Sernik z musem z mango
16.03.15

Sernik z musem z mango

Wiosenny sernik z musem z mango, w kolorze wielkanocnych kurczaczków ;-). Świeży, orzeźwiający, obłędny smak musu i pyszna glazura z mango, którą ze względu na konsystencję nazywam po prostu żelką. Sernik z mango to deser, który bardzo Wam posmakuje

Czytaj więcej
Tarta orzechowa na krakersach
20.02.15

Tarta orzechowa na krakersach

Fantastyczna tarta dla fanów masła orzechowego i krakersów. Słodko – słona, nietuzinkowa, prawie bez pieczenia (jest tyko konieczność 10 minutowego podpieczenia spodu). Bardzo szybka do przygotowania, całość nie zajmie Wam więcej niż 30 minut! Precel

Czytaj więcej
Tort różany ombre
27.01.15

Tort różany ombre

Różany (i różowy) wysoki tort dla miłośników smaków delikatnych, ciast 'perfumowanych' – on z pewnością taki jest, pachnie jak wyjęty z różanego ogrodu a smakuje nawet lepiej… Na Walentynki, Dzień Kobiet, Dzień Mamy lub na urodziny.

Czytaj więcej
Mikser planetarny Kenwood kMix – recenzja
11.11.14

Mikser planetarny Kenwood kMix – recenzja

Mikser planetarny Kenwooda – jeden z najbardziej eleganckich mikserów wyprodukowanych przez znaną Wam dobrze firmę, obecną na rynku światowym już od wielu lat. To na Kenwoodach pracują najbardziej znani mistrzowie kuchni. To właśnie pomiędzy

Czytaj więcej
Tort czekoladowy z malinami
03.07.14

Tort czekoladowy z malinami

Pamiętacie brownie z majonezem? A gdyby tak cały tort..? W majonezie dodawanym do ciast nie ma nic nowego: to jajka i olej, czyli podstawowe składniki ciasta. Na pewno nie raz piekliście babkę majonezową :-). Majonez jest ważnym składnikiem ciasta –

Czytaj więcej
Masa cukrowa/lukier plastyczny do tortów
29.05.14

Masa cukrowa/lukier plastyczny do tortów

Nareszcie na Moich Wypiekach! Masa cukrowa zwana również lukrem plastycznym lub fondantem; słodka plastyczna masa do dekorowania tortów w stylu angielskim. Najlepsza plastyczna masa do ciast, ciasteczek i tortów: służy do ich powlekania oraz modelowania

Czytaj więcej
Śnieżne gwiazdki 3D
05.11.13

Śnieżne gwiazdki 3D

Ciasteczka 3D tylko na Moich Wypiekach :-).

Na blogu szykuję się już do świąt i z każdym dniem propozycji na wypieki świąteczne będzie przybywało :-). Dzisiejszym wpisem chciałam pokazać, co można wyczarować przy użyciu tradycyjnych foremek do

Czytaj więcej
Babeczki z tęczowym kremem
30.09.13

Babeczki z tęczowym kremem

Wasze ulubione babeczki teraz z tęczowym kremem! Jako bazę możecie przygotować swoje ulubione ciasto ucierane lub skorzystać z mojej propozycji na klasyczne ciasto babeczkowe. Krem z serka mascarpone i śmietany kremówki o lekkim aromacie cytryny

Czytaj więcej
Cytrynowe babeczki z makiem i kremem porzeczkowym
29.06.13

Cytrynowe babeczki z makiem i kremem porzeczkowym

Od dzisiaj kremy mocno owocowe do babeczek bez dodatku masła! Z porzeczek dzień wcześniej przygotowałam frużelinę – owoce porzeczki zawierają dużą ilość pektyny, dzięki czemu frużelina jest bardziej gęsta niż zazwyczaj. By otrzymać krem zmiksowałam j

Czytaj więcej
Kremowe ciasto kokosowe na kruchym spodzie
14.06.13

Kremowe ciasto kokosowe na kruchym spodzie

Jeszcze na chwilę powrót do smaków kokosowych, którymi się ostatnio zachwycam, co widać i na blogu :-). Słynne 'coconut cream pie' w mojej wersji. Kruchutki spód, rozkoszny kokosowy budyń (znany już Wam z pączków kokosowych), warstwa bitej śmietany

Czytaj więcej
Babeczki z kremem bananowym i truskawkowym
14.05.13

Babeczki z kremem bananowym i truskawkowym

Dzisiaj parę słów o dekoracji babeczek, szczególnie skierowanych w stronę osób początkujących, które nie wierzą w swoje siły i zdolności dekoratorskie. Dekoracja babeczek i ciast to jedna z najbardziej miłych chwil po upieczeniu, a dzięki kilku małym

Czytaj więcej
Babeczki z kremem z białej czekolady i marakui
15.04.13

Babeczki z kremem z białej czekolady i marakui

Przepyszne połączenie – kruchutkie babeczki, słodki krem z czekolady i lekko kwaśny, aromatyczny krem z owoców marakui :-). Planowanie babeczek warto zacząć dzień wcześniej, wtedy też upiec kruche babeczki, przygotować krem z marakui. Samo przygotowa

Czytaj więcej
Babka szampańska
06.03.13

Babka szampańska

Propozycja na lekką, szybką, przesmaczną, mocno kakaową babeczkę… z dodatkiem szampana :-). Przeglądając swoje starsze przepisy wpadłam na pomysł upieczenia w wersji dla dorosłych tych muffinek z colą. Ciasto muffinkowe w tym przypadku idealnie nad

Czytaj więcej
Angel Food Cake – anielskie ciasto na białkach
28.01.13

Angel Food Cake – anielskie ciasto na białkach

Słynne amerykańskie ciasto biszkoptowe pieczone na białkach. Bieluchne, ze złotą skórką, delikatne jak puch, gąbczaste. Wyrasta bez spulchniaczy, dzięki powietrzu wtłoczonemu do ubijanych białek. Nie zawiera również tłuszczu, dlatego można sobie pozwolić

Czytaj więcej
Mikser planetarny Kenwood Chef Premier – recenzja
16.01.13

Mikser planetarny Kenwood Chef Premier – recenzja

Mój pierwszy 'prawdziwy' mikser, którym miksowałam dla Was ciasta przez prawie 2 lata! Obecnie służy mojej siostrze a jego miejsce zajął mój czerwony mruczek KA. Poczytajcie, co mam o nim do napisania. Może się przyda, jeśli właśnie się nad nim

Czytaj więcej
Tarte tatin z solonym karmelem
22.11.12

Tarte tatin z solonym karmelem

Francuski klasyk. Odwrócona tarta z jabłkami, w której nadzienie z jabłek zapiekane jest na spodzie, a ciasto stanowi jej wierzch. Dzięki temu ciasto (w tym przypadku francuskie) napusza się, rośnie i nigdy nie jest niedopieczone lub podmoknięte. Pod

Czytaj więcej
Sernik lekko migdałowy z malinami
22.10.12

Sernik lekko migdałowy z malinami

Sernik idealny, z ostatnimi tegorocznymi malinami, z lekką nutą migdałową i prażonymi płatkami migdałów. Wspaniały! Z najlepszym kruchym spodem, którego nie jest dużo – serniki lubimy zwłaszcza za masę serową ;-). Masa serowa jes zwarta, lekko kremow

Czytaj więcej
Ptasia Pianka z malinami i galaretką
18.09.12

Ptasia Pianka z malinami i galaretką

'Ptasia Pianka' nazwą nawiązująca do znanego deseru w postaci małych kosteczek oblanych czekoladą ;-). Nawiązuje tylko nazwą – w rzeczywistości jest wiele smaczniejsza i możemy ją przygotować w domu z ulubionymi owocami i galaretką. Możemy również

Czytaj więcej
Mikser planetarny Kitchen Aid Artisan – recenzja
26.06.12

Mikser planetarny Kitchen Aid Artisan – recenzja

Mikser planetarny Kitchen Aid  – spełnienie marzeń większości domowych piekareczek ;-). Obecny na rynku od prawie 100 lat, stylizowany na lata 60-te, uosobienie klasycznej elegancji.

Pisząc  notkę o nim nie będę się skupiała na tym, co możecie

Czytaj więcej