Ładowanie strony
Najsłodszy blog w sieci





16 stycznia 2013

Mikser planetarny Kenwood Chef Premier - recenzja

Roboty wieloczynnościowe - pomagamy wybrać (Część 3)


Mój pierwszy 'prawdziwy' mikser, którym miksowałam dla Was ciasta przez prawie 2 lata! Obecnie służy mojej siostrze a jego miejsce zajął mój czerwony mruczek KA. Poczytajcie, co mam o nim do napisania. Może się przyda, jeśli właśnie się nad nim zastanawiacie... :-).

zdjęcie pochodzi ze strony kenwoodworld.com

Pierwsze wrażenie? Duży, ciężki, solidnie wykonany mikser. W stalowym kolorze. Dobra jakość wykonania bez tanich, plastikowych części. Ciężki. Bierzemy go do domu ze sklepu. Mąż może mniej szczęśliwy bo wydał kupę kasy, ja za to bardzo - w drodze powrotnej przekonuję go, że przecież cena jedna z niższych jak na roboty tej klasy i będzie mi służyć forever! :-).

W domu lokuję go na blacie, pod szafkami. Wtedy wydawał mi się ogromny, ale w porównaniu do obecnego KA jest jakby mniejszy... Pierwszy minus, który rzuca się od razu w oczy - brak możliwości wyboru koloru robota. Niby mało ważne, stalowo - srebrne wykończenie jest klasyczne, eleganckie, chłodne, ale... trochę szkoda. Kobiety mnie zrozumieją ;-).

Rozpakowuję resztę. Wspaniale! Oprócz trzech standardowych końcówek do miksowania: haku, stalowej przystawki miksującej (K-beater) i balonika do ubijania białek - końcówka flexi (silikonowa) do ucierania masła i zbierania ciasta ze ścianek misy*. Dla mnie rewelacja, miałam z nią styczność po raz pierwszy, byłam miło zaskoczona. I bez dodatkowych kosztów. Plus dla Kenwooda! O tyle ważne, że ta końcówka pracowała ze mną najczęściej.

Odpakowuję dalej - nie da się nie zauważyć - ciężkiego szklanego blendera kielichowego (1,5 L), który otrzymałam w zestawie. Świetnie! A i Mąż teraz jakoś przychylniej patrzy na ten wydatek.. ;-). Minus - jest naprawdę strasznie ciężki!

Jeszcze tego samego dnia zabieram się za kręcenie ciasta. Jak mogłabym czekać! Śrubą regulujemy położenie przystawek względem misy. Jest dobrze. Zaczynam ucieranie masła. Intuicyjnie wiem, jaką przystawkę wybrać, z łatwością się ją nakłada i obsługuje robota. Prosta regulacja, nie trzeba nawet sięgać po instrukcję. To lubię.

Duża stalowa misa robota ma dwa poważne minusy. Pierwszy to brak uchwytu. Nie rozumiem, dlaczego Kenwood każe nam dopłacać za kupno dodatkowej misy z uchwytem. Powinna być w zestawie! Ale dobra, nie będę roszczeniowa. Odtąd często Mąż pomaga przekładać ciasto do formy, zwłaszcza kiedy misa jest naładowana ciężkim ciastem... Drugi minus, który zaczął mi przeszkadzać dopiero po pewnym czasie użytkowania - kiepskie wykończenie spodu misy. Porównując na przykład do KA nie jest gładka od spodu, ma miejsce na zamocowanie w robocie, do którego cieżko dotrzeć podczas mycia. Nawet zmywarka nie daje rady. Wkurza mnie, mam wrażenie, że cały czas jest niedomyta... a sama nie mogę tam dotrzeć. Za to plastikowa nakładka na misę, chroniąca przed rozpryskiwaniem ciasta, mąki i cukru pudru podczas miksowania jest rewelacyjna, najlepsza jaką miałam w ogóle. Nawet z KA w ogóle nawet się nie równa. Nigdy wcześniej i potem nie miałam tak czysto wokół miejsca pracy!

Jak pracuje? Jego moc mówi sama za siebie. Nawet teraz nie pamiętam jaka była dokładnie, ale na pewno wyższa z możliwych. Dobrze miksuje ciasto, bardzo dobrze wyrabia drożdżowe, idealnie radzi sobie z ubiciem białek. Wyszły mi w końcu pierwsze bezy! Wiem już, co to znaczy ubić pianę naprawdę sztywno. Ubija tak szybko, że wiem także co to znaczy ją 'przebić'...

Zasadniczy minus? Głowica robota jest sztywno połączona z resztą body (odwrotnie niż w KA). Mikser mocno drży, kołysze się na boki, odbywa krótkie 'spacerki' po blacie podczas ucierania. Przy wyrabianiu ciasta drożdżowego lub chlebowego naciskam na niego całym swoim ciężarem by nie latał mi po blacie... Totalne rozczarowanie. 

Jest głośny. Nie jakoś szczególnie, ale jest. Głośniejszy niż KA, ale bardziej cichy niż roboty z niższej półki.

Kupując robot takiej klasy, myślimy również o przyszłości. Można do niego dokupić różne przystawki, m.in. misę do kręcenia lodów (jest fajna!) ale ich ilość jest ograniczona i nie ma dużego wyboru. Większy wybór jest do Kenwooda o klasę lepszego, droższego. Zorientujmy się najpierw, by nie być potem rozczarowanym.

Czy robot zrewolucjonizuje Waszą kuchnię? Zdecydowanie, jeśli wcześniej nie pracowaliście na żadnym robocie planetarnym. Dobra jakość za przystępną cenę. W skali 5 stopniowej zasłużył na stabilną 4. Czy siostra jest z niego zadowolona? Jest; powiedziała, że działa prawidłowo i tak, jak tego po nim oczekiwała, ale bez fajerwerków. Drożdżowe jednak woli wyrabiać w maszynie do chleba. Zaczęła nawet piec bułeczki, choć Victoria Sponge Cake w dalszym ciągu jest jej popisowym ciastem ;-).

Dlaczego wymieniłam go na KA? KA to było moje marzenie.

Zawarte w powyższej notce fakty wynikają z mojego doświadczenia w pracy z Kenwoodem Chef Premier (Premier Chef KMC570). I są oczywiście subiektywne, ale jak najbardziej szczere :-).

* Swój robot kupowałam w UK, końcówka flexi była na wyposażeniu; przed zakupem upewnijcie się, że u Was też jest dostępna w zestawie.


Zapraszam, podziel się swoimi spostrzeżeniami!



Wydrukuj:
post post bez zdjęć
Kategoria: Recenzje

Dodaj komentarz
Komentarze (357)
1  2
Shattered profil
01.05.2018 11:51 odpowiedz
Czyli jak rozumiem różnica między tym a KA jest taka że KA ubije jedno białko?
Do obu można dokupić koncówki flexi, które nie będą rozprowadzać wszystkiego wokół misy
Dorota, Moje Wypieki
01.05.2018 11:58 odpowiedz
KA ubije 1 białko. Kenwood nie jest też tak stabilny jak KA.
Gość: Marysia
23.03.2018 13:39 odpowiedz
Mam. :) Kenwood KVL 6370S jest od dziś mój. 3 mieszadła ze stali nierdzewnej, ciężkie. W zestawie blender kielichowy i maszynka do mięsa, może kupię przystawkę do makaronu niebawem. Na razie stoi na blacie i się nim zachwycam. Wrażenia pozytywne. Mąż też zachwycony, bo to On będzie jadł, co mi się upiecze i zawsze się cieszy jak sobie coś nowego kupimy. ;)
Robot wygląda solidnie. Mam nadzieję mieszać w nim chleb i wyrabiać ciasto na drożdżówki. Na szczęście Doroty przepisy nie przesadzają z gęstością. Inne wnioski będę opisywać na bieżąco. W krótce pierwsza próba. Ach, jaka jestem rozemocjonowana. :))
Dorota, Moje Wypieki
23.03.2018 18:26 odpowiedz
Powodzenia! Teraz wszystko stanie się prostsze ;-).
Gość: Marysia
23.03.2018 20:06 odpowiedz
Dziękuję, już wypróbowany na mazarynkowym. Zakalca nie umieszał. ;)
agnsud profil
23.03.2018 18:58 odpowiedz
Jeśli chcesz dokupić wałkowarkę do makaronu kax970me to zapomnij... Od grudnia poluję - ma nigdzie w Polsce ani oryginału ani zamiennika firmy Henri. Nie ma w Niemczech. Są na brytyjskim Amazonie ale dostawa do Polski 45 zł :(.
Gość: Marysia
23.03.2018 20:13 odpowiedz
Jeszcze się bliżej nie interesowałam tym tematem, dziękuję za informację, czyli to nie takie proste.......pomyślę. :)
Gość: Marysia
13.03.2018 16:49 odpowiedz
A może ktoś posiada tego muminka Robot planetarny BOSCH MUMXL10T. Przyznam, że jestem rozdwojona pomiędzy Kewoodem, a Boschem. Może ktoś podzieli się ze mną swoimi wrażeniami z eksploatacji? Bardzo proszę. :)
Gość: Marysia
13.03.2018 16:42 odpowiedz
Jeśli ktoś posiada ten robot Kenwood KVL6320S Chef XL Titanium bardzo proszę o uwagi na temat funkcjonalności. Co o nim myślicie? Chcę kupić dokładnie taki, z 3 końcówkami. Nie zależy mi na przystawkach, bo posiadam inne urządzenie wielofunkcyjne. Może kiedyś pomyślę o dokupieniu maszynki do makaronu ewentualnie. :)
kasia.f profil
15.03.2018 23:38 odpowiedz
Ja mam Kenwooda Chef XL od kilku miesięcy i jestem w nim absolutnie zakochana. Najczęściej używam haka do wyrabiania ciasta drożdżowego i trzepaczki do ubijania piany. Pierwszy raz widziałam taką pianę z białek ;) Jest to model z dużą misą, a 6 białek to piana po ranty. Uciążliwe jest natomiast wydobywanie piany z wnętrza mieszadła, które jest wielkie i ciężkie, no ale to w końcu XL. Ale jedno białko też ubije. No i rozmiar misy - jak mam ubić małą ilość kremu sięgam jednak po blender ręczny.
To inny model jak ten opisywany przez panią Dorotę, więc mi po blacie nie biega i tak naprawdę nie wiem czy tak powinno być - przy ciężkich ciastach sama góra skacze i chodzi na boki.
A największą wadą Kenwooda jest rozmiar mojej kuchni ;) Codziennie musi być przestawiany z parapetu na stół.
Jeśli chodzi o szklany blender - ja użyłam go może dwa razy, bo jest wielki i ciężki, ale idealny dla kogoś kto gotuje dużo zup - kremów itp. Maszynka do mięsa jak to maszynka - spełnia swoją funkcję i mieli ;) Nie mogę się tylko przestawić, że jest tak wysoko ustawiona. Innych przystawek nie posiadam, szkoda, że w zestawie nie miałam szatkownicy, tego mi brakuje. Inne to już bajer, bo sama przystawka do robienia lodów za kilkaset plnów to już chyba przesada.
Ogólnie polecam.
Pozdrawiam ciepło.
Gość: ewa
09.12.2018 22:18 odpowiedz
ooo jak fajnie ze poczytaam opinie jutro kupuje model gourmet to cos takiego jak twoj to juz duzo wiem bo jestem w tym ciemna. mam thermomixa ale nie jestem z niego zadowolona bo nie ma przystawek. pozdrawiam cieplutko.
Gość: antek
22.11.2017 15:38 odpowiedz
Już dwa razy zepsuła się tarcza do warzyw, zdecydowanie nie polecam

Gość: Paweł
05.11.2017 10:18 odpowiedz
Ale jaki KA aby dobrze zrobił ciasto drożdżowe? Pozdrawiam
Dorota, Moje Wypieki
05.11.2017 11:18 odpowiedz
Każdy wyrobi. Polecam KA Artisan.
Gość: Marta
11.09.2017 15:28 odpowiedz
Zastanawiam się nad zakupem kenwooda tylko rozważam jaki model wybrać ... ten z miską 4 czy 6 litrową?
Czy w tym modelu z miską 4,6 spokojnie wyrobię masę na duży biszkopt z 12 białek?
aleksandra3917 profil
11.09.2017 19:45 odpowiedz
Mam Kenwooda Chef Sense z 4,6l misą, ogólnie sprawdza się świetnie. Ostatnio ubijałam do ciasta 5 jajek (bardzo dużych) w całości, bez rozdzielania na białka i żółtka i wyszło mi około 3 litrów piany, czyli prawie cała misa. Bałam się, że wyleci. :D Na 12 jajek to na pewno trzeba brać większą misę.
helikola profil
15.08.2017 11:40 odpowiedz
Dwa lata katuję tegoż robota ,jest dobrym bezawaryjnym pomocnikiem ,Dorotka pisała "drugie ręce"w pełni zgoda .
Dzięki niemu rozwijam pasje cukierniczą z wielką przyjemnością.
Bez zastanowienia kupiłbym ponownie.
violet92 profil
14.08.2017 22:31 odpowiedz
Zastanawiam się nad kupnem kenwooda model chef titanium xl. Zależy mi by sprawdzał się na wielu płaszczyznach dlatego też w przyszłości planuję sukcesywnie dokupować przystawki. Warto, czy może jednak trzeba szukać czegoś innego? To już chyba najdroższy model z kenwooda. Chciałam kiciaka, ale plastikowe przystawki nie wyglądają najsolidniej. : (
cała_ona profil
15.08.2017 10:40 odpowiedz
Według mnie Kenwood Titanium to górna półka robotów kuchennych. A i przystawki, moim zdaniem, są dobre i sprawdzają się w użytkowaniu. Mam praktycznie wszystkie przystawki ( prócz wałkowarek do makaronu i młynka do ziaren ) i używam - choć piekę niezbyt często, a gotowaniem rzadko się kalam. Absolutnie nie chcę Cię namawiać na zakup Kenwooda, to jednak spore pieniądze - ale jeśli masz na zbyciu tę gotówkę, to jest to zakup godny rozważenia. Jeśli chodzi o przystawki - szczególnie dobrze pracuje mi się na malakserze, wyciskarce do soków, przecieraku do warzyw i owoców i przystawce do krojenia w kostkę. Niezła też jest misa do kręcenia lodów. Robot kupiłam 4 lata temu i uważam, że są to dobrze wydane pieniądze. Zastanów się!
violet92 profil
15.08.2017 14:42 odpowiedz
Pieniądze to raczej najmniejszy problem. Chodzi jedynie o to żeby wybrać najlepsza opcje tak by robot posłużył mi przynajmniej kilka lat. Dużo piekę i gotuje wiec właśnie zależy mi na dobrej jakości przystawkach. I chyba co raz bardziej skłaniam się do zakupu kenwooda :)
Esme profil
27.07.2017 20:49 odpowiedz
Dobre kobiety, pomóżcie. Otóż zakładam ja szczęśliwa mieszadło flexi do mojego robocika i piszczy to to tak, że nie sposób w ogóle pracować. Guma w zetknięciu z misą wydaje przeraźliwy dźwięk, że łeb pęka:( Regulacja wysokości nic nie daje, mieszadło przestaje zbierać a nadal piszczy, przy najmniejszym kontakcie z metalem. Ratunku! Co ja ciemna masa robię źle? Czy spotkał się ktoś z podobnym problemem?
ineska profil
14.08.2017 22:49 odpowiedz
mój też piszczy, zwłaszcza na początku ucierania, póki misa nie pokryje się cienką warstwą kremu/masła, albo gdy ucieram małą ilość masła z cukrem, spróbuj posmarować cienko olejem mieszadło przed ucieraniem, z czasem jest lepiej, guma jakby się wyrabia
pzdr
aga
cała_ona profil
15.08.2017 10:31 odpowiedz
Mój też swego czasu piszczał niemiłosiernie, zwłaszcza, gdy ucierałam małą ilość masła i cukru. Tak jak napisała Ineska - guma z czasem się wyrabia. Od dłuższego czasu nie zaobserwowałam tego zjawiska; chyba że wyłączam się automatycznie jak dziad zaczyna piszczeć.
Esme profil
15.08.2017 16:07 odpowiedz
ineska, cała_ona, dziękuję za odpowiedzi:) Pocieszające;)
monikwe profil
10.07.2017 23:23 odpowiedz
Pani Dorotko. Zastanawiam sie nad kupnem robota kuchennego Kenwood chef cooking KM 096. https://www.euro.com.pl/roboty-wieloczynnosciowe/kenwood-cooking-chef-km096.bhtml
Duzo czytalam opinii internautow na jego temat. Zastanawiam sie czy uzywala go pani do swoich wypiekow/dan. Ciekawa jestem Pani opinii na jego temat.
Ps wspomne jeszcze ze wczesniej uzywalam starego zelmera i chcialabym kupic cos co naprawde przyda sie w mojej kuchni. Chcialabym rozwijac moje kuchenne umiejetnosci. Pozdrawiam Monika
Dorota, Moje Wypieki
11.07.2017 10:31 odpowiedz
Niestety, nie pomogę, nie używałam.
Gość: Aśka
28.05.2017 20:08 odpowiedz
Witam posiadaczki Kenwooda. Ja mam model KM023 z dużą misą. Jest świetny. Jeden minus - to tylko jedna misa w zestawie. Męczyłam się chwilę i teraz postanowiłam dokupić drugą, która będzie służyć głównie to ubijania. Doradźcie proszę czy lepsza będzie misa metalowa czy szklana. Zastanawiałam się na dokupieniu zestawu do lodów, tam jest misa plastikowa, ale słyszałam, że do ubijania plastikowa się średnio nadaje. Pozdrawiam. Aśka
adrzuc profil
28.05.2017 13:32 odpowiedz
Dzień dobry! Nie znalazłam osobnego postu, pomyślałam, że zapytam pod tym. W niejednym Pani przepisie jest informacja, że można użyć malaksera. A jaki model Pani posiada?
Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
Dorota, Moje Wypieki
28.05.2017 17:22 odpowiedz
Kitchenaid Artisan 5KFP1644BOB.
pozdrawiam :)
Gość: tom_dud@tlen.pl
14.05.2017 17:54 odpowiedz
Dzień dobry
Czy mogłaby Pani lub ktoś kto używa mikserów Kenwood Titanium Chef Xl (KVL8320S) lub KA Artisan 7 podpowiedzieć który sprawuje się lepiej . W Pani recenzji Kenwooda Premier można wyczytać że dość znacznie chodzi po stole ten sam efekt widziałem na filmie dotyczącym XL . Jeśli znowu chodzi o KA Artisana 7 to piszą że przy częstym używaniu trzeba wymieniać przekładnie . Obiecałem zakup miksera który będzie sobie radził z ubiciem białek nawet a małej ilości i równie dobrze będzie wyrabiał ciasta drożdżowe . Teraz sam nie wiem który wybrać?
Kasiueczek profil
29.04.2017 22:00 odpowiedz
Dzień Dobry, Dobry wieczór,
Chciałabym zapytać jak nisko powinny być końcówki w stosunku do misy? Jeżeli nie miesza do końca masy serowej na kawowy sernik to znaczy że jest za wysoko? Czy zbyt krótko łączyłam składniki? Używam końcówki "K" Nie posiadam końcówki "flexi".

Dorota, Moje Wypieki
30.04.2017 17:14 odpowiedz
Proszę przeczytać instrukcję robota. Możliwe, że masa zostaje na ściankach, dlatego do masy serowej używam koncówki do ubijania białek lub flexi.
Gość: Karola
26.04.2017 07:36 odpowiedz
Dzień dobry,
Co sądzicie o Electruluxie z linii EKM 4000 itd i EKM 6100 (nowy model)? Jakie są różnice? Czy warto?
26.04.2017 12:56 odpowiedz
Ja mam model EKM 4300 (od 4000 różni się kolorem) i jestem bardzo bardzo zadowolona. A różnice to chyba takie jak między KA Artisan a KA Heavy Duty, przede wszystkim inny sposób mocowania miski oraz dodatkowa elektronika, która ,moim zdaniem oczywiście, jest zbędna. No i większa miska, ale ta, która jest przy wcześniejszym modelu jest wystarczająca. Dużo piekę i nie odczułam jeszcze, żeby mi większe naczynie było potrzebne. Pod recenzją KA wpisz w wyszukiwarkę "electro" i już na pierwszej stronie wyrzuci Ci komentarze dot. electroluxa. Podobnie pod przepisem na ciasto marlenka, bo tam się też dyskusja o robotach toczyła.
Gość: Karola
26.04.2017 18:36 odpowiedz
Dziękuję za odpowiedz, nie mogę nigdzie znaleźć czy do Elektroluxa można dokupić też sokowirówkę lub blender?
26.04.2017 20:53 odpowiedz
Wydaje mi się, że nie. Na stronie electroluxa jest chyba lista dostępnych akcesoriów, ale niewiele tego było, jak ja kupowałam swój sprzęt. Jest opcja, że podobnie jak w przypadku mieszadeł, pasowałyby te od KA, ale nie sprawdzałam, więc nie chcę wprowadzać w błąd. W USA ten mikser nazywa się kenmore elite. Kiedy szukałam informacji o electroluxie trafiłam właśnie na jakiś wpis o kenmore. Wyglądał identycznie jak electrolux, dlatego zgłębiłam temat. Kenmore Elite jest produkowany przez KitchenAid i najwyraźniej wszystkie końcówki KA pasują do Kenmore. Ale musiałabyś poszukać więcej informacji na forach. A może któraś z dziewczyn mieszkających w USA coś wie? Pozdrawiam
26.04.2017 21:26 odpowiedz
Porównałam sobie moją przystawkę do wałkowania ze zdjęciem przystawki KA i wydają się być identyczne, więc jest spora szansa, że faktycznie dodatki KA będą pasowały do electroluxa. Natomiast blender KA to jest osobne urządzenie, którego nie podłącza się do miksera.
Gość: vorisluu
12.12.2016 08:21 odpowiedz
Hmmm.... ja ostatnio kupiłam sobie robota Kohersen Mycook po promocyjnej świątecznej cenie i jestem bardzo zadowolona.
Inne roboty co prawda też mogą zachęcać, ale ten zrobił na mnie największe wrażenie i polecam. W kuchni sprawuje się jak na prawdziwego robota kuchennego przystało!
09.11.2016 18:05 odpowiedz
co prawda nie ten model, ale chwalę się co potrafi mój, jakby ktoś szukał - 11 jaj L i 220 g cukru :)
Aga Mars profil
10.11.2016 10:13 odpowiedz
Super :D
AneDe profil
30.11.2016 11:06 odpowiedz
He, he mój tak samo wygląda jak robię coś na bazie piany z białek :D
maniaczka profil
21.09.2016 19:53 odpowiedz
Witam, czy ktoś jest w stanie mi odpowiedzieć na pytanie jak to jest z misą 6,7l tzn. teoretycznie jest napisane, że pojemność 6,7l, a w rzeczywistości misa ma podziałkę do 4,5l. Ile jest tak naprawdę pojemności roboczej do wykorzystania?
21.09.2016 22:09 odpowiedz
ja w takiej misie ubijam 10 jajek L z cukrem na biszkopt genueński i mieszczą sie w sam raz :)
progres10 profil
31.07.2016 21:37 odpowiedz
Witam,
zastanawiam się nad kupnem robota kuchennego kenwood
http://www.euro.com.pl/roboty-wieloczynnosciowe/kenwood-chef-xl-sense-kvl6030t.bhtml
chciałam zapytać czy znajdę coś lepszego w podobnej cenie czy to byłby dobry wybór, jakie jest Pani zdanie na ten temat ??
Pozdrawiam
AneDe profil
30.11.2016 11:26 odpowiedz
Zastanawiałam się nad tym robotem bo jest ładniejszy od tych całych srebrnych ale wybrałam Majora bo końcówki wyglądają na solidniejsze, niczym nie powlekane. Mój wygląda dość masywnie, jak to ktoś gdzieś tu na blogu już napisał jak stara maszyna do szycia ;) a ten Sense jest delikatniejszy z wyglądu. Zawsze lubiłam solidne, masywne rzeczy, mój mąż tak samo stąd wybór Majora. Teraz zapewne zastanawiałabym się nad Boschem MUM.
10.06.2016 22:59 odpowiedz
Drogie Panie, czy któraś kojarzy pod którym postem ktoś bardzo ładnie zrecenzował Bosha MUM5? Wczoraj w nocy skutecznie udało mi się pozbawić życia mojego 15-letniego ziemensa(potrzebne były argumenty siłowe ;-) ) i teraz z czystym sumieniem mogę sobie kupić nowy :-) Myślałam własnie o Boshu, bo jednak KA czy Kenwood są poza moim zasięgiem. Dlatego szukam tej opinii, ale kurka nie wiem, gdzie ją czytałam :-/
Dorota, Moje Wypieki
11.06.2016 11:20 odpowiedz
Tutaj recenzje na ten temat:
recenzja 1
recenzja 2
recenzja 3
11.06.2016 11:46 odpowiedz
Dziękuję!!! Kochana jesteś :-)
Dorota, Moje Wypieki
11.06.2016 11:48 odpowiedz
Do usług ;-).
Łazanka profil
23.03.2016 06:32 odpowiedz
Dorota, dziękuję za ten cykl artykułów oraz dziękuję wszystkim komentujący! Przeczytałam kilka razy wszystkie o różnych miksera i... szarpnęłam się na Kenwood XL Chef Sensem. Pierwsze wrażenie : ogromna misa! Cóż do tej pory miałam jedynie mikser ręczny. Musiałam lekko przeorganizować układ na blatach kuchennych.
Tego samego dnia wyrobiłam w maszynie chleb pszenno-żytni. Sense ani drgnął przy wyrabianiu ciasta. Hak ładnie się kręcił. Jednak odruchowo zbierałam ciasto z niego bo nie byłam pewna czy wszystko rzeczywiście będzie wyrobione. Wyrabiałam też dłużej niż w moim przepisie bo też nie byłam pewna. Ale chlebek wyszedł!
Za to pancakes wyszły zbite i ciężkie. Czyli nie nadają się do wyrabiania w KE?
A jak jest z czasem wyrabiania ogólnie tj różnych ciast w tym chleba trzeba dłużej, krócej niż rocznym mikserem?
Łazanka profil
23.03.2016 11:45 odpowiedz
Przepraszam za literówki! Pisałam i piszę z telefonu, z dzieckiem na ręku. Drugie u nogi za to.
Dorota, Moje Wypieki
23.03.2016 17:03 odpowiedz
Proszę najlepiej sprawdzić w instrukcji :-). Ja się nie sugeruję czasem, ale wyglądem ciasta lub mieszanki.
Łazanka profil
25.03.2016 17:30 odpowiedz
Sprawdziłam - przy cieście drożdżowym instrukcja zaleca mieszać przez 45-60 sek na minimalnych obrotach a potem zwiększyć do 1 i mieszać przez ok 3-4 minuty. Dla chleba to chyba jednak za mało? Kolejna nowość to przy drożdżach w proszku "do miski wlać ciepłą wodę, dodać drożdże i cukier i pozostawić na ok 10 minut do spienienie". Czy ktoś z was tak robi? Zawsze przecież miesza się drożdże z mąką.
Dorota, Moje Wypieki
25.03.2016 17:38 odpowiedz
Rzeczywiście, ja wyrabiam odrobinę dłużej drożdżowe, ale to nie dotyczy chleba. Chleb wyrabiamy zazwyczaj krócej niż drożdżowe. 
Odnośnie drożdży - nie zawsze. Są też w sprzedaży suche drożdże, które trzeba wcześniej aktywować w wodzie. To są tzw. 'active dry yeast'. 
Łazanka profil
25.03.2016 17:46 odpowiedz
Czyli chleb w tym mikserze krócej wyrabiamy? Ja starym zwyczajem miksowałam 15 min! Za długo? Co do drożdży to używam DrOetker to chyba jednak do mąki dodawać, prawda? Dużo pytam bo mikser to dla mnie absolutna nowość. Całe życie tylko ręczny miałam...
Dorota, Moje Wypieki
26.03.2016 00:57
Chleb wyrabiamy krócej, ale o tym nie piszą w instrukcji miksera. Tak, te drożdże do mąki. Co do chleba orkiszowego - zbyt długo wyrastał i opadł.
Czatoriana profil
14.03.2016 23:33 odpowiedz
Mam Kenwooda Major Tytanium. W zestawie były 4 końcówki do ciast.
Nie jestem pewna co do ich przeznaczenia.
Hak jak się można domyślić jest do wyrabiania ciasta na chleb.
Tzw balonik będzie pewnie przydatny do ubicia np. białek.
A do czego powinnam wykorzystywać końcówkę K i flexi?
Przeczytałam przepis na MAZUREK ORZECHOWO - BEZOWY z 6go marca i nie wiem których końcówek na którym etapie powinnam używać (ucierać/ubijać, zmiksować).
agnsud profil
15.03.2016 09:52 odpowiedz
Słusznie się domyślasz :). Hak super wyrobi ciasto na makaron/pierogi. Balonik też ubije całe jaja lub same żółtka z cukrem. Końcówka flexi jest najlepsza przy ciastach ucieranych - służy do ucierania masła z cukrem. Do wszystkich pozostałych (czyli mieszanie/miksowanie) - końcówka K.
Czyli w mazurku: żółtka z cukrem i masło balonikiem, potem już końcówka K
Czatoriana profil
18.03.2016 21:05 odpowiedz
Dziękuję za podpowiedź. Pozdrawiam :)
szeroka profil
07.03.2016 21:42 odpowiedz
Witam, czy któraś z Pań pracuje może na Kenwoodzie km 286 (lub 285, 287)? Noszę się z zamiarem kupienia któregoś z tych modeli i nie wiem czy warto. Będę wdzięczna za porady.
Pozdrawiam!
soloducha profil
03.03.2016 13:40 odpowiedz
Stało się, zamówiłam kenwood kmc 053, czekam , na samą myśl ciarki mnie przechodzą. Skusiła mnie duża ilość przystawek, bo ken sense mało kto o nim pisze i musiała bym dokupywać a tak wziełam na raty i spokój.Pozdrawiam.
Dorota, Moje Wypieki
03.03.2016 19:11 odpowiedz
Daj znać, jak się będzie spisywał :-). Życzę udanych wypieków :-).
03.03.2016 12:36 odpowiedz
ktos cos o electrolux ekm4100? wszystko fajnie pieknie tylko ta mala miska...
madziara profil
29.02.2016 23:44 odpowiedz
mam kenwooda chef titanium od 3 lat i kocham go bardzo ale jaka jestem taka jestem i zlamalam ten bolec-szpilka na ktory naklada sie food procesor (dokladniej to zlamalam te plastikowa koncowke). skleic sie nie da, nowy food procesor bagatela 100 funtow a dziecko w domu male, papki jesc chce. na szczescie znalazlam sklep internetowy zajmujacy sie sprzedaza tylko i wylacznie sprzedaza czesci do kenwooda i za jedyne funtow 25 kupilam nowa orginalna czesc. wiec dziewczyny nie zastanawiajcie sie warto sobie taki sprzet kupic bo nawet w razie wpadki mozna bez problemu dokupic tylko czesc a nie caly sprzet.
nie wiem czy moge zamieszczac linki do sklepow ale naprawde polecam, sklep nazywa sie bardzo nadzwyczajnie 4kenwood i ma zreszta czesci nie tylko do mikserow
pozdrawiam
fuzzy profil
05.04.2016 20:50 odpowiedz
Oooo,dzięki ci kobieto! Jeszcze nic nie złamałam w moim Beniutku, ale wiedzy nigdy nie za wiele.
Szperałam w necie, "na chodzie" są jeszcze 20-stokilkuletnie Kenwoody, więc albo nie ma problemu z częściami, albo są takie nie do zdarcia... Tak więc dla niezdecydowanych- tylko Kenwood!!!
A tak nawiasem mówiąc, to ten sklep to w UK? Bo ja niestety w PL...
madziara profil
04.05.2016 00:41 odpowiedz
tak w UK ale moze i wysylaja do Polski, zycze zebys jak najdluzej nie musiala tego sprawdzac ;)
Edyta-Sandomierz profil
29.02.2016 00:35 odpowiedz
Kochane dziewczyny.. dziękuję za wszystkie rady i komentarze :) przepraszam, że odpisuję dopiero teraz...
..niestety mieliśmy zdrowotne zawirowania w rodzinie, które zmusiły nas do bycia w pełnej gotowości bojowej, ale najgorsze już za nami :) w tzw. międzyczasie dostałam zaproszenie od szwagierki do Szkocji na czas wakacji i postanowiłam, że stamtąd przywiozę "maszynę do wszystkiego" :) a do tego czasu będę używała mojego małego ręcznego robota firmy Zepter - przedwczoraj się przeprosiliśmy ;)
..poddałam go testowi ubijania piany i gdy okazało się, że WYSZŁA...!! to pod wpływem euforii tak wielkiej jak stąd do Karkowa i z powrotem zrobiłam ciasto ucierane dodając wszystkich składników "na oko" i uwijając się jak mrówka, aby piana nie opadła :))) gdy już ciacho znalazło się w małej formie do pasztetów ze względów ilościowych, posypałam cynamonem i płatkami migdałowymi, aby takie "goluśkie" nie było. Zapakowałam do wcześniej nagrzanego piekarnika pomna wszystkich rad, że musi w nim być ciepło i szczęśliwa jak dziecko patrzyłam przez szybkę na owoc swojej pracy, która była zbiegiem szczęśliwego przypadku a nie uprzednio uplanowanej ciężkiej pracy w kuchni. Wówczas uświadomiłam sobie, że nie dodałam proszku do pieczenia.... :((( i powiedziałam sama do siebie czując jak napływają mi łzy do oczu:
- Babciu...i znowu nie wyjdzie...
Wtedy przypomniały się mi słowa mentorki mej, która za każdym razem, gdy robiłyśmy nawet najzwyklejszy ucieraniec zwany potocznie Próżniakiem (wszystkie składniki miesza się razem, wylewa do prodiża i czeka na najlepsze ciasto dzieciństwa, które było przeze mnie pałaszowane z mlekiem prosto od krowy albo - gdy już byłam na studiach - dżemem morelowym robionych przez mamę z naszych owoców ) zwykła wnuczce swej kochanej mawiać:
- Dziecko... wszystko potrzebuje spokoju i czasu... jak jesteś zła albo zdenerwowana to podwórko zamieć albo dziadkowi samochód umyj i dopiero wróć do kuchni...
Wtedy zrozumiałam sens słów babci... zawsze stresowałam się pieczeniem ciast.. ZAWSZE.. :( bałam się, że nie wyrośnie i nie wyrastały..., że przypali się spód i się przypalał..., że znów jakiegoś składnika dam za mało lub nie dam wcale.. o Matko Bosko Częstochowsko... pieczenie było moja pietą Achillesową...powoli eliminowałam defekty moich wypieków, ale nigdy prze nigdy pieczenie nie sprawiało mi przyjemności... gotowanie, smażenie, duszenie - loozik arbuzik, ale pieczenie..? Modliłam się, aby nie wyszedł zakalec na palec jak zazwyczaj komentował dziadek lub tata po czym dodawał widząc moją pożałowania godną minę:
- Kiedyś wyjdzie wnuniu/córuniu...
Czekając na owo "kiedyś" myślałam, że prędzej moja babcia krowę sprzeda albo tata sad wytnie niż jak zrobię babkę z prawdziwego zdarzenia, czyli z piękniuchnym pęknięciem pośrodku..
...i cóż..babcia krowę sprzedała, bo zaczęła poważnie chorować i nie miała już sił zwierzęcia hodować a tata część sadu wyciąć musiał, ale na jego miejscu posadził nowe drzewka tak więc nadzieję jeszcze miałam :))
...i słusznie, bo patrząc w mój piekarnik dotarł do mnie ze zdwojoną siłą sens słów babci - SPOKÓJ... to zwykłe ciacho robiłam ciesząc się jakbym Pana Boga za nogi złapała a przynajmniej małego cherubinka :))) i powiedziałam sama do siebie:
- Wyjdzie... teraz już wyjdzie!
Odeszłam od piekarnika wychodząc z kuchni i zajęłam się porządkowaniem książek, boć przecie dział z kucharskimi pozycjami zaczyna przybierać pokaźne rozmiary w naszej bibliotece. Wróciłam do miejsca narodzin mojego psim swędem zrobionego ciasta. Zajrzałam do piekarnika i moim oczom ukazał się obrazek niczym z kreskówki - ciasto wzdłuż pięknie pękało ukazując jego cudownie żółty kolor a wierzch wypieku był pięknie brązowy :))))

Moje cudeńko stało się urodzinową babką dla taty, bo 26 lutego skończył 64 lata. Jakie było? takie jak tato lubi, czyli żółciutkie, puchate i lekko słodkawe :))) dodałam również jedyny w swoim rodzaju składnik, którego próżno szukać na półkach w najlepszych sklepach świata a mianowicie miłość córki do ojca :)

ps. tak wiem, że mój wpis przeczytają również sceptycy i już wyjaśniam dlaczego ciacho wyjść musiało :) wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Jajka kupiłam od pani, która hoduje kury na swoim podwórku a którą spotykam na rynku co sobota. Mąkę dostała nasza mama (mama mojego męża - nie lubię mówić teściowa, bo jest dla mnie niemal jak najprawdziwsza mama) od młynarza na jednej z podsandomierskiej wsi - jeździła robić zastrzyki jego dzieciom i nie chciała brać pieniążków, bo rodzinie ciężko się żyje, ale szczęśliwie :)
..co do proporcji..? :) pojęcie jakieś tam mam i wiedziałam, że skoro piana jest z pięciu jaj to mogę spokojnie dać max. dwie szklanki mąki - dałam półtorej i kostkę masła - też swojskie ;) cukier - aż się prosi napisać - niestety "kupny", czyli stonkowy znaczy się z Biedronki ;)
ps. załączam foto mojej babki - wiem, że są większe, ładniejsze i w ogóle.. ale moja jest wyjątkowa, bo lubi ją mój tato :*
soloducha profil
25.02.2016 19:00 odpowiedz
Witam serdecznie panią Dorotke i czytelniczki. Od długiego czasu śledzę wasze wypowiedzi i zdecydowałam się na kenwooda majora kmm023 zamiast boscha maxi . Proszę was o małe utwierdzenie co do wielkości misy.Robot potrzebny mi na 5-osobową rodzine ,chlebów jeszcze nie piekę ale to się zmieni ( 2 bochenki), wyroby wędliny cienkie, pierogi ,kopytka , naleśniki, ciasta podstawowe itp.,czy przy tym lepiej wybrać dużą mise majora 6,7l (boję się ze będzie troche nie wygodnie) czy wystarczy 4,6l chefa , a może to różnica nieodczuwalna i lepiej zaopatrzeć się na zapas. Pomóżcie ponieważ moj kochany mąż zamówi za mnie wkońcu ( bo to trwa za długo dla niego).
Korzystając z okazji ma lub miał do czynienia z kenwoodem sense xl,http://www.euro.com.pl/roboty-wieloczynnosciowe/kenwood-chef-xl-sense-kvl6030t.bhtml,
nie dość że kenwood to jest ładny porównując do reszty( oprócz kmix),. Ma mniej końcówek w zestawie ale można dokupić. Proszę o rady co do wielkości misy i co do sense(śliczny). Dziękuje z góry.
Stokrota profil
06.03.2016 11:22 odpowiedz
Co prawda mam Kenwooda Chefa Titanum ale mogę napisać o jego misie. Ma 4,6 l pojemności, jest głęboka, stalowa, ma dwoje uszu, które są bardzo przydatne przy przekładaniu ciasta do foremek. Piekę chleb 2 razy w tygodniu z kg mąki. Mam 4 domowników. Do kompletu można dokupić osobno misę, przydaje się do ubijania białek. Ja zakupiłam sorbetierę i mam dodatkowo misę z tworzywa. W zestawie, który kupowałam był szklany blender (super sprawa), maszynka do mięsa oraz sokowirówka. Dokupiłam młynek z trzema pojemnikami, wałkowarkę (nacieszyć się nią nie mogę) oraz przecierak do warzyw i owoców. Robiłam naprawdę sporo przecieru pomidorowego o raz malinowego. Jeszcze zastanawiam się nad zakupem szatkownic do warzyw. Puki co, te z Kasi są sprawne, więc sprawa nie jest zbyt pilna.
No i dodatkowy plus Kenwoda Chefa: nie lata po blacie podczas ugniatania ciężkich ciast typu chlebowe czy pierogowe. Nie muszę stać, pilnować i trzymać. Jest bardzo stabilny. Używam i męczę mojego przyjaciela codziennie, a nawet częściej.
Pozdrawiam panią Dorotę. Wczoraj wyczarowałam 3 śliczne makowce zawijane :)
Szalona jestem, ale znalazłam mak i nie mogłam sie oprzeć. Od kiedy spróbowałam upiec makowce z pani przepisu, nie piekę innych, bo wreszcie mi wychodzą idealne. Pozdrawiam serdecznie panią Dorotkę.
Dorota, Moje Wypieki
06.03.2016 11:40 odpowiedz
Bardzo się cieszę, pozdrawiam :-).
Edyta-Sandomierz profil
23.02.2016 23:43 odpowiedz
Witam Autorkę efektywnego i efektownego bloga oraz wszystkie blogerki i blogowiczów na nim udzielające się :)
...jestem na etapie wyboru robota planetarnego. Po lekturze opisów w sklepach internetowych, recenzji pani Doroty oraz Waszych wpisów wiem, że powinnam szukać wśród modeli firmy Kenwood, gdyż to ona specjalizuje się w produkcji wszelkiej maści robotów kuchennych. Amerykański konkurent niestety nie wchodzi w rachubę ze względów finansowych a poza tym mam nieodparte wrażenie, że płacę za markę a niekoniecznie za jakość - roboty są porównywalne pod wieloma aspektami, co wynika praktycznie z każdego komentarza osób użytkujących roboty obu firm :)
tak, wiem... jest jeszcze kwestia wyglądu, który firma kenwood powinna dopracować, bo robot z wyglądu przypominają maszynę do szycia :)) gdy dzisiaj usłyszałam to porównanie w Media Expercie od kobiety również wybierającej swojego kuchennego przyjaciela lekko zdziwiłam się i stwierdziłam, że osobiście mogę mieć taką maszynę w kuchni, bo jak pracować to na pewnym i solidnym sprzęcie :)
Parametry już mniej więcej ogarnęłam, bo są ważne:
- min. 900 W,
- 7 poziomów płynnej prędkości pracy i tzw. praca pulsacyjna,
- misa im większa tym lepsza - szklana bardzo praktyczna, i oczywiście stal szlachetna - im mniej plastiku tym lepiej,
- min. 2 gniazda obrotów, aby sukcesywnie móc dokupować potrzebne wyposażenie

Oczywiście to moje subiektywne spostrzeżenie i wybór :) dlaczego? z powodu ograniczonych środków wolę kupić solidną bazę w postaci mocnego robota i dokupować do niego potrzebne akcesoria. Kierując się wielozadaniowością mojego sprzętu i małymi rozmiarami kuchni, bo kupując mieszkanie uważałam, że mała jest fajna i zmieszczę się :))) tak więc wyeliminowałam i nie ukrywam - z bólem to uczyniłam kenwooda z serii kMIX, gdyż nie ma możliwości podłączenia miksera kielichowego, który winien być ze szkła hartowanego i mieć praktyczną pojemność, czyli min. 1 litr.

..i zapytacie, gdzie masz babo problem? Wybierz se Kenwooda Majora i po sprawie... taki miałam plan - przysięgam! :) Wracając do domu myślałam: looz.. wreszcie wybrałam i teraz tylko znajdĘ sklep na necie, gdzie maja najtańszego majora z podstawowymi przystawkami i.... WRESZCIE upiekę staropolskie ciasto drożdżowe, zrobię wreszcie biszkopt wyglądający po bożemu a nie jak stara podeszwa a koktajle będziemy pili rano, wieczór i w południe!! :)))
Mój entuzjazm rósł z minuty na minutę i... opadł jak każdy mój sernik :((

Kiedy wrzuciłam w google hasło "kenwood", aby jeszcze raz popatrzeć na różne modele, bo nie tylko Wy panowie lubicie popatrzeć ;) i weszłam w zakładkę grafika (tak.. podświadomie ten klasyczny kenwoodwoski wygląd nie dawał mi spokoju) znalazłam taki oto model:
http://www.odeo24.pl/product-pol-2679-Kenwood-MX270-kMix-Robot-kuchenny-z-misa-planetarna-12-predkosci-4L.html?utm_source=okazje.info&utm_medium=referral&utm_campaign=okazje.info
..i w łeb wzięły wszystkie dotychczasowe rady, wskazówki oraz szeroko pojęta wiedza z zakresu użytkowania robotów planetarnych, tradycyjnych i diabli wiedza jeszcze jakich :)))
z przyczyn wiadomych rzecz jasna, bo widocznych powyżej.

..i powstał problem - oczywiście w mojej głowie :) choć myślę, że zasadny.. nie spotkałam się z żadną miarodajną opinią o tym modelu a komentarze typu: "dizajnerski sprzęt, dobrze pracuje" niestety nie daje mi nawet minimalnego wyobrażenia a na przypuszczeniach bazowała nie będę :)
Parametrami również zostałam "zastrzelona" jak stwierdził mąż, bo maszyna.. ups! pięknie wykonany robot planetarny w przykuwającym wzrok kolorze ma 400 W i... 12 prędkości do wyboru :D
Zastanawia mnie również mała dostępność tego modelu...

..tak więc słowem.. jak przystało na kobietę zagwozdkę mam i pomocy Waszej potrzebuję :)
24.02.2016 08:28 odpowiedz
TAK!!!! cudowny, dzieki! poczytam o nim ale to chyba tylko formalnosc :)
truskawkowe pole profil
24.02.2016 13:45 odpowiedz
Edytko przeczytaj recenzje Dorotki kenwooda KMIX. Powinna pomoc ci podjąć decyzje .
Ja posiadam kenwooda chef premier jestem bardzo zadowolona ale jak pewnie wiesz on ma MOC!!
400 W to troszkę mało , według mnie.
Ja Szukam robota dla mamy i tez mam ciężki orzech do zgryzienia bo "zwykle" kenwoody nie podobają sie jej ,a KMIX są za słabe . Ona lubi piec ciasta drożdżowe, chleby i takie 400 W może byc za mało .

Jeżeli dokonałaś zakupu, proszę podziel sie swoimi wrażeniami .
Pozdrawiam.
24.02.2016 14:42 odpowiedz
jesli artisan ma mniejsza moc i radzi sobie z chlebem to ten KMix poradzi sobie tym bardziej :)
truskawkowe pole profil
25.02.2016 15:15 odpowiedz
Bardzo dziękuje za twój komentarz, wydajem mi sie, ze nie ma co porównywać Aristona do KMIX-a.
Z resztą Dorota pisała w recenzji KMIX-a ze miał małe potknięcia z ciężkim i gęstym ciastem.
Pozdrawiam
25.02.2016 16:12 odpowiedz
no pewnie nie ma co, ale piszemy o samej mocy. Kolezanka moja ma tego wlasnie polecanego Kmixa i daje rade nawet z ciezkimi i tlustymi drozdzowymi :) dla mnie w duzej mierze KA to jednak cena za metke :)
ineska profil
24.02.2016 15:51 odpowiedz
"Wybierz se Kenwooda Majora i po sprawie", nie ma co się oszukiwać, że 400W mocy to to samo, co 1500W, robot wg mnie ma pracować a nie wyglądać, jestem za głosem rozsądku a nie serca ;P
Jako szczęśliwa posiadaczka Kenwooda Major Titanium KMM020 nigdy bym go nie zamieniła na inny model.
truskawkowe pole profil
25.02.2016 15:23 odpowiedz
Inesko, zgadzam sie z Tobą w 100%.
Muszę tylko przekonać mamę. Przecież kenwood chef nie jest znowu taki brzydki, a pracuje genialnie.
Pozdrawiam
Niula profil
11.02.2016 17:43 odpowiedz
Proszę mi powiedzieć jeżeli chodzi o Kenwood Chef Major Titanium KM020, na jakiej prędkości trzeba ubijać białka, albo kremówkę, jaka końcówka powinna zostać zastosowana jeżeli w przepisie jest napisane "(ubić) utrzeć masło z cukrem na puch" ? i na jakich obrotach należy ucierać?
Dorota, Moje Wypieki
12.02.2016 11:18 odpowiedz
Przy ucieraniu masła używam końcówki do ubijania białek, ale flexi też sobie poradzi :-). Pozostałe informacje uzyska Pani z instrukcji obsługi robota.
Bartek00 profil
14.12.2015 19:38 odpowiedz
Witam serdecznie! Szukam dla mamy robot planetarny i chcialbym prosic o porade. Glownie ma on sluzyc do wyrobu chleba na zakwasie. Recznie wyrabia na 2 chlebki i nie jest to lekka praca. Jest to ponad 2 kg masy do wyrobienia. Czy robot kenwood 900W z misą 4.3 L zda egzamin? Czy musze szukac wiekszy i mocniejszy? Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi
alfima profil
04.01.2016 21:49 odpowiedz
Obawiam się, że w robocie z serii Prospero misa będzie za mała, aby wyrobić 2 chlebki.
Cytuję producenta:
"Pojemność - masa chlebowa: 500 g"
Można by to było robić na 2x, ale wtedy każdy z chlebków będzie rósł z opóźnieniem czasowym w stosunku do drugiego, co wiąże się z odstępem czasowym wstawiania chlebów do pieczenia.
A co za tym idzie - piekarnik będzie dłużej włączony.
Sama mam Kenwood KMM060, ale piekę dużo.
Proszę sprawdzić np. KMM770 - moc 1200W, powinien spokojnie pociągnąć 2 chlebki :)
Pozdrawiam!
Stokrota profil
03.04.2016 18:10 odpowiedz
Posiadam Kenwooda Chefa Titanium KMC 020 od dwóch lat i 2 razy w tygodniu mieszam chleb z 1 kg mąki + dodatki i woda, więc waga składników wynosi ok 2 kg. Chleb piekę na zakwasie. Jak do tej pory robot sprawuje się wyśmienicie. Jest silny, ma duży, ciężki hak do mieszania ciężkiego ciasta. Podczas mieszania robot nie przemieszcza się po blacie kuchennym. Misa do wyrobu ciasta jest stalowa i ma dwoje uszu, co jest bardzo wygodne przy przekładaniu ciasta do form. Kenio ma fajną, elastyczną szpatułkę przydatną do przekładania ciasta z dzieży (misy), która nie drapie po metalu, a jednocześnie dokładnie wymiata ciasto z naczynia. Taki robot to bardzo duża pomoc w kuchni.
mozynka profil
01.12.2015 07:42 odpowiedz
CZy planujesz w najbliższym czasie zamieścić recenzję jakiegoś robota planetarnego?
Dorota, Moje Wypieki
01.12.2015 10:21 odpowiedz
Nie planuję.
mozynka profil
30.11.2015 17:04 odpowiedz
Doradźcie mi dziewczyny, bo waham się pomiędzy Kenwoodem Major Titanum a Chef Titanum, różnią się niewiele : mocą 1600 i 1400 (chyba 1400 to i tak bardzo dużo i wystarczająco?) i wielkością misy 6,7l i 4,6. (no i nieco wagą się różnią) I teraz moje pytanie : czy do domowego użytku , głównie piekę z tego bloga słodkości i chleby) mniejsza misa jest wystarczająca? Jak to jest w praktyce , bo ciężko mi to ogarnąć w teorii.
A tak jakbyście miały 3 tys na robota to jaki byście wybrały- czysto teoretycznie;)?
ulula82 profil
01.12.2015 21:02 odpowiedz
Miesiąc temu kupiłam Major Titanum i muszę przyznać,że jestem zadowolona.Może jeszcze z krótko na nim pracuję żeby oceniać w 100% ale i tak polecam.
cała_ona profil
01.12.2015 21:43 odpowiedz
Mam od jakichś 18 miesięcy robota Kenwood Major - jestem bardzo zadowolona. W tym czasie dokupiłam również do niego sporo przystawek, które także mi służą - w mniejszym bądź większym stopniu. Trudno cokolwiek komuś coś polecać; zresztą jestem bardzo sceptycznie nastawiona do różnego rodzaju stron z opiniami itp., ale przeanalizuj środki, jakie jesteś skłonna wyłozyć na ten 'przydaś' i zdecyduj, która wersja Ci bardziej odpowiada. Jakieś znaczące różnice to nie są, ale ta misa z większą pojemnością często mi się przydała. Kenwood to dobra marka, myślę, że którą wersję wybierzesz, to będzie OK.
mozynka profil
02.12.2015 08:25 odpowiedz
Dziewczyny użytkujące Majora - czy ta ogromna misa nie jest za duża na "zwykłe ciasta", głównie korzystam z tego bloga i te ilości mąki czy masła do utarcia nie są jakieś duże, więc sie obawiam czy robot równie dobrze poradzi sobie z małymi ilościami, bo że z ciastem drożdżowym czy chlebami sobie poradzi to wiem-wielka misa nie zaszkodzi w tym przypadku.
ulula82 profil
09.12.2015 15:29 odpowiedz
Wielkość misy nie przeszkadza jeżeli chodzi o ilość ciasta,ja często robię coś z mniejszych proporcji i nie ma żadnego problemu.Zdecydowanie polecam dużą misę:)
mozynka profil
09.12.2015 18:18 odpowiedz
No i Mikołaj przyniósł naszej rodzince Major Titanum- z lekkim opóźnieniem dotarł wczoraj. Póki co tylko zrobiłam koktail truskawkowy. Dziewczyny w instrukcji nigdzie nie ma jak długo robot może pracować, ile wyrabiać ciasto drożdżowe . Potrzebuję trochę porad praktycznych od osób doświadczonych. Do tej pory drożdżowe robiła za mnie maszyna do chleba, więc nie wiem jak długo tym hakiem trzeba wyrabiać, czy kolejność dodawania produktów ma znaczenia?
cała_ona profil
27.01.2016 15:20 odpowiedz
Trochę poniewczasie dodaję post, ale może Ci się przyda - jeśli chodzi o wyrabianie ciast drożdżowych, to ja zawsze robię na tzw. oko , czyli jak wygląda OK, to przestaję wyrabiać. Oczywiście, im dłużej, tym lepiej, ale bez przesady. Kolejność dodawania składników nie ma znaczenia; ważne, by ciasto było odpowiednio wyrobione. Mam nadzieję, że już trochę poużytkowałaś robot i jesteś zadowolona:)
fornika profil
30.11.2015 13:04 odpowiedz
Nie wiem w sumie gdzie zadać to pytanie, więc może tu :)
Czy jest tajemnicą w jakim piekarniku Pani piecze?
Mikser ważna sprawa, ale piekarnik również ;)
Mam w domu Amikę i piekarnik jest do bani. Przepieka z jednej, nie dopieka z drugiej, nie mam precyzyjnej regulacji temperatur, ale kupowałam go, gdy byłam na etapie pieczenia tylko jednego rodzaju ciasta od wielkiego dzwonu. Teraz lubię gotować i piec, więc rozglądam się za czymś innym i naprawdę nie wiem co wybrać. Chciałabym, by piekarnik miał temperaturę naprawdę adekwatną do tej, którą się wybiera, nie miał blach, które wyginają się pod wpływem temperatury, w miarę możliwości zimną zewnętrzną szybę podczas pieczenia (dzieci, ach dzieci). W tym moim modelu skrapla się para między kolejnymi szybami drzwiczek piekarnika, co składa się na długie, żółknące z czasem zacieki, przez które coraz trudniej jest podejrzeć to, co akurat się w piekarniku znajduje...Będę wdzięczna za wszystkie opinie i podpowiedzi osób często korzystających z piekarnika.
Pozdrawiam!
Dorota, Moje Wypieki
30.11.2015 17:22 odpowiedz
Wcześniej miałam piekarnik typowo ang firmy, obecnie mam Bosch, bo myślałam, że będzie lepszy, ale też nie mogę polecić... też przypala z jednej strony i pieczenie to ciagłe balansowanie i obracanie blach. Blachy też się wyginają. Może ktoś mi też doradzi :-).
wiesia.and.company profil
30.11.2015 17:34 odpowiedz
Ja mam dosyć już stary piekarnik Boscha - ustawianie temperatury pokrętłem z zaznaczonymi stopniami (skala co 10 stopni). Trafiłam na dobry egzemplarz :-) Teraz, gdybym kupowała, to chyba zrobiłabym wywiad wśród kucharzy, gotujących domowo bardzo dużo lub starała się podglądać nazwę producenta w telewizyjnych programach kulinarnych :-)
McPearl profil
22.04.2017 22:27 odpowiedz
My mamy Elektroluxa i bardzo dobrze piecze, w miarę równomiernie i ma "tę moc" ;)
Moja mama ma Amicę i powiem, że piecze gorzej i o wiele bardziej jednostronnie. Długo szukałam nim kupiliśmy.
23.04.2017 09:52 odpowiedz
W mieszkaniu miałam piekarnik mastercook, jeden z najtańszych, bez fajerwerków, elektronicznego wyświetlacza, 3 pokrętła: temp, rodzaj (góra, dół, grill, wiatrak), timer. Nigdy nie miałam z nim problemów, wszystko ładnie, równo się piekło. Nawet nie wiedziałam, że piekarnik może być problematyczny. Teraz mam Tekę. Kupiony tylko dlatego, że wizualnie do stylu kuchni mi pasował ;-) Droższy od mastercooka, dlatego zdziwiona jestem, że z nim już mi się tak miło nie współpracuje. Z sentymentem wspominam mojego zwykłego, taniego mastercooka...
fornika profil
18.11.2015 11:22 odpowiedz
Witam! Czytam i czytam o robotach i nie wiem który wybrać. Niestety nie mogę sobie pozwolić na Kenwood'a czy wymarzonego KA. Budżet do 1000PLN. I tak myślę o Muminku 900W (MUM 54251). Solidny, dużo sensownych dodatków, ale no właśnie... Czy ktoś mógłby się podzielić jak ten robot się użytkuje? Czy jest problem z np. rdzewieniem części maszynki do mięsa (co jest nagminne w mojej Zelmerowskiej), czy poradzi sobie ona z twardszą surową wołowiną często mieloną na pasztet? Czy robot nada się do wyrabiania ciasta chlebowego? Czy wędruje po blacie podczas pracy? Czy tarcze do szatkowania długo pozostają ostre, gdy pracuje się na twardych warzywach? Czy mikser ubije 1 białko? Jak jest z czyszczeniem choćby kostkownicy? Nie jest to droga przez mękę ;)?Tyle pytań, ech, ale mikser ważna rzecz, a będę zmieniać z...Zelmerka więc przeżywam bardzo ;) Dziękuję za każdą informację zwrotną.
Czarnadot profil
18.05.2015 00:45 odpowiedz
Mam pytanie czy ktoś moze miał do czynienia lub przyglądał sie robotowi SMEG? Mam w tej chwili kenwooda ale pragnę wkrótce zamienić na KA i gdy ostatnio je podziwiałam w sklepie to SMEG rzucił mi sie w oczy szczególnie moc ma imponująca. Bardzo proszę o radę .
naukapieczenia profil
14.04.2015 17:50 odpowiedz
Witam, kupilam mixer Kenwood Chef KM331 i zastanawia mnie cos: Tak jak ten przedstawiony ma drogie wyjscie na blender, jak uruchamiam blender to koncowka w misie tez sie rusza (wiem ze jak wyjme to nie bedzie-instrukcja) jednak jesli zdejme blender i uruchomie mixer to widac, ze wyjscie na blender sie caly czas kreci(jakby dzialal i to miarowo do predkosci). Czy tak powinno byc? nie moge znalezc informacji Czy mozna to wylaczyc? Czy to znaczy ze moc jest dzielona na dwa wyjscia i ogolnie jest mniejsza w mixerze?
Bardzo przepraszam za upierdliwosc ;) jest to moj pierwszy wiekszy mixer(reczny spalilam przy ciescie na pizze;)) i sie zastanawiam
Serdecznie pozdrawiam
Gość: Kasia
02.03.2015 22:21 odpowiedz
Witam. Mam Kenwood Chef Major Titanium KM020 , duża misa z rączkami ,moc 1500 i jest cichy jak dla mnie rewelacja. Jest to mój drugi kenwood , wcześniej miałam mały model z którym nie było żadnego problemu (ok 5 lat ) teraz używa go moja bratowa. KM 20 tani nie był ale bardzo polecam.W zestawie dużo dodatkowych elementów.
Gość: Monika
18.02.2015 17:50 odpowiedz
Witam. Przymierzam się do kupna robota. Tylko trochę się dziwię, bo te tańsze poniżej 1000,00 zł. możemy znaleźć o mocy 700 - 1200 W, natomiast te między 1000 - 2000 zł. typu Kenwood mają zazwyczaj moc 500 W. Hmmm... to w końcu które są lepszye.. Może się Pani orientuję:)
Gość: Aska
28.01.2015 20:03 odpowiedz
Pani Dorotko ktora z tych 3 koncowek ktore sa w zestawie zrobie krem do karpatki czyli polacze margaryne z budyniem bo odkad nie mam recznego miksera ten krem mi nie chce wyjsc zawsze sie zwazy ,dziekuje i pozdrawiam .
Dorota, Moje Wypieki
28.01.2015 20:11 odpowiedz
Najpierw ucieramy masło, potem stopniowo dodajemy budyń i ucieramy. Zrobi to ubijaczka do białek lub silikonowa końcówka zbierająca.
madziara profil
18.01.2015 11:02 odpowiedz
ja tylko chcialam sie pochwalic (a moze sie komus przydac taka informacja) ze upolowalam przystawke do lodow za jedyne 25£, jeszcze ja mozna kupic w sklepie currys, wiem ze aura za oknem do robienia lodow nie zacheca ale taka cenaaaa :)
cała_ona profil
28.01.2015 20:24 odpowiedz
:) Widzę, że nie tylko mnie wzięło na kompletowanie przystawek do Kenwooda. Też kupiłam dwa tygodnie temu przystawkę do lodów, ale płaciłam w PLN:)

Jeśli jesteśmy już przy przystawkach - od jakiegoś czasu zabieram się jak pies do jeża za przystawkę do Majora - młynek do zbóż. Wykoncypowałam sobie, że będzie mi to niezbędne do życia, ale praktyczna strona mojej osobowości ma pewne wątpliwości. Do czego, prócz mielenia ziaren zbóż, takie cudo się nadaje? Czy ktoś z użytkowników ma coś takiego? Jeśli tak, to proszę o kilka słów opinii. Będę bardzo wdzięczna.
madziara profil
29.01.2015 14:23 odpowiedz
heh no nie jestes odosobniona ;) to ja mam podobne dylematy dotyczace sokowirowki bo przydac to by sie przydala i to bardzo ale komentarze w internecie niezbyt przychylne no i za te cene mozna kupic duzo porzadniejszy sprzet oraz dylematy dotyczace minimlynka, tez nie za bardzo mam w nim co mielic ale te sloiczki sa takie slodkie.... ;)
cała_ona profil
29.01.2015 16:27 odpowiedz
A ja właśnie mam przystawkę - sokowirówkę i jestem z niej zadowolona. Co tydzień jest używana do produkcji soku. Nie wiem, co inni od niej chcą - dla mnie jest bez zarzutu. Chyba, że ktoś potrzebuje to do masowej produkcji soku, więc wówczas może rzeczywiście nie daje rady:) Serio - z multum przystawek do Majora, które zakupiłam, sokowirówka, kostkarka, malakser i przecierak to urządzenia, z których pracy jestem bardzo zadowolona.

Młynek też mam - używałam go kilka razy; jest OK. Nic więcej nie mogę napisać. Dobrze zmełł laski cynamonu - to na pewno jego duży plus. Kupiłam go razem z pięcioma innymi przystawkami w pakiecie razem z robotem - samego bym pewnie nie kupiła, bo też za bardzo nie mam do czego używać. Ale jest, użytkowany od wielkiego dzwona, miejsca nie wyleży... Podsumowując - dla samych słoików bym go nie kupowała. Chyba, że będziesz namiętnie mleć - wówczas warte zastanowienia:)
Gość: enera
03.12.2014 11:42 odpowiedz
Nie rozumem dlaczego mój komentarz został usunięty. Nie było najmniejszego powodu, żeby go usuwać. Jest mi przykro, bo komentarz widniał na stronie i chciałam dopisać swoje wrażenia po dwóch miesiącach używania robota Nie spodziewałam się tego po autorce bloga.
Dorota, Moje Wypieki
03.12.2014 11:46 odpowiedz
Nie został usunięty, znajduje się tutaj. Ale może zapomniałaś, że podpisałaś się wtedy innym nickiem?
Gość: NikA
27.11.2014 12:35 odpowiedz
Witam!
po ladnych paru tygodniach szukania opinii w internecie o ken kmc570 wreszcie przypadkiem trafilam na te strone!:) recenzja jest b. pmocna ...wybieram pomiedzy kmc570 a kmc 010.

Mam dwa pytania:
1/ czy naprawde przy wyrabianiu ciasta kmc570 tak spaceruje po blacie, ze nie mozna go zostawic samemu sobie? To duzy minus jesli nie :/

2/ czy dobrze zrozumialam z recenzji Głowica robota jest sztywno połączona z resztą body - to znaczy, ze nie mozna podniesc "do gory" mieszadla jak chcemy dorzucic skladniki kolejne? Tak jak w kmc010??

Choc wątek juz troche wyeksploatowany to ulatwicie mi decyzje :)) Swieta blisko!:)

Pozdrawiam serdecznie
Gość: Ula
07.11.2014 12:27 odpowiedz
Witam !
Czy ktoś zna opinie na temat robotów planetarnych firmy Electrolux ? Wygląd zewnętrzny mają super, podobny nawet do Kitchen Aid ale nie wiem jak się sprawują pod względem technicznym.
Jeżeli ktoś ma takie urządzenie byłabym wdzięczna za opinie.
Pozdrawiam !
Gość: Oktawia
19.11.2014 21:10 odpowiedz
Dzisiaj zamówiłam Elektroluxa EKM 4300 w Neonet, jak przyjedzie opiszę jak się sprawuje bo w necie jest bardzo mało informacji o tym robocie i jego pracy..
Kasia_G profil
21.11.2014 12:26 odpowiedz
Napisz swoje wrażenie, jeśli chodzi o tego Electroluxa. Byłam bliska jego kupienia i jestem ciekawa jak się z nim pracuje?
Gość: Oktawia
25.11.2014 16:24 odpowiedz
Cóż jestem już po pierwszym użyciu Elektoluxa i jest całkiem fajny. Podoba mi się podswietlenie misy z góry ;-) z ciężkim ciastem dał radę bez zadnych problemów, nie "chodził" po blacie w czasie pracy, ruszała się jedynie troche głowica. Jednego małego białka natomiast nie ubił ;) hak do ciasta lekkiego nie zbiera ciasta ze ścianek zbyt rewelacyjnie ale nie oczekiwałam lepszych rezultatów, nie słyszałam natomiast żeby można było dokupić do niego mieszadło typu flexi. Ogólnie pracuje dość cicho i "kulturalnie", jakość wykonania jak dla mnie jest rewelacyjna, wszystko jest metalowe i ciężkie, no nie tak jak w przypadku KitchenAid ale przyzwoicie. Podsumowując jestem zadowolna :)
fuzzy profil
17.10.2014 16:08 odpowiedz
Witam. Właśnie znalazłam recenzję dot. robota marki KENWOOD ( jednego z wielu).
A jestem bardzo szczęśliwą posiadaczką jednego z nich. Mój ukochany Benio ( miał być Ken, na co zbuntował się mąż mojej siostry- dlaczego nie polskie imię!?).
I tak, od kilku lat tworzymy zgrany tandem, gdzie ja rzucam hasło , a Beniutek je realizuje. Same ochy i achy na jego temat możecie ode mnie usłyszeć, zapomniałam napisać, że to model MAJOR KM023. Zadne, podkreślam, żadne ciacho mi nie straszne.Cóż, tani nie był, i nie jest, ale to wydatek na lata, zresztą, przy moich mocach przerobowych, to zajechałabym już ze trzy inne. A przystawki?! Poezja ! Czaję się na ten nowy malakser, bo większy od tego co mam już w zestawie i młynek do zboża. Wreszcie przestanę mędzić mojej znajomej w spożywczaku o mąkę z pełnego przemiału...
Gość: Ruda
24.09.2014 23:09 odpowiedz
A jak się zabrać do przepisu, w którym trzeba jajka ubić/utrzeć z cukrem na ciepło? Na razie robię to trzepaczką w podgrzewanym garnku ale jak to przełożyć na takiego robota? (Tego bez indukcji).
Dorota, Moje Wypieki
24.09.2014 23:22 odpowiedz
Nie można ucierać w nim na ciepło. Tylko w tym, który gotuje.
beatka03 profil
11.09.2014 08:54 odpowiedz
Od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką Kenwood Cooking Chef. Wydatek ogromny, długo na niego odkładałam, ale stwierdziłam że jeśli już wydawać kupę kasy (planowałam wcześniej model bez indukcji) to dołożę w sumie niewiele i nie będę za jakiś czas żałować. Nie dałam mu jeszcze mocno popalić, ale błyskawicznie ubija białka, świetnie się w nim robi krem czekoladowy (już nie muszę ustawiać garnków i misek do roztapiania czekolady), zagniata nawet masę cukrową (która w pierwszej fazie robienia także wymaga podgrzewania). Owszem jest stosunkowo głośny, ale mój mikser ręczny też nieźle hałasował ;)W zestawie mam 4 mieszadła, metalowy blender, malakser i przystawkę do gotowania na parze. Dzięki plastykowej pokrywie nie muszę wreszcie my ścian po ubijaniu śmietany, a dodanie mąki czy też cukru pudru nie wiąże się z powstaniem białej chmurki ;) Póki co jedyny minus - pokrywa górnych wejść jest jedna - także używając malaksera mam odkryte gniazdo blendera i na odwrót. W większości innych modeli są one zakrywane osobnymi pokrywam. Póki co jestem mimo to niesamowicie zadowolona :)
Gość: Gospocha
27.08.2014 21:51 odpowiedz
Do mojego Kenwooda dokupiłam przecierak do pomidorów i innych warzyw, sorbetierę. W przyszłości planuję wałkowarkę i szatkownicę lub malakser.
Początkowo też przymierzałam się do zakupu Kitchen Aid, bo taki fajny desing ale przeważyła funkcjonalność Kenwooda (dodatkowe akcesoria jak młynki, malakser, blender).
Już zapomniałam jak się zagniata ciasto drożdżowe, pierogowe czy na chleb. To prawdziwy przyjaciel kobiety :)
Gość: Zuza
08.08.2014 23:00 odpowiedz
Od miesiąca jestem przeszczęśliwą posiadaczka Boscha MUM 54251. Ponad 3 m-ce intensywnie wybierałam, przeglądałam i czytałam opinie o różnych robotach. W granicy cenowej 1000zl MUM wydawał mi sie bezkonkurencyjny.
Bardzo dobrze wyrabia ciasto chlebowe, na bułki, pierogi, wszelakie drożdżowe i przede wszystkim kruche czego się obawiałam. Wszystkie dodatki sa też bardzo przydatne w kuchni i działają bez zarzutu jednak glównym powodem zakupu robota było wyrabianie ciasta i tu jestem mega zadowolona.
ineska profil
09.08.2014 08:39 odpowiedz
gratuluję! i rozumiem ze się cieszysz tak, jak ja cieszyłam się swoim kenwoodem rok temu, posiadanie robota planetarnego sprawiło, ze piekę ciasta w wolnych chwilach dla relaksu:P
pzdr
udanych wypieków i przyjemnych chwil w kuchni
aga
weronikaa profil
01.08.2014 10:57 odpowiedz
Hej to znowu ja... Przeczytałam twôj wpis i komentarze o KA. Juz go zamówiłam :) Dzieki! ;)
weronikaa profil
01.08.2014 10:08 odpowiedz
Hej. Od roku planuje kupić robot kuchenny. Kompletnie nie mam pojecia jaki wybrac. Co jade do sklepu to nie moge sie zdecydowac... Jestem bardzo wymagajaca. Chce najlepszy! Jaki jest kitchenaid wersja artisan? Czy warto tyle za niego zapłacić? Dlaczego jest taki drogi? Duzo rozni sie od boshów? I kenwoodów? Błagam o pomoc !;) cena nie gra dla mnie roli... Jesli kitchenaid jest jej warty, tylko skoro moge miec identyczny tanszy to po co ci co kupuja kitchenaid przeplacaja? Prosze Dorotko doradz mi :)
Gość: Monia
14.06.2014 20:47 odpowiedz
Witam,
Ja dopiero zamówiłam Kenwood Major TITANIUM KMM020 i w poniedziałek jadę odebrać. :) Już nie mogę się doczekać!!!! :):):) Trochę mnie przerażała cena 2039zł., ale to było moje marzenie o posiadanie robota planetarnego. Do tej pory miałam tylko zwykły mikser i rączki do ciast kruchych oraz drożdżowych. :/ Oprócz tego zamówiłam sobie jeszcze malakser AT647, a z czasem mam nadzieję że dokupię inne przystawki.
Gość: Monia
13.06.2014 11:36 odpowiedz
Witam, planuję zakup Kenwooda Prospero km286 (900W).
Czy ktoś go używał? Jest dobry? Najważniejsze dla mnie to to, aby zbierał dokładnie ze ścianek misy i nie chlapał podczas pracy :)
Proszę o szybką odpowiedź.
Gość: aniutaJ
21.05.2014 11:07 odpowiedz
Witam,
Mam pytanie do użytkowników robotów Kenwood z serii KMX. Jak się sprawdza ten model? Czy jego moc (500W) jest wystarczająca (szczególnie do chleba i ciast drożdzowych)? Bardzo podoba mi się ten model, waham się między nim a kenwoodem z serii chef. Z góry dziękuję za wasze opinie.
Ania
agnsud profil
21.05.2014 12:42 odpowiedz
Witaj,
mam Kmix dwa lata. Dla mnie jest akurat - wszystkie ciasta w nim robię. Chleba nie piekę ale drożdżowe i ciasto na pierogi wyrabia dobrze. Gdy ciasto jest naprawdę gęste to się telepie - ale mnie to nie przeszkadza.
Nie mam porównania z robotami o większej mocy (dawniej miałam ręczny mikser) więc dla mnie jest bardzo OK.
Gość: aniutaJ
21.05.2014 14:45 odpowiedz
Dziękuję bardzo. Może ktoś jeszcze z użytkowników tego robota się wypowie? Z góry dziękuje. A może planowany jest test tego robota przez panią Dorotę? :-) Wtedy wstrzymałabym się z zakupem.
Ania
Dorota, Moje Wypieki
21.05.2014 21:58 odpowiedz
Nie szybciej niż po lecie, niestety..
annitaa profil
04.06.2014 22:18 odpowiedz
Dziewczyny ja tez parę miesięcy temu kupiłam kMix, tez radziłam się tu na blogu i nie żałuje, to świetna alternatywa dla dość drogiego Kiciusia,kupiłam kenwooda z przystawkami ale nimi nie jestem zachwycona, natomiast jesli chodzi o sprawy ciastowe jak najbardziej polecam, ale koniecznością jest dokupienie mieszadła flexi, jedyny problem jaki mam z kMix jest to że denerwująca jest osłona przeciwko chlapaniu-nie dość że nieporęczna-aby ja zdjać trzeba odpiać mieszadło co stwarza problem gdy jest ono w trakcie pracy całe w śmietanie kremie lub cieście, a osłona jest potrzebna tylko na początku pracy, pozatym gdy zakładam osłonę mikser nie zaskakuje odpowiednio po opuszczeniu ramienia (nie wiem czy to tylko w moim egzemplarzu), jednak te minusy to tylko niuanse przy szeregu pozytywów, gdybym miała wybór jeszcze raz kupiłabym kMix
Gość: Lukasz i Kasia
11.05.2014 20:52 odpowiedz
Witam. Mam pytanie do uzytkownikow Kenwood kmc010 lub kmc030 i innych modeli z silnikiem 1400W. A mianowicie czy jak uzywacie blendera to tez wam pracuje niesamowicie glosno czy to jest normalne? bo przy malakserze czy mieszadlach od misy jest normalnie. Prosze o odpowiedz.
Gość: Gospocha
18.05.2014 22:02 odpowiedz
Mam robot Kenwood KMC 010. Blender pracuje może trochę głośniej, ale to zależy co nim robię. Na pewno nieco głośniejszy jest przy kruszeniu lodu. Poza tym mam jeszcze sokowirówkę, maszynkę do mielenia oraz młynek. Codziennie Ken pomaga mi w kuchni. Co drugi dzień wyrabia ciasto na chleb, często robi ciasto drożdżowe oraz na pierogi. Ciężkie ciasta miesza doskonale, jest stabilny i nawet nie drgnie podczas pracy. Nie daję mu próżnować i ani minuty nie żałowałam, ze nabyłam tego pomocnika. Jedynie żałuję, że dopiero teraz.
Mylka profil
24.04.2014 13:04 odpowiedz
Madziara dziękuję za odpowiedź, jednak 500g to za mało jak dla mnie :)
A może ktoś z Was ma albo wie jak się sprawuje taki sprzęt ROBOT KUCHENNY 4 W 1 CLATRONIC KM 3350.Kusi mnie bardzo żeby go kupić bo i cena dla mnie możliwa, jak myślicie? Będę wdzięczna za porady :)
Gość: ewelstudz
24.04.2014 09:44 odpowiedz
Witaj Dorotko! Dzięki Twojej opinii zdecydowałam się na ten model robota; niestety musiałam na niego dość długo czekać- ponad miesiąc, ale doszedł przed świętami i chrzest bojowy- świąteczny ma już za sobą :) dokupiłam do niego końcówkę do makaronu, sokowirówkę i maszynę do lodów :) będę szaleć ;) pozdrawiam!
madziara profil
25.04.2014 11:01 odpowiedz
przetestuj w takim razie sokowirowke i napisz prosze jak sie sprawuje bo w necie widzialam zdania niezbyt przychylne a kusi mnie zeby tez sobie kupic
Mylka profil
10.04.2014 10:47 odpowiedz
Może ktoś ma taki model Kenwood KM 266? Jeśli tak to proszę o opinię, potrzebuje do użytku domowego, po prostu kocham piec...
madziara profil
13.04.2014 15:40 odpowiedz
nie mam tego robota ale co rzucilo mi sie w oczy po wyczytaniu specyfikacji ze maksymalna ilosc ciasta drozdzowego do wyrabiania to tylko 500g jak dla mnie to za malo, wczoraj robilam ciasto drozdzowe na standardowa blache (20x30) i ciasta bylo ok 1kg. chleb tez sie zazwyczaj piecze z wiekszych ilosci ciasta...
Mylka profil
09.04.2014 13:01 odpowiedz
Mam ogromną prośbę, jaki model polecicie z używanych który można dostać na rynku angielskim tak np. do 120 funtów? Mam koleżankę która mogłaby dokonać zakupu a wkrótce będzie w Polsce :) Ale ani ja ani ona nie mamy zielonego pojęcia o robotach planetarnych. Za to kocham przepisy z MW i nie umiem żyć bez pieczenia. Z góry dziękuję.
Gość: Gospocha
29.03.2014 21:19 odpowiedz
W poniedziałek będę miała swojego Kena. Już nie mogę się doczekać :) Pozdrawiam
17.03.2014 10:08 odpowiedz
Witam,
Ważna informacja dla właścicieli robota planetarnego KMX (Kenwooda) w sprzedaży na rynku polskim jest już mieszadło/mieszak flexi - numer modelu KW714255, cena około 85 zł brutto plus przesyłka około 20 zł. Mogę na maila wysłać namiary na serwis, który to sprzedaje.
annitaa profil
24.03.2014 19:42 odpowiedz
Janka ja poproszę namiar na maila
annitaa88@interia.pl
Gość: maggi
27.03.2014 08:49 odpowiedz
Witam,

Czy mowa tu o mieszadle do modelu Kenwood KMix ? Jeśli tak, to ja również bardzo proszę o namiar na punkt, gdzie można je kupić.

Pozdrawiam,
27.03.2014 09:51 odpowiedz
podaj mi maila, to ci wyśle namiar.
Gość: maggi
28.03.2014 13:14 odpowiedz
mój mail: wmag@autograf.pl
dzięki wielkie z góry

pozdrawiam,
Gość: Annna
14.05.2014 10:13 odpowiedz
Witam,
Ja też poproszę a_beatle@gazeta.pl
Dzięki!
Gość: Groszek
17.06.2014 21:31 odpowiedz
Proszę o informację na maila hipergroszek@gmail.com
alicja710 profil
09.03.2014 22:21 odpowiedz
a ja mam takie pytanie: czy ktos cos moze wie albo uzywa tego modelu kennwooda ??
Kenwood KM283 Prospero Kitchen Machine - Silver. czy skacze po blecie podczas wyrabiania cista i czy tak bardzo jest glosny? jestem na etapie kupna dobrego miksera z miska przede wszystkim do ciast drozdzowych i biszkoptow! wpadl mi ten w oko i po recenzjach wychodzi na dobry sprzet.
dziekuje bardzo za jakakolwiek odpowiedz czy podpowiedz.
pozdrawiam
Gość: M.
23.05.2014 11:34 odpowiedz
właśnie pozbyłam się tego robota. Nie polecam! Bardzo głośno pracuje. Silnik szybko się nagrzewa, co chwilę trzeba robić przerwy, żeby wystygł. Pracuje, jakby jechał pod górkę i było mu za ciężko. Zmielenie 2 kg mięsa za jednym zamachem jest właściwie niemożliwe. Podczas wyrabiania ciasta na najwyższej mocy wszystko wysypuje się z misy, pomimo przykrywki. Zapłaciłam za niego prawie 1200,00 zł i według sprzedawcy miał służyć mi lata, "mercedes wśród robotów". Posłużył 2 lata i się silnik spalił. Oczywiście - tuż po gwarancji :-) Szkoda pieniędzy. Tym bardziej, ze za taką kwotę można kupić coś solidniejszego.
Gość: Jula
06.03.2014 14:24 odpowiedz
Pani Dorotko !
Od kilku miesięcy noszę się z zamiarem kupna robota ale nie mogę się zdecydować.
Chciałabym taki ,który bez problemu poradziłby sobie z ciastem drożdżowym i chlebowym .Czy robot o mocy 900W da sobie radę z takim ciastem? Słyszałam ,że musi mieć ponad 1000 W mocy . Proszę o pomoc :)
Dorota, Moje Wypieki
08.03.2014 00:07 odpowiedz
Może podaj nazwę, jaki robot masz na myśli? Może ktoś taki również ma i pomoże?
Gość: viki
23.02.2014 18:01 odpowiedz
Hej dziewczyny! Od piątku też mam Kenwooda KMC 010. Reakcja męża na widok pudła z robotem taka sama jak u Marty :-)) zdębiał w sklepie i poszedł podprowadzić samochód bliżej wyjścia :-) Pierwsze wrażenie raczej średnie jak go rozpakowałam, ale dziś juz jestem w małej euforii, upiekłam jedno ciasto, dwa chleby, wymieszałam mięso na mielone. Chyba się zaprzyjaźnimy mocno z moim robocikiem :-))
Gość: Marta
07.02.2014 18:51 odpowiedz
Moje MARZENIE się spełniło. :-))))) Mam już wyczekanego KMC 010. Mężowi mina zrzedła na widok rozmiarów pudła. Niech poczeka na smakołyki. Zmieni zdanie! Kupiłam wersję z dodatkami - maszynką do mięsa, sokowirówką oraz mieszadłem flexi w cenie zbliżonej do zwykłego zestawu - chyba mają jakąś promocję, bo jeszcze przed świętami takich ofert nie było. Zdążyłam na razie wyrobić ciasto na chleb - szybko mu poszło. A jaki cichutki. Dziękuje za wszystkie komentarze, było mi znacznie łatwiej dokonać wyboru.
madziara profil
12.02.2014 11:25 odpowiedz
moj partner do mnie do pracy dzwonil ze przyszlo cos rozmiarow polowy lodowki ;) napisz jak wyprobujesz sokowirowke bo jestem ciekawa, a w internecie czytalam nieprzychylne opinie natomiast z doswiadczenia wiem ze maszynke do miesa niestety sie ciezko myje ale mieli jak najbardziej poprawnie wiec o to chodzi. a o promocje to chyba co chwila jest jakas jak ja kupowalam dostalam szklana mise gratis
Gość: basienka12
13.03.2014 21:19 odpowiedz
A gdzie Pani kupowała, że dali szklaną mise gratis?
madziara profil
29.03.2014 20:49 odpowiedz
kupowalam na angielskim amazonie bo ja na wyspach mieszkam. z tym ze bylo to w pazdzierniku. jezeli sie planuje taki zakup to warto poszukac i czasem poczekac bo ceny sa plynne (na moim mikserze ceny wahaly sie od 375£ do 450£ w tym samym sklepie!) no i promocje sie zdarzaja. a ostatnio kupilam do niego maszynke do mielenia miesa tez na amazonie, byla promocja i cena spadla z 75£ na 29£
KasiaKEM profil
30.01.2014 15:24 odpowiedz
Witam,
Ja wlasnie wczoraj stalam sie szczesliwa...a wrecz przeszczesliwa posiadaczka Knenwooda Premier Chef KM570 w zestawie z blenderem oraz kilku przystawek- maszynki do mielenia miesa, tarki (Continuous Slicer / Grater AT340) oraz malego mlynka (Compact Chopper / Grinder AT320A) ktory poprostu UWIELBIAM!!!! Taki maly, sprytny do robienia dressingow na przyklad.
Od dzis rzucam sie w wir roboty :-) Na pierwszy ogien idzie ciasto marchewkowe i calzone wedlugo oczywiscie tutejszych przepisow. Juz nie moge sie doczekac !!!! :-)
klaudia_k3 profil
11.01.2014 22:11 odpowiedz
Witam, mi św.Mikołaj przyniósł Kenwood kMix:):):):):) Jest piękny!!! Srebrno-pomarańczowy:) po prostu cudeńko i fakt ciężki jak diabli! Znaczy chyba solidny:) Póki co wykorzystałam go dwa razy: kakaowy biszkopt rzucany wyszedł wspaniały, wyrósł ponad formę, robot świetnie przygotował ciasto:) Dziś padło na tort kawowo-bezowy i Doroto, chyba już też wiem co to znaczy przebić białka!!!!!!!!!!:):):):) Mój nowy robot ma mega moc! Muszę się z nim oswoić, ale myślę, że praca z nim będzie dla mnie czystą przyjemnością, zapowiada się wspaniale! pozdrawiam
Gość: baranek
07.01.2014 13:19 odpowiedz
Dorotko tak z innej beczki. Czy mozesz pomoc w wyborze dobrej jakosci garnkow w uk? Co polecasz? Z gory dzieki za odpowiedz
Dorota, Moje Wypieki
07.01.2014 16:55 odpowiedz
Raczej nie mam ulubionych.
quenya_21 profil
02.01.2014 09:36 odpowiedz
A ja się zastanawiam nad Kenwood kMix. Niezłe parametry, wygląda tez fajnie (jeżeli chodzi o wygląd, to marzeniem jest KA, na razie poza zasięgiem). Ktoś ma, używa, polecacie, nie polecacie?
Gość: beata69
18.12.2013 15:14 odpowiedz
Pani Dorotko jestem szczęśliwą posiadaczką kenwooda major titanum kmm020,ma moc1500, nie wiem jak mam ubijać jajka czy na pełnej mocy czy zaczyna sie od mniejszych obrotów, nie mam ksiązki w języku polskim więc troche muszę na wyczucie może Pani coś podpowie? Dziekuje i pozdrawiam beata69
Dorota, Moje Wypieki
18.12.2013 18:16 odpowiedz
Może znajdziesz polską instrukcję w internecie? Białka zaczynam i konczę ubijać na prawie najwyszych obrotach miksera. 
madziara profil
02.01.2014 00:37 odpowiedz
ja mam km010 o mocy 1400 wg instrukcji przez kilka sekund nalezy ubijac na niskim biegu zeby sie lekko bialka "rozbeltaly" a dopiero potem przejsc na najwyzszy
ineska profil
02.01.2014 18:06 odpowiedz
witaj Beato, mam ten sam model robota, książka kucharska nie występuje w języku polskim, natomiast posiadam instrukcję w języku polskim i stamtąd pochodzi zdjęcie:) cała instrukcja plus przykładowe przepisy to 9 stron A4, gdybyś bardzo potrzebowała mogę przesłać na priv zdjęcia lub skany
pozdrawiam
aga
Gość: lola
18.12.2013 12:05 odpowiedz
Ja kupiłam sobie bosch mum 54240 i jestem super zadowolona . Dzięki temu ,że jest tańszy dokupiłam sobie od razu dodatkową misę i kostkarkę. 56340 to ten sam robot (chyba)tylko różni sę przystawkami
Kamagda profil
08.12.2013 20:44 odpowiedz
Pomocy!!!

Ktory polecacie: kitchen Aid Artisan vs. Bosch MUM 56340?

Bosch ma bardzo duzo dodatkowych rzyczy, Kitchen aid nie ma tylu, ale ponoc jest lepszy.

A do swiat juz malo czasu:(
Dzieki z gory.
Paula1983 profil
30.11.2013 22:38 odpowiedz
Drogie Panie, bardzo dziękuje za jakże cenne uwagi dot. robotów planet. w artykule Dorotki, dzięki temu, mój wybór ( budżet max 2tys.) ograniczył się tylko do dwóch modeli Kenwood KMC 010 oraz Electrolux EKM 4000 http://www.electrolux.pl/Products/Małe_AGD/Przygotowywanie_jedzenia/EKM4000 ( jak dla mnie bardzo podobny KitchenAid z dobrą mocą :). Jak narazie skłaniam się ku ekm 4000, bowiem zależy mi głównie na konkretnym mikserze, bez konieczności rozbudowy, jednak brak opinii o tym produkcie. Może ktoś z Was miał z nim do czynienia? będę wdzięczna za cenne uwagi.
madziara profil
08.12.2013 20:23 odpowiedz
ja moge pomoc tylko tylko jesli chodzi o kenwooda km010 moc jak najbardziej w porzadku robil klejace i lepiace ciasto na pierniczki z kilograma maki i nawet nie drgnal wiec ten elektrolux napewno tez da rade. miski mam z uchwytami ale faktycznie jezeli o mycie wygodna nie jest. tak tylko troche poczytalam na temat twojego faworyta (bardzo ladny jest, fakt) i fajny motyw to napewno te dwie miski-przydatna rzecz, natomiast nie jestem pewna co do uzytkowania mieszadel-opis jest bardzo lakoniczny a zdjecia malenkie
Gość: Twain
26.11.2013 12:35 odpowiedz
Zastanawiam się nad kupnem tego robota: KENWOOD KM331 CHEF, czy 800W to wystarczająca ? Czy może warto zainwestować w coś mocniejszego do domowego użytku, młynek do mięsa też niezbędny ;) ?
Gość: Krzysiek
19.02.2015 19:12 odpowiedz
Też zastanawiam się nad Kenwood KM331. Może ktoś z Was go użytkuje i może coś o nim napisać?
magda20 profil
25.11.2013 20:10 odpowiedz
Witam :) mam pytanie, co sądzi Pani na temat modelu KM 636 Classic Major?
Zależy mi na robocie dobrej jakości, który potrafi wyrobić ciasto chlebowe a mam ograniczony budżet. Czy ten robot dałby sobie z tym radę? (Ma 900W)
Dorota, Moje Wypieki
25.11.2013 20:29 odpowiedz
Myślę, że da radę. Roboty planetarne są przede wszystkim do tego stworzone :).
Dorota_L profil
25.11.2015 15:49 odpowiedz
Czy zakupiłaś już kenwooda KM 636 i możesz coś o nim powiedzieć, bo też zamierzam go kupić?
madziara profil
13.10.2013 23:10 odpowiedz
no to jest :D moj piekny nowy KM010 :D w zestawie ze szklanym blenderem i food procesorem :) ubija super jajka, smietane na maslo (niestety, moja wina), wymiesza ciasto na bulki a food procesor potnie wszystko co sie nawinie. dodatkowo trafilam na promocje, moze sie komus przyda taka inf: do konca tego roku dla kazdego mieszkanca UK przy zakupie mikserow KMC010, KMC013 lub KMC570 szklana misa gratis

misa nie misa ale robot kocham
Gość: Karolina
24.09.2013 12:20 odpowiedz
Cześć

Zastanawiam się nad premier chef 510 a 570.
Różnica na pewno w wyglądzie/obudowie ten pierwszy wygląda dość niechlujnie(biało -czarny ) no ale i cena nizsza(upatrzyłam sobie mało używany za ok 120 f ) .W zestawie są 4 mieszadła w tym flexible beater i plastic blender AT338.

Koszt drugiego nowego to 320 w zestawie młynek ,maszynka do mięsa (akurat mi nie potrzebna) ,Flexi-Beater, Blender thermoreist - AT358

Oba mają po 1000 w i identyczną specyfikację ,różnica w blenderach i estetycznym wyglądzie i oby dwa nie posiadają elastycznego mieszadła.
Czy kupić używany i dokupić np maszynkę do lodów lub jakies mieszadło,czy dołożyc do nowego 200f.


Jeśli mi któraś niepodpowie ,to chyba do końca roku będę grzebała po necie :)
madziara profil
07.10.2013 00:56 odpowiedz
no rzeczywiscie jesli chodzi o parametry to sa takie same, ale nie rozumiem o jakie elastyczne mieszadlo ci chodzi bo flexible beater jest wlasnie elastyczne. a tego 570 nie mozesz znalezc bez dodatkow? skoro ci maszynka do mielenia miesa nie potzrebna to po co za nia placic. moze wyjdzie taniej.. ja generalnie balabym sie kupowac uzywanych sprzetow agd bo to nigdy nie wiadomo kto i jak sie z tym sprzetem obchodzil ale to ja

maly update: na amazonie ten 570 z 4 mieszadlami i blenderem kosztuje 279£, to juz chyba brzmi duzo lepiej no nie?
Gość: oleola
14.10.2013 23:49 odpowiedz
Hej Karolina
Ja wlasnie zakupilam uzywanego KMC510 i jestem bardzo zadowolona. Szklany blender jest bardzo, bardzo ciezki, a gorace zupy miksuje recznym blenderem w garnku, wiec ten akrylowy nie jest dla mnie minusem.
Jesli chodzi o kolor - bialy jest super - ja mam nowoczesna, bialo-czarna kuchnie i prezentuje sie w niej wysmienice. Ten srebrny ma (wg mnie) nieco tandetny wyglad, szczegolnie to polaczenie matu i polysku. Zauwaz, ze najdrozszy model Kenwooda jest wlasnie bialy dla milosnikow designu ;)

W najblizszym czasie planuje zakup szatkownicy AT340 oraz malego mlynka AT320A. Ta szatkownica podoba mi sie bardziej niz malakser, bo nie ogranicza wielkoscia pojemniczka.
Nastepne w kolejnosci sa: misa do lodow i mlynek do ziaren :) ale to gadzety, ktore nie sa mi niezbedne.

A - tego uzwanego kenwooda kupilam za £130 :) zanim zalicytowalam rozmawialam z kobietka przez tel - kupila w currys i uzyla pare razy, wiec naprawde wyglada jak nowka sztuka.
madziara profil
15.10.2013 13:21 odpowiedz
no to gratuluje zakupu, faktycznie swietna cena, mam nadzieje ze sie sprawdza? co do dodatkow to ja akurat na food procesor nie narzekam bo dla naszej dwojki jakichs gigantycznych ilosci jedzenia nie szatkuje a i ciastka na spod do sernika rozdrobni. Na mise do lodow tez poluje, uwielbiam lody. a co do koloru to mnie on najmniej akurat interesowal przy zakupie choc ten szaro/stalowy mi akurat bardziej do kuchni pasuje
pozdrawiam
Gość: oleola
15.10.2013 14:08 odpowiedz
Ah czyli juz masz :) Jesli komus przyda sie ta informacja to KMC510 sprzedaje sie wlasnie po £130-150 i - moim zdaniem - to jedyny oplacalny zakup na ebayu. Wyzsze modele osiagaja ceny podobne do obecnych sklepowych, wiec zadna oszczednosc ;)
Oczywiscie starsze Kenwoody tez maja atrakcyjne ceny z drugiej reki, a koncowki kosztuja grosze. Dobry zakup dla kogos, kto nie trzyma robota na wierzchu i wyglad jest nieistotny.
madziara profil
16.10.2013 10:42 odpowiedz
a mam, mam, patrz pierwszy komentarz ;) kupilam na amazon i na drugi dzien byl juz u mnie w kuchni :)
marzusiaa profil
15.09.2013 21:35 odpowiedz
Witam :-) Dziewczyny, jakiej końcówki używacie do wyrabiania chlebów na zakwasie: flexi czy haka?
Dorota, Moje Wypieki
16.09.2013 14:07 odpowiedz
Haka.
magda.ie profil
29.08.2013 22:36 odpowiedz
Pokochalam swojego robota.Doskonale spisal sië przy wyrabianiu chlebka, ciasta na pizzë, wspaniale ukrëcil drozdzowkë i ciasto na zatapiane rogaliki,ktore sä przepyszne.Znikajä w godzinë:)
Gość: magda
24.08.2013 23:03 odpowiedz
Witam:)Dzis stalam sië posiadaczká Kenwooda Prospero Km283, ale czy szczësliwä hm.... no nie jestem przekonana do konca.Co prawda jeszcze go nie uzylam, ale gdy go rozpakowalam troszkë mnie zniechëcil do siebie gdy zobaczylam,ze praktycznie caly jest z plastiku. Nie przekreslam go calkowicie, poniewaz nie mial szansy sië jeszcze wykazac ale troszkë zalujë ze nie kupilam Boscha Mum5,ktory jakos od razu wpadl mi w oko.Zastanawiam sië czy nie wymienic,roznica jest taka,ze Kenwood ma 900w a Bosch700.Co doradzicie?
Gość: mirabelka
14.08.2013 00:04 odpowiedz
Niedawno dzięki sponsorowi- mojej mamie kupiłam sprzęt chef titanium kmc 010.
Teraz kompletuję przydatne przystawki. I tu mam pytanie, nie do końca związane z ciastami, ale bardzo proszę o odpowiedź-do czego można wykorzystać nóż malaksera? Pozostałe tarcze są też w innej przystawce, która bardziej mi odpowiada, ale ten nóż zastanawia, może warto go mieć?
margo68 profil
14.08.2013 20:46 odpowiedz
http://www.kenwoodworld.com/pl-pl/produkty/Kenwood-roboty-kuchenne/Chef-and-Major-Attachments/AT640-Food-Processor-AWAT640B01/
Opis tego noża i malaksera, może się przyda.

Miałam podobny nóż w Kasi i można było nim "zszadkować" np pieczarki, cebulkę na cos tatarski, makrelę na pastę, jajka na pastę czy gotowane mięso na pasztet.
Gość: marzka
19.08.2013 15:32 odpowiedz
Mirabelko, ja Ci nie doradzę, ponieważ dopiero zamierzam kupić Kenwwoda. Gdzieś tam czytałam, że malakser jest generalnie mały i nadaje się na małe porcje więc ja raczej zrezygnuję z niego a dokupię inne przystawki do tarcia czyli roto albo tę z tarczami, która wyrzuca na zewnątrz- ale nie jestem pewna, którą, ponieważ ta z tarczami nie trze tak dobrze ziemniaków na placki a resztę zadań wykonują chyba podobnie.
Ale może ty mi pomożesz w innym problemie? Jestem niezdecydowana jeśli chodzi o wielkość miski. Do ciasta starczyłby chef ale piekę też często chleby i to z 2 porcji i obawiam się, ze wtedy tylko major- 6,7 l. Masz może jakieś doświadczenia, możesz coś doradzić?
Gość: margo68
12.08.2013 22:59 odpowiedz
Mam drugą rozlatującą się Kasię z MPM
zachorowałam na Kenwooda. Właśnie czekam na dostawę KMX 61 z przystawkami do mielenia mięsa, do szatkowania, do robienia makaronu, do wałkowania ciasta i cięcia na wstążki. Koszt całości ok2100,wyszukane bardzo.
opinie po użytkowaniu.........
agnsud profil
12.08.2013 23:19 odpowiedz
Droga margo68
mam Kenwooda KMX tylko w innej wersji kolorystycznej (w paski Barcelona) od roku i jestem bardzo zadowolona mimo braku przystawek :)) - super się Sprawdza do wszystkiego: ciast ucieranych, biszkoptów, ciasta na pierogi, na pizzę, drożdżowego, ubija białka perfekcyjnie.
Mam nadzieję, że będziesz równie zadowolona (a nawet bardziej, bo masz tyle fajnych bajerów do niego)
margo68 profil
14.08.2013 20:48 odpowiedz
Dzisiaj dotarł KMiX ale jeszcze czekam na przystawki do makaronu.
Pierwsze uruchomienie za mną i troszkę :( szatkownica zabijała się od kapusty, ale dojdę do wprawy :)
agnsud profil
09.12.2013 22:15 odpowiedz
cześć margo68,
gdybyś potrzebowała jeszcze więcej różności: kupiłam flexi beater tutaj: http://www.buyspares.co.uk/chef-food-mixers/kmix-stand-mixer/catalogue.pl?shop=kenwood&path=590704,590809 (w PL na razie nieosiągalny).
pozdrawiam
annitaa profil
24.03.2014 19:44 odpowiedz
Margo jak znalazłaś końcówkę do makaronu? podchodzą takie jak do kenwood chef??
Gość: marzka
11.08.2013 11:08 odpowiedz
Witam wszystkich!! Dorotus, czy ty chleby na zakwasie też zagniatasz w mikserze, bo czytałam, że akurat ten rodzaj ciasta wymaga tylko krótkiego zamieszania, ewentualnie zagniatania, nie to co drożdżowe?
Dorota, Moje Wypieki
11.08.2013 11:18 odpowiedz
Też, ale rzeczywiście krócej. Ewentualnie wyrabiam w maszynie do pieczenia, ale ona wyrabia je już jak normalne ciasto drozdżowe. Mimo to wychodzą wspaniale :).
Gość: jolakwinta
01.07.2013 01:49 odpowiedz
Witaj Dorotko!!
Kupilam mixer "Tefal Kitchen Machine" bo, powiem szczerze , maly i mi sie podobal, . Nigdy wczesniej nie mialam takiego urzadzenia i powiem szczerze - nie bardzo mu ufam. Jesli ktos ma doswiadczenia : jakie koncówki do czego to PROSZE o podzielenie sie ze mna: j.kwinta73@gmail.com.
Wdzieczna BARDZO Jola
Dorota, Moje Wypieki
20.04.2013 14:39 odpowiedz
Wygląda podobnie, ale moja byla trochę inna. Trzeba spojrzec dokladnie do jakiego typu miksera się nadaje.
Gość: Kama
19.04.2013 19:50 odpowiedz
Od wielu miesięcy mam ten model ale nigdzie nie mogę dokupić tej końcówki FLEXI -może ktoś coś doradzi , na razie radzę sobie tą końcówką co jest na wyposażeniu ale myślę że do kremu jest tamta stworzona , Pani Dorotko co Pani na to ?
Dorota, Moje Wypieki
20.04.2013 14:43 odpowiedz
U mnie ta koncówka była juz w zestawie.
Gość: Kmc010
21.05.2013 18:30 odpowiedz
Ebay
Gość: Wiola
14.04.2013 18:44 odpowiedz
Dorotko mogłabyś mi powiedzieć coś o prędkościach Kenwooda? Czy prędkość 'min' bądź '1' są wystarczająco wolne aby robiąc biszkopt można wmieszać mąkę w masę jajeczną bez obaw, że biszkopt opadnie? Mam obecnie starszy model Boscha i z prędkości jestem bardzo zadowolona, poziom 1 jest tak wolny jakbym sama mieszała ręką. Jest jednak dość słaby(600 watt), więc szukam czegoś mocniejszego. Zdecydowałąm się na Kenwood KM010, ale oglądając filmiki w interneci mam wrażenie, że już na '1' jest dość szybki... Jest to dla mnie ważne, więc będę bardzo wdzięczna za pomoc :]
Pozdrawiam!
Dorota, Moje Wypieki
14.04.2013 22:18 odpowiedz
Niestety, nie pamiętam aż tak dokładnie..
Gość: ania
12.04.2013 18:24 odpowiedz
Otrzymałam dzisiaj maila z firmy kenwood odnośnie zapytania o końcówkę flexi do kmx. Otóż końcówka będzie dostępna w polskich serwisach od połowy maja :)
Gość: eve
06.04.2013 21:34 odpowiedz
Po przeczytaniu tej recenji, zdecydowalam sie kupic Kenwooda Chef Premier. Jestem bardzo zadowolona z robota, choc zauwazylam takze kilka jego wad :). Teraz praca z ciastami jest naprawde latwa a ile czasu moge zaoszczedzic!
1  2



Składniki / tagi