góra robota podskakuje mi. W przypadku pozostałych mieszadeł jest ok. Nie wiem zy to mieszadło jest nieoryginalne czy gdzie indziej tkwi problem? ! Chciałabym go używać ale też boję sie zniszczyć swojego kiciusia ;-(
Ktosia3 profil
17.10.2016 22:18 odpowiedz
pallinka używam tego mieszadła rzadko, bo wydaje mi się, że lepiej ubija końcówka z silikonem z jednej strony (jest on bardziej elastyczny). Głowica podskakuje przy ciastach chlebowych, pizzy i mieszaniu kruchego. Nie podskakuje tylko przy białkach. Generalnie się tym podskakiwaniem nie przejmuję, bo silnik się nie nagrzewa (zawsze sprawdzam) i obserwuję śrubę w nodze, bo kiedyś niemal wyleciała przy kręceniu (w ostatniej chwili zauważyłam i zatrzymałam maszynę). Niedługo minie rok jak go mam i używam średnio raz na tydzień (w okresie świąt częściej) i póki co jedynie lekko farba z jednej końcówki mi się starła od spodu, bo za nisko ustawiłam :) tak to działa wszystko bez zarzutu i mam nadzieję, że nadal tak będzie ;)
mzoneczka profil
28.11.2015 18:56 odpowiedz
Witam, marzy mi się ka, ale cena niestety jest dla mnie zaporowa. Czy ktoś z Was używa electrolux assistent?
Lili An profil
07.07.2016 22:49 odpowiedz
Pytanie sprzed kilku miesięcy, ale i tak odpowiem. Jak nie Ty, to może ktoś inny skorzysta z mojej opinii. Kilka tygodni temu udało mi się wykończyć mój 12-letni robot. Już się prawie zdecydowałam na MUMa (w kolorze miętowym :-D) ale odwiedził nas mój tata, zapytał, czemu robot stoi w garażu, no i go, kurczę na grillu!, zreperował! Może dobrze się stało, bo dzięki temu natknęłam się w necie na electroluxa. No i już nie było zmiłuj :-) Kupiłam w kolorze czarnym, wersja podstawowa, ale w ostatniej chwili załapałam się na promocję (przystawka do wyboru) i dostałam przystawkę do wałkowania makaronu. No ale wracając do robota. Wygląda ślicznie! Kolor czarny bardzo elegancki. Niestety na dzień dobry rozczarowanie, bo światło robocze, które włącza się po uruchomieniu bestii, nie działa :-/ Czeka mnie wizyta w serwisie, ale ciągle nie mam czasu. Kilka dni temu okazało się, że koleżanka tez ma electroluxa i mówi, że światełko to fajny gadżet, ale nie jest niezbędny :-) Robot ma dokładnie te same końcówki co KA. Na amerykańskich stronach znalazłam info, że te z KA do niego pasują, wiec pewnie kiedyś dokupię sobie końcówkę flexi. Super sprawa jest druga, mniejsza miska. No i nakładka. Ale uwaga, ona jest przeznaczona do tej mniejszej miski własnie. Na duża tez pasuje, ale trzeba troszkę zręczności, żeby ją założyć przy jednoczesnym opuszczaniu głowicy. Początki mnie rozczarowały. Ciasto na naleśniki z grudkami, musiałam kończyć blenderem, ciasto na chleb niedokładnie wymieszane, mąka na dnie miski. Do tego przy mieszaniu ciasta chlebowego głowica się rusza i dziwnie stuka. Jedynie białka ubite tak, że można je kroić. Przewertowałam wpisy pod tym postem i okazuje się, że z KA te same problemy. Zastosowałam się do rad: mąkę na naleśniki przesiałam - ciasto idealnie wymieszane, robiąc chleb najpierw wlałam wodę, potem dodałam mąkę i już żadnej mąki na dnie nie zostało. Ciasto ucieranie dobrze wymieszane. Nawet brak końcówki flexi nie był problemem, chociaż z nią z pewnością byłoby lepiej. Robot jest głośny, nawet bardzo, ale nie wiem, jak wypada w porównaniu z KA, czy innym robotem planetarnym. Dziwne, ale mam wrażenie, że przy wyższych obrotach jest cichszy, niż na 1 czy 2. Podsumowując: nie żałuję. Jeśli ktoś nie może sobie pozwolić na KA, to ten robot jest dla niego. Wyglądem bardzo KA przypomina, taki chyba był plan ;-) Jest dużą pomocą w kuchni, ale jeśli miałabym być tak do końca szczera, to bez niego tez da się żyć ;-) Zwyczajnie, po babsku, cieszę się jego widokiem na blacie, choć funkcjonalność na pewno jest atutem ;-)
wiesia.and.company profil
07.07.2016 23:26 odpowiedz
O la la! Jestem pod wrażeniem! Duży opis, szczery, bez owijania wełny w bawełnę :-)
Dziękuję. Chociaż... z racji szczupłości miejsca w kuchni nie będę miała tych wypasionych robotów (kuchnia dla krasnoludków, tzn. jak dla mnie jest OK, ale za to miejsca na nic, bo jestem gadżeciarą i mam tegooo!!!) :-)
Lili An profil
27.07.2016 10:24 odpowiedz
Mogę już potwierdzić, że faktycznie końcówki z KA pasują do Electroluxa. Kupiłam dokładnie tę końcówkę https://www.amazon.co.uk/KitchenAid-Flex-Beater-Artisan-Mixer/dp/B004YND1ZA?ie=UTF8&ref_=pe_385721_140489141_TE_item Jest metalowa. Sprawdza się świetnie.
Monia96 profil
25.11.2015 13:11 odpowiedz
Niedawno kupiłam mikser KA i chciałabym wysłać ten wniosek o książkę. Mam pytanie, gdzie znajdę jego numer seryjny?
upieczemisie profil
24.01.2016 19:38 odpowiedz
Pewnie już go Pani znalazła :) ale jakby co to pod spodem, na podstawie.
kamilajagoda profil
13.10.2015 19:36 odpowiedz
Dobry Wieczor, Pani Doroto szukam tego mieszadla z sylikonowymi koncowkami, sa 3 rodzaje dostosowane do roznych mis. Na zdjeciu bodajrze jest do misy 6-Quart, a Aristan ma mise 4.83L czyli 5-Quart. Juz sama nie wiem ktore kupic... prosze o pomoc.
kamilajagoda profil
13.10.2015 20:05 odpowiedz
OK. Kryzys zarzegnany. Biore to pierwsze bo mi najbardziej pasuje. Tylko pytanie. Skoro szklana miska jest wieksza tak jak pani pisze (bo ja czekam, to nie wiem) to czy tez bedzie do niej pasowalo?
Dorota, Moje Wypieki
13.10.2015 23:27 odpowiedz
Pierwsze z góry będzie idealne. Pasuje do szklanej misy.
Sasi profil
29.09.2015 15:08 odpowiedz
Niebawem będę należała do grona szczęśliwców posiadających KA :) Spełniłam swoje wieloletnie marzenie.
Pierwsze zadanie dla Kiciusia to wyrobienie ciasta chlebowego. To będzie też mój debiut, bo nigdy nie piekłam chleba. I tu moje pytanie na jaką prędkość należy nastawić mikser? I jak długo należy wyrabiać ciasto. Przygodę z pieczeniem chleba planuję zacząć zgodnie z propozycją Doroty od chleba polskiego http://www.mojewypieki.com/przepis/polski-chleb-na-zakwasie/4.
Dorota, Moje Wypieki
29.09.2015 19:17 odpowiedz
Sasi, koniecznie musisz przeczytać instrukcję, by nie spalić silnika. Z tego co pamiętam ustawienie 2 i nie dłużej niż 15 - 20 minut. Każde ciasto ubijamy/ucieramy inaczej, dlatego instrukcja to podstawa ;-).
dzoana huba profil
23.09.2015 09:19 odpowiedz
Poszperałam w komentarzach jeszcze raz na spokojnie i w końcu znalazłam odpowiedź...niestety mnie również zmyliły te trzy gałązki które są u Pani na zdjęciu a w rzeczywistości okazało się że są tylko dwie..stąd moje niepotrzebne pytania:)
dzoana huba profil
22.09.2015 21:02 odpowiedz
Witam. Planuję zakup "kiciusia" oraz dodatkowo na razie tylko mieszadło silikonowe żeby ładnie zbierało wszystko ze ścianek misy...i mam mały dylemat..nie wiem które wybrać, one trochę kosztują i nie chciałabym aby był to zły wybór. W Polsce można dostać na kitchenaid.pl MIESZADŁO FLEX 5 które na jednym ze swoich ramion ma elastyczną wycieraczkę a drugie ramię jest metalowe ale na stronce madeinusa.com.pl znalazłam coś takiego
http://madeinusa.com.pl/mieszadlo-pourfect-flex-do-miksera-kitchenaid-artisan.html
oraz
http://madeinusa.com.pl/cudowne-mieszadlo-do-miksera-kitchenaid-duplikat-1-131.html
to pierwsze wydaje się trochę węższe albo to kwestia zdjęcia i nie wiem czy ma to jakiś wpływ na jego pracę.
Dorotko mam pytanie które z tych mieszadeł byś poleciła? identycznego jak jest na Twoim zdjęciu nie znalazłam...a może jest ktoś kto użytkuje któreś z mieszadeł podanych w linku i mógłby pomóc? Będę wdzięczna za wszelkie informacje i z góry za nie dziękuję.
Pozdrawiam szczęśliwe posiadaczki kiciusia:))
Karotka_ profil
25.08.2015 12:22 odpowiedz
Ja tez kupilam .Jednak nie jestem na 100% zadowolona .On nie jest az taki dobry .Tu sie na pewno placi kase za marke. Teraz raczej nie kupilabym go. Taki sobie mikser ,jak wiele innych. Z ta farba to oczywiscie tez prawda.Mi tez odprysnela. Dlatego jak ktos zastanawia sie nad kupnem tego miksera i zalezy mu na prefekcyjnej pracy to nie polecam.No chyba ,ze chodzi o wyglad lub marke.To juz inna sprawa. Pozdrawiam .J
tunia1980 profil
29.06.2015 18:03 odpowiedz
Moj KA po ponad 4 latach odmówił współpracy , mieszadło stoi w miejscu , cos sie zablokowało . Jutro "moj malutki "bedzie zabrany do serwisu w ramach gwarancji .
Podziwiam i oddaje hołd Paniom , które robią wszystko ręcznym .
Zrobiłam dwa torty ,(biszkopty, cremy),babeczki z kremami , cup pops ,oj ręka bolała na drugi dzien ;) , wszystko było przygotowane wokół miski , nie mogłam juz spacerować po kuchni ani zajrzeć na FB :) , pełne skupienie na pracy :). Muszę przyznać , ze mikser KA planetarny lepiej wszystko ubija , miesza i daje wolność ;) .
Polecam go jeszcze bardziej po ostatnich walkach z mikserem ręcznym ;).
Mam nadzieje , ze moj KA wróci szybko do mnie .
Pozdrawiam
azi66 profil
23.06.2015 14:43 odpowiedz
dzień dobry Pani Doroto oraz mili goście, mam pytanie, zbliżają się moje urodziny i chciałabym dostać porządny robot kuchenny, chciałabym prosić o informacje, przeczytałam recenzje kenwooda oraz KA, nie interesuje mnie kolor(design) zależy mi, aby robot wyrobił większość ciast na 5, zależy mi także na malakserze, który można dokupić oraz na możliwość zrobienia soku dla dziecka. Z góry dziękuję za wszystkie informacje. Mój typ to Kenwood Titanium KMM020 srebrny, czy spełni moje oczekiwania? a jeżeli nie ten to który będzie dobry z serii Kenwood Titanium, proszę o pomoc.
Radia profil
07.06.2015 20:40 odpowiedz
Mam ogrooomną prośbę do piekareczek posiadających model KA Professional 600. Stoję przed wyborem robota, niedługo muszę podjąć ostateczną decyzję i bardzo chciałabym poznać wasze opinie na temat tego modelu.
mamajasiastasiaiantosia profil
20.06.2015 17:02 odpowiedz
Mogę Ci z czystym sumieniem polecić ten model. Ja mam go już od 8 rok i działa nie nagannie. Ja ma wersje amerykańską i w kuchni mam jedno gniazdko z tranformatorem.
Co do pracy to u mnie mikser jest używany minimum co dwa dni, wiec nie ma jak sobie odpocząć :) Polecam :)
Radia profil
29.06.2015 15:50 odpowiedz
Ślicznie dziękuję za Twoją odpowiedź. Kilka dni temu zamówiony, teraz pozostało czekać:)
aldi68 profil
20.04.2015 09:43 odpowiedz
Witam . Od piątku jestem szczęśliwą posiadaczką długo wyczekiwanego kiciusia. Przeglądając wnikliwie stronę sklepu zauważyłam że mają outlet, są tam miksery które mają małe wady w lakierze i są tańsze o 500-600 zł, długo się zastanawiałam czy warto, ale podjęłam decyzję i nie żałuję ,rysa która miała być na moim robocie jak do tej pory nie została odnaleziona przez moich członków rodziny. W ramach 500 zł rabatu zamówiłam sobie misę do lodów i mieszadło flexi. Myślę że marka nie może sobie pozwolić na sprzedaż robota z jakąkolwiek małą ryską i dlatego są wystawiane na outlet, w każdym razie nie obawiajcie się, można poprosić o przysłanie dodatkowych zdjęć które są robione w dużym przybliżeniu a te wady są naprawdę maciupeńkie w moim przypadku w ogóle nie widoczne. W sobotę biłam pianę i śmietanę jest super o innych czynnościach na razie nic nie mogę powiedzieć.
szirra profil
18.04.2015 20:54 odpowiedz
Mam od roku kiciusia i od razu dokupiłam hak z jednym silikonowym ramieniem ale niestety masła nie uciera dobrze . Zostaje masło na ściankach i na dole misy. Może lepszy by był hak z dwoma ramionami silikonowymi albo z wypustkami silikonowymi. Mąż twierdzi ,że stary ręczny mikser ucierał lepiej np. masło ucierane do sernika z brzoskwiniami zostaje na dnie misy . Wyjmując masę serową z misy na łyżce jest nie wmieszane masło. Kiciuś tyle kosztował a takie numery mi robi :)
Dorota, Moje Wypieki
19.04.2015 11:33 odpowiedz
A regulowałaś położenie mieszadła wobec misy? U mnie nic masła nie zostaje, ani na dnie, ani na bokach misy.
szirra profil
22.04.2015 11:20 odpowiedz
Regulowałam ale może jeszcze źle to zrobiłam . Spróbuję jeszcze raz. A może masło nieodpowiednie , może za twarde.
Lysa profil
16.04.2015 18:55 odpowiedz
Witam, niestety nie potrafie sobie poradzic i prosze o pomoc. Gdzie moge dostac takie sylikonowe mieszadło te czerwone dwustronne co jest na zdjeciu w artykule??Szukalam na roznych stronach, ale nic nie znalazlam...plissss pomozcie :)
Klaudia W. profil
26.03.2015 17:30 odpowiedz
Witam,
mam małe pytanie, otóż dzisiaj w końcu przyszło do mnie mieszadło sylikonowe i tutaj moje małe zdziwienie - jest wykonane z PLASTIKU.... a reszta mieszadeł oczywiście metalowe. Czy Pani mieszadło też jest z plastiku ?
Dorota, Moje Wypieki
26.03.2015 22:49 odpowiedz
Tak, mieszadło silikonowe jest wykonane z silikonu :).
Gość: Megkris
08.03.2015 18:32 odpowiedz
Witam ja mam taki mikser 5 właściwie mąż kupił go chyba za 20f bo wtyczka była wykrzywiona wyprostowslismy ja i dzisla idealnie, jest nowy cichutki ach marzyłam miec takie cudo do robienia ciast:) dopiero wypróbowałam rogale drożdżowe wow idealnie łączy składniki i moje ręce nie sa obklejone ciastem:) spróbuje zrobic biszkopt czy któraś zcwas robiła tym biszkopt?
Gość: gaja
06.03.2015 18:48 odpowiedz
Witam, chciałabym kupić KA, ale nie wiem który model wybrać artisan 5 czy artisan 7?
Czy mogłaby mi Pani doradzić?
z góry bardzo dziękuję :)
Dorota, Moje Wypieki
06.03.2015 19:17 odpowiedz
Wybrałabym 5 (ja mam taki). Czytałam, że wiele osób nie jest zadowolonych z 7 (ciężko się przyzwyczaić do dzieży podwieszanej) i na warunki domowe wystarcza 5. Nawet przy mojej codziennej pracy z KA ;-).
NatkaS profil
01.08.2016 14:32 odpowiedz
Ja nadal w rozterce - do ciasta chlebowego pozostać przy wyrabianiu w maszynie do chleba czy KA 5 bądź 7. Macie jakieś nowe opinie o 7? Ma ona nowy kształt haka oraz większą moc. Podzielcie się opiniami, proszę :)
Gość: edyta
27.02.2015 21:12 odpowiedz
Witam , ja także jestem szczęśliwą posiadaczka KA :) mam pytanie czy może Pani napisać jak przy pomocy KA robi Pani drożdżówkę? Jakie składniki najpierw ? Mi za każdym razem zostawia grudki w cieście :( i nie wiem co złe robię
Zosia91 profil
06.03.2015 09:58 odpowiedz
a przesiewa Pani dokładnie mąkę? Może to być problemem :)
olimpiakolies profil
27.02.2015 19:21 odpowiedz
Witam, czy przy wyrabianiu ciasta na chleb grzeje się wam głowica? Dzisiaj kręciłam ciasto na chleb i taka bardzo ciepła była i nie wiem czy tak jest czy mam się martwić.
Gość: kitchen.150
05.03.2015 14:19 odpowiedz
to jest normalne, nawet w instrukcji pisze, ze przy dluzszej pracy urzadzenie moze sie nagrzewac i wydzielac dziwne zapachy.
Gość: nere6
13.02.2015 19:38 odpowiedz
Witam nareszcie spełniło się moje marzenie i dostałam Kitchena jednak mam problem podobny do podanego przez kitchen.150, ja też widzę jakieś błyski przy włączniku i czy on zawsze tak głośno chodzi oraz szybko robiłam ciasto i rozsypał mi całą mąkę tak szybko zaczyna prace nie ma małych wolnych obrotów proszę opiszcie w miarę szybko. Poza tym mojego robocika mam z USA i nie rozumiem instrukcji kupiłam miskę do lodów ale nie bardzo wiem jak zrobić te lody proszę niech ktoś odpisze.Pozdrawiam
Gość: kitchen.150
09.02.2015 12:28 odpowiedz
Witam wszystkich, chcialbym zapytac uzytkownikow Kitchenaida Artisan 150PS(moc 300W) czy w trakcie pracy robota w otworze dzwigni zmiany biegow widac takie malutkie błyski? gdzies tam glebiej i wydaje mi sie ze koloru niebieskawego. Dodam, ze widac je glownie przy wyrabianiu gestych ciast,np.na chleb wtedy sa wieksze. Ale trzeba tez sie tam dobrze wpatrywac i pod odpowiednim kątem je widac. Prosilbym o odpowiedzi w tym temacie. Moze to tylko normalne iskrzenie szczotek. Urzadzenie nie nalezy do najtanszych dlatego chcialbym sie upewnic, czy ten moedel tak ma. Pozdrawiam wszystkich uzytkownikow Kitchenaida!;)
Gość: Zosia
16.02.2015 17:43 odpowiedz
U mnie nic podobnego nie widać i wydaje mi sie ze to napewno nie jest normalne ja bym sie skontaktowała z serwisem specjalnie sprawdzałam na moim kotchenie ale nic podobnego nie zauważyłam w moim czasami słyszalne jest ze zwalnia jak by miał spadek napięcia ale pani Dorota pisała ze jej tez tak ma.Pozdrawiam
Gość: kitchen.150
17.02.2015 11:36 odpowiedz
Ale czy sprawdzalas to Zosiu przy wyrabianiu bardzo gestego ciasta? U mnie przy wyrabianiu ciasta np.na chleb oprocz tych blyskow w otworze przelacznika biegow rusza sie cala glowica i wystepuje tez takie rytmiczne"pykanie"gdzies w tej nodze robota. Czy tez tak jest w Waszych robotach?
Mam nadzieje, ze nie trafilem na jakis felerny egzemplarz...
Gość: zosia
19.02.2015 20:59 odpowiedz
robiłam ciasto drożdżowe i specjalnie zwróciłam uwagę ale nic nie zauważyłam nic nie błyskało,robiłam ciasto z około 0,5 kg mąki...to ze głowica się rusza to normalne u mnie też drgała ale tak delikatnie, podskakiwała, ale może nie miałam za dużo mąki,może musisz wyregulować głowice tą śrubką do regulacji wysokości. pozdrawiam
Gość: kitchen.150
05.03.2015 14:22 odpowiedz
rozumiem, no ja raczej czesto wyrabiam 1kg mąki na pizze lub chleby i glownie wtedy przy takiejilosci ciasta te "objawy"wystepują..No i teraz to tego blyskanie doszly jakies odglosy gdzies w nodze miksera..:(
agamiko profil
08.02.2015 15:36 odpowiedz
Chyba za szybko narobiłam paniki, jak tak pokręciłam, pomacałam, to się okazało, że jednak się ładnie blokuje! :) A przed chwilą ubijałam bezę i OMG! wyszła taka piękna!
agamiko profil
08.02.2015 13:47 odpowiedz
Dorotko! Wczoraj dostałam w prezencie ślicznego Kiciusia i jestem przeszczęśliwa! :) Mam tylko pytanie o blokadę. Jak głowica jest uniesiona to normalnie jest zablokowana i nie opada na dół, ale jak jest na dole to mam wrażenie, że można podnieść ją do góry bez przesuwania blokady. Tak jakby będąc w dole była luźna. Jak wyrabiałam wczoraj ciasto na kajzerki to podskakiwała i nie wiem czy nie za mocno! :/ Jak się nigdy wcześniej na takim sprzęcie nie pracowało to trudno ocenić czy to było mocna czy nie. Pozdrawiam cieplutko!
Gość: zdegustowana
31.01.2015 01:09 odpowiedz
Witam! Pani Dorotko blogiem jestem oczarowana,korzystam dość często i mam "swoje"hity. Od kilku lat obiecuję sobie,że kupię taką maszynę żeby miała kilka podstawowych funkcji tzn. wyrabianie różnych ciast,maszynka do mięsa,sokowirówka i blender. W zasadzie zdecydowana była na KMix ale po przeczytaniu wszystkich wypowiedzi mam taki mętlik w głowie,że odechciewa mi się wydawania tylu pieniędzy. Czuję się jak zbity pies i dalej nie wiem co mam robić. A książki Pani mam wszystkie i kupuję je namiętnie na prezenty młodym gospodyniom.Pozdrawiam
Gość: Kestemberg
18.01.2015 22:51 odpowiedz
Esca bardzo dziekuje, juz zakupilam professional pro 6. Nie powiem, bardzo mi sie podobał (podoba) artisan5 jednak już w sklepie przewagę wzięła moc miksera Artisan 5 ma 325 watt. Professional 6 ma 575 watt i6l.dzieze. Professional 7 ma bardzo duże dzieze prawie 8l, jak do potrzeb własnych trochę zaduzo .
Gość: ania
18.01.2015 10:00 odpowiedz
Mam Kiciusia od tygodnia..po trzech razach odpryskl mi lakier w miejscu zmiamy prędkości...czy to normalne? Obchodziłam się z nim jak z niemowlaków a tu takie coś.
Dorota, Moje Wypieki
18.01.2015 11:48 odpowiedz
Nie, to nie jest normalne, złożyłabym reklamację.
Gość: Brakseda
16.01.2015 05:28 odpowiedz
Proszę mi doradzić który jest lepszy Artison5 czy Professional 600.cena jest nie istotna.
Gość: Esca.
18.01.2015 00:51 odpowiedz
Jak cena nie jest istotna to nawet coś z seri commercial np Professional 7. Ma ciekawą planetarną (zamiast ślimakowej) przekładnię, silnik DC.
takaja_D profil
25.08.2015 13:45 odpowiedz
Planuję zakup KA lub Kennwooda kMix.
W zasadzie to skłaniam się do KA, bo robię chleby na zakwasie, ciasto dosyć ciężkie do wymieszania i obawiam się braku siły kMixa. Słusznie, niesłusznie, nie wiem.

Pytanie o samego KA...5, 6, 7 czy Professional?
Czy Professional i 7 nie są identyczne jeśli o budowę chodzi? Z tego co widzę, to profi ma wyłącznik bezpieczeństwa i nieco inne wyposażenie, ale zdaje się być identyczny.

W zasadzie waham się pomiędzy 5 a 7. Bo nie piekę w ilościach hurtowych, raczej chodzi o ciasto na pizzę, ravioli, pierogi, drożdżowe czasem, chleb i przetwory (czyli przystawki zakupić trzeba będzie) dla 3 osób.
Czyli nie gastronomia, a domowy użytek.

Co byście polecili?
Gość: Brakseda smith
15.01.2015 17:29 odpowiedz
Mam prośbę , chcę zakupić kitchenAid i mam dylemat czy Arisan 5 czy Professional .Bardzo proszę o pomoc cena nie odgrywa roli, pisze z USA a tutaj nie ma w cenie tak dużej różnicy. Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam rodaków.!!!!
Abigail profil
25.08.2015 14:22 odpowiedz
Jeżeli cena nie gra różnicy kupiłabym Professional, przy czym dokupiłabym jeszcze małą dzieżę. Silnik mocniejszy i kiedy zdarzy się nam upiec ciasto z większej ilości nie będzie problemu. Przy małej ilości, przyda się mała dzieża.
Gość: gosiasz
10.01.2015 08:31 odpowiedz
Gdzie w UK mozna kupic ten mikser taniej? Marzy mi sie, ale w Polsce ceny zawrotne.Pozdrawiam
Gość: Jarek Weremiuk
27.12.2014 12:58 odpowiedz
Witam. Chciałbym zakupić kitchenaid tylko nie wiem jaka wersje. Nigdzie nie ma informacji czy ten podstawowy model artisan 5 jaka ilość maki może przerobić. Przeważnie wyrabiam ciasta z 1 kg ale bywa tez ze i 2kg. Ktos odpowie??
Gość: mery.k.
07.01.2015 20:05 odpowiedz
maksymalna ilość mąkiMąka uniwersalna1 kgMąka pełnoziarnista800 gMąka na kruche ciasto500 gBiałka jaj12 średnich jajŚmietana do ubicia1 LBiszkopt2,7 kgCiasto na chleb2 kgTłuczone ziemniaki3,2 kgCiasteczka o średnicy 5 cmokoło 100 szt. Kopia ze strony vivamix dane o produkcie. Ja piekę często i czasem na chleb mieszam więcej niż 1.5 kg mąki i daje radę.
Gość: zosia
24.12.2014 13:02 odpowiedz
Od tygodnia mam Kitchena jest piekny, świetny i cały czas sie ucze i testuje ale zauważyłam ze na 10 biegu tak jak by mu spadały obroty, taka nie regularna praca nie wiem jak to ując. jak chodził na "sucho" (bo go testowałam) to chodził normalnie jednostajnie natomiast przy dwuch białkach i na 10 biegu juz praca silnika była inna, nie wiem czy to dlatego ze od razu włączałam 10 bieg?? , ( bo jak włączałam i stopniowo zwiększałam biegi to juz pracował normalnie) dzwoniłam do serwisu to mówią zeby go odesłać i oni zobaczą ze może płytka regulacji mocy jest walnięta, ale ja już sama nie wiem co mam robić.czy ktoś z was miał też tak, czy poprostu mi sie trafił jakiś felerny?czy może to normalne pytam doswiadczonych użytkowników KA?nadmieniam iż uwielbiam moje wypieki i czytam uważnie fora i dlatego postanowiłam zadać takie pytanie. pozdrwiam serdecznie
Dorota, Moje Wypieki
24.12.2014 14:58 odpowiedz
U mnie też tak jest, od samego początku. Czasem minimalne, ale słyszalnie zwalnia, myślałam, że to od spadku napięcia, ale widocznie on tak ma ;-). Działa już kilka lat bez zarzutu, nie był w naprawie ani razu.
Gość: zosia
25.12.2014 11:26 odpowiedz
Pani Dorotko serdecznie dziękuje za odpowiedz. Bardzo mnie Pani uspokoiła, i pocieszyła tym ze nie tylko ja tak mam. Bałam się że będe musiała go odesłać po tygodniu, do naprawy - a to było by straszne (chociasz jeśli trzeba będzie to tak zrobie bo po to jest gwarancja:)ale teraz mam inne nastawienie - że tak widocznie musi być :)
Przy okazji jeśli mogę chciałm polecić wszystkim zainteresowanym sklep...a tam kupiłam Kitchena, transakcja przebiegła bez zakłuceń, kupier przywiózł mojego czerwonego karmerlka zapakowanego w trzy kartony, i dostałam szklana dzierżę i mieszadło flex gratis bo taka była promocja ( na świeta i do wyczerpania zapasów)
ps. codziennie przesiaduje na Pani stronie i nigdy sie nie zawiodłam na przepisach, nawet makaroniki mi wyszły:)jeszce raz dziekuje i pozdrawiam
witoldyna profil
20.12.2014 18:15 odpowiedz
Około dwóch lat temu, jeszcze z Polski, opisywałam tu swoje rozczarowanie KA Classic. Niestety nasz mikser nie był w stanie poradzić sobie z ciastem chlebowym. Wszystkie inne ciasta, do których używaliśmy innych mieszadeł wychodziły dobrze, ale hak leżał nieużywany. Z przystawek maszynka do mielenia (metalowa) spełniła nasze oczekiwania, przystawka do szatkowania warzyw była okropna, wyciskarka do cytrusów była najlepszym zakupem z całej trójki. Obiecałam sobie, że nie kupię więcej KA bo kosztuje masę pieniędzy i nie spełnił moich oczekiwań. Po przeprowadzce do USA kupiliśmy robota kuchennego Cusinart (beznadziejny, pokrywka spleśniała mimo bardzo uważnego czyszczenia), ale robot był w stanie wyrobić tylko małe porcje na jeden mały bochenek chleba. Zaczęliśmy szukać miksera jak KA ale nie KA i kupmojemy zdziwieniu KA na tym rynku nie ma zbyt wielu konkurentów. Kilka dni temu wypatrzyliśmy promocję, w której KA Professional z dzierżą 5 qt kosztował nas $199 (plus podatek) i bez dłuższego myślenia kupilśmy go. Jest to jeden z KA, który nie odchyla się do tyłu ale misę podnosi się na "łapkach" do góry. Wczoraj zrobiliśmy chleb z przepisu z tego bloga (Prosty chleb pszenny) i nasz nowy KA świetnie dał sobie radę! Zdecydowanie 475W robi różnicę (z tego co pamiętam Classic miał ok 250W). Już nie mogę się doczekać dzisiejszego pieczenia pierników! :)
Gość: ANKA
14.12.2014 14:27 odpowiedz
Dorotko,czy takim plaskim mieszadlem ,jednym z 3 ktore znajduje sie przy zakupie robota nie ukrece babki?i jeszcze jedno pytanie,do jakiego rodzaju ciast one sluzy?bede bardzo wdzieczna za odowiedz.
Dorota, Moje Wypieki
15.12.2014 00:02 odpowiedz
Zależy jakiej babki, ucieranej, drożdżowej? Masło będzie ciężko utrzeć, ponieważ nie zbiera masła ze ścianek misy, do ucierania masła nalezy użyć trzepaczki do białek, jeśli nie posiadasz silikonowego mieszadła. Składniki suche mieszamy już recznie, szpatułką. 
Gość: ania
14.12.2014 13:07 odpowiedz
Dorota,gdzie w Anglii mozna kupic taka sylikonowa koncowke do ucierania masla do AK?maz kupil mi robot,zebym mu babki piekla a tu zdziwienie?brakuje czesci;)
Dorota, Moje Wypieki
15.12.2014 00:03 odpowiedz
Np. na amazonie :). Póki co można utrzeć masło z cukrem trzepaczką do białek.
aniadel profil
03.12.2014 15:08 odpowiedz
ZA niedługo wprowadzamy się do nowego domu, chciałabym kupić KA, jest to kawał kasy tak więc chciałabym mieć pewność, że potrafi to na czym mi zależy najbardziej:
- ubić pianę z białek na biszkopt z stosunkowo małej ilości białek, bo z 4sztuk jaj?
- ubić kremówkę z małej puszki, tak na deser dla 3-4 osób
- zmielić mięso na "domowe" mielone kotlety? (czy ta plastikowa maszynka da radę?!)
- bardzo drobno zetrzeć ziemniaki na placki? (na jakiej końcówce się to w ogóle miałoby robić?)
BARDZO proszę o odpowiedź, czy te wszystkie 4 rzeczy da radę zrobić.
Dorota, Moje Wypieki
03.12.2014 17:39 odpowiedz
1. Tak, 4 białka to nie mało :).
2. Kremówkę ubije.

Nie polecam przystawek do mielenia i szatkowania KA, nie są najlepsze, nie będę się więc wypowiadać ;-).

pozdrawiam
Gość: ewu
12.12.2014 10:39 odpowiedz
Dorota kiedyś napisała, że KA z przystawką do mielenia może zelmerowskiej maszynce czyścić buty i trochę mnie to zasmuciło, bo już miałam swojego KA z dostawką do mielenia i przecierania... Kupiłam tę plastikową maszynkę (jest jeszcze metalowa, robiona specjalnie dla KA), bo do tej podobno jest dużo lepszy przecierak do warzyw i owoców (w sezonie przetarłam jakieś 150 kg pomidorów). Faktycznie jest trochę gorsza niż zelmerowska, ale mięso surowe bez problemu zmieliłam, wczoraj 3 kg gotowanego na pasztet - z łatwością. I nie żałuję zakupu, bo KA stoi cały czas na balcie, montuję przystawkę i nie muszę ani przechowywać, ani wyciągać dużej oddzielnej maszynki.
Jeśli nie potrzebujesz wersji z przecierakiem, to weź tę metalową maszynkę. Ta ma więcej rodzajów sitek. W plastikowej nie ma takiego bardzo drobnego.

Szatkowarki nie posiadam.

Moim zdaniem KA jako mikser jest świetny. Jak na razie się nie zawiodłam - przetestowałam drożdżowe, bezy, bitą, biszkopt, kruche, kremy (mam to dodatkowe mieszadło flex).
Gość: aniadel
12.12.2014 11:38 odpowiedz
dzięki :) zamówiłam czekam z podnieceniem na mojego żółtego "Mistrza" :)
MarJ profil
25.11.2014 12:38 odpowiedz
Od niedawna jestem szczęśliwą właścicielką KA. Mam pytanie do bardziej doświadczonych użytkowniczek: Czy to normalne że po 8 minutach wyrabiania hakiem ciasta na chleb na zakwasie na dole miski zostaje ok dwóch łyżek nierozmieszanej mąki? czy mam regulować pozycję mieszadła tę śrubką i czy jest jakiś patent na nastawienie optymalne?
Dorota, Moje Wypieki
25.11.2014 14:33 odpowiedz
Nie powinno tak być. Trzeba uregulować mieszadło, ponadto - zasada jak w maszynie do chleba - najpierw dodajemy składniki płynne, potem suche. Wtedy mąka nie zostanie na dnie :).
pozdrawiam
Gość: MarJ
25.11.2014 14:56 odpowiedz
dziękuję, czyli dziś reguluję mieszadło. Jest na to jakiś sposób czy tylko metoda prób i błędów się sprawdza?
Dorota, Moje Wypieki
25.11.2014 15:07 odpowiedz
Metodą prób i błędów, mieszadło powinno być jak najniżej, ale jednocześnie nie może rysować misy miksera.
Gość: Aneczka_Wroclaw
24.11.2014 09:27 odpowiedz
Mam KA od wczoraj ale jeszcze nie wiele umiem. Czekam na książkę. Ubiłam wczoraj pianę do naleśników ( REWELACYJNIE szybko ). Zrobiłąm ciasto na naleśniki, i jest OK.
Mam też Thermomix - piany z białek tak nie ubije. Nawet piekąc bezy pianę ubjałam ręcznie. Teraz będzie to robił KA. Tyle po pierwszym dniu. Acha, do zestawu kupiłam też czajnik KA - bardzo dużo pary wylatuje dziubkiem. W żadnym innym czajniku eletr, tak nie parowało.
Gość: Anka
24.11.2014 18:15 odpowiedz
Mam od dzisiaj mikser planetarny Cortona Fronac - podobny do KA tylko włoskiej produkcji.Gdzie mogę znaleźć przepisy??? Nie chcę uczyć się na błędach. .Anka
Dorota, Moje Wypieki
25.11.2014 15:49 odpowiedz
Przepisy na ciasta można znaleźć m.in na Moich Wypiekach :-). Najpierw zapoznaj się dokładnie z instrukcją robota.
Gość: IwonaEwa
27.11.2014 14:04 odpowiedz
Ja kupiłam w media tydzień temu i też nie mam książki z przepisami. Niby miała być w zestawie ale nie ma. Gdzie zamówiłaś książkę? Trzeba się gdzieś zalogować? Brak książki zauważyłam dopiero w domu
Gość: Nikoś
14.01.2015 08:53 odpowiedz
Z tego co pamiętam trzeba wypełnić i wysłać formularz rejestracyjny który powinnaś mieć w opakowaniu. Książkę wyślą za darmo :-)
1 | 2 | 3 | 4 | 5    





do góry
Strona wykorzystuje pliki "cookies" (ciasteczka). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.     Rozumiem     Przeczytaj o ciasteczkach