Ładowanie strony





26 czerwca 2012

Mikser planetarny Kitchen Aid Artisan - recenzja

Roboty wieloczynnościowe - pomagamy wybrać (Część 2)


Mikser planetarny Kitchen Aid  - spełnienie marzeń większości domowych piekareczek ;-). Obecny na rynku od prawie 100 lat, stylizowany na lata 60-te, uosobienie klasycznej elegancji.

kitchenaid

Pisząc  notkę o nim nie będę się skupiała na tym, co możecie przeczytać na poświęconych mu stronach internetowych, na opisach właściwości technicznych, czy wyliczaniu wszystkich przystawek, jakie można do niego dokupić. Jeśli ktoś jest zainteresowany, na pewno czytał lub wie, gdzie można znaleźć te informacje w internecie.

Będę pisała z perspektywy osoby, która pracuje na nim prawie 2 lata. Praktycznie codziennie wyrabia różne rodzaje ciasta: ucierane, kruche, drożdżowe, bezowe. Przygotowuje domowy makaron. Zagniata ciężkie ciasta chlebowe. I kręci pyszne lody :-). I przede wszystkim osoby, którą pasją jest testowanie podobnych urządzeń dla czystej i dzikiej przyjemności ich testowania. Osoby, która ma porównanie w pracy urządzeń mu podobnych.

Dlaczego kupiłam mikser KA? Też sobie często zadawałam to pytanie ;-). Miałam wtedy w kuchni Kenwooda Chef Premier. Na Kenwoodzie pracują uznani mistrzowie kuchni. KA kojarzył mi się z amerykańską gospodynią domową i Marthą Stewart  ;-). Sporo czytałam w internecie i... nie rozumiałam zachwytów na nim. Podobno był najlepszy! Pozostało tylko przekonanie męża, że czerwony to mój ulubiony kolor sprzętu w kuchni i od tej pory będę mogła dopasować do niego moje akcesoria kuchenne...

Przygoda się zaczęła!

...od rozczarowania. Serio. Dlaczego nie jest lepszy od mojego starego miksera? Czemu nie zbiera idealnie ucieranego masła ze ścianek misy? Na to wydałam 300 funtów?? A Kenwood już pojechał do siostry, buuuu...

Ale zacznijmy od początku. Otwieram paczkę, praktycznie ją rozrywając. Jest piękny. Bez plastikowych, tandetnych części, sam metal (no, te 100 lat tradycji do czegoś zobowiązuje ;-). Ciężki, bardzo ciężki. Wygląda jeszcze lepiej niż na zdjęciach. I ten kolor! Targam go do kuchni i idealnie wpasowuje się pomiędzy moje waniliowe szafki. Przez chwilę żałuję, że nie wybrałam czarnego koloru... a może migdałowego? Naprawdę, wybór czasem jest przekleństwem. Jak można się zdecydować na właściwy kolor, jeśli w sklepie było ich dwadzieścia kilka? (kupując mikser w kolorze śliwki lub zielonego jabłuszka, pamiętajcie, że nie dobierzecie wtedy do niego kolorystycznie wszystkich akcesoriów; większość jest produkowana dalej w podstawowych kolorach – przed kupnem trzeba to koniecznie sprawdzić!).

kitchenaid

Myję go, przecieram do suchości Szmatką Od Tej Pory Specjalnie Dla Niego. Nikt go nie może dotknąć, nie pozwalam (to się powinno leczyć? ;-). Stawiam jak najdalej na blacie kuchennym, by nikogo nie kusił. Uruchamiam. Wydaje przyjemny, mrukliwy niski dźwięk. Jak prawdziwy Kiciuś.

Czas na pierwsze ciasto. Mąż mi reguluje nachylenie mieszadła, ot, jedna śrubka. Ucieram więc masło. Mimo właściwego ustawienia i regulacji nie zbiera masła z misy! Przez chwilę nie kojarzę o co kaman.  Aha, już wiem. Wracam do pudła i przeszukuję je w poszukiwaniu silikonowego mieszadła, jakie miałam w komplecie z Kenwoodem. Nie ma, qrcze. Sprawdzam na stronie. No tak, nie ma go w zestawie. Wydatki na Kiciusia więc rosną o kolejne kilkadziesiąt funtów. A mikser odstawiam na kilka dni, do momentu dostarczenia mieszadła. Ono jest naprawdę konieczne. I powinno być w zestawie. Wygląda tak:

W końcu mam wszystko (chyba?). Masło uciera się od tej pory idealnie. Ciasto wyrabia naprawdę świetnie. Mimo, iż kupiłam model Artisan (są w sumie 3, Artisan jest tak po środku i cenowo, i patrząc pod kątem mocy) idealnie wyrabia każdy rodzaj ciasta, nawet te najcięższe drożdżowe i chlebowe. Kupując mikser dostałam w prezencie szklaną misę, więc mogę podglądać, jak mu idzie praca ;-). Ponieważ szklana misa jest dużo większa niż ta metalowa w zestawie, wyrabiam w niej ciasto na 2 duże bochenki chleba lub ubijam na sztywno bezę z 15 białek. Bez najmniejszego problemu. Aha, 1 białko również ubije!

W porównaniu np. do Kenwooda, osłona na misę jest nie najlepsza. Nie pokrywa całej misy, więc przy dodawaniu np. cukru pudru do ciasta robi się mała zadyma wokół ;-).  Normą jest, że wtedy kładę na nią jakiś ręczniczek kuchenny, nie mam ochoty za każdym razem sprzątać wszystkiego wokół.

Pracuje bardzo stabilnie. NIGDY nie było tak, by podczas ciężkiej pracy przemieszczał się w jakimś stopniu po blacie czy trząsł, co się zdarzało przy moim starym Kenwoodzie. Drga tylko jego głowica, cały spód pozostaje niewzruszony. I za to ma plus!

Po pewnym czasie dokupiłam do niego misę do kręcenia lodów oraz przystawkę do makaronu.  Sprawują się bardzo dobrze, jestem z nich zadowolona. Choć mam wrażenie, że misa rozmraża się trochę szybciej, niż w mojej starszej maszynce do lodów. Choć na 20 minut pracy, zgodnie z instrukcją obsługi, wystarcza. W przystawce do lodów jeden mały szczegół jest niedopracowany (nie wiem, czy tylko w moim tak się trafiło, ponieważ nigdzie wcześniej o tym nie czytałam..).  Nie wchodząc w szczegóły techniczne, luzuje się mały metalowy drucik, więc muszę uważać, by nie wylądował w lodach, które potem podaję moim dzieciom! 100 lat tradycji i takie niedopracowanie? Hm... tutaj duży minus.

kitchenaid

kitchenaid

Po takim czasie jaki upłynął od jego kupna zauważyłam, że farba, którą pokryte są mieszadła, po prostu odpryskuje... Jeśli dojdzie do miejsca, w którym ma styczność z ciastem, muszę się nastawić na zmianę mieszadeł, czyli kolejny wydatek. Po roku? Fakt, często je używam, nawet bardzo często. Ale znowu minus...

Mikser KA Artisan ma dość słabą moc, w porównaniu do innych mikserów planetarnych. I tego się najbardziej obawiałam przed kupnem. Okazuje się, że niepotrzebnie. Gwarantuję, że na Wasze potrzeby (o ile nie są większe niż moje, i o ile nie potrzebujecie go do gastronomii), model Artisan wystarczy Wam w zupełności.

Podsumowując – pomimo niektórych wad, o jakich chciałam Wam napisać przed podjęciem przez Was decyzji, jest to bardzo dobra maszyna, z której prawdopodobnie będziecie bardzo zadowoleni, ale nie spodziewajcie się cudów! Ona nie zadecyduje o tym, że zakalce przestaną Was prześladować.  Niestety, robot jest w kosmicznej cenie (choć kupując  w USA lub UK możecie ją nabyć prawdopodobnie taniej niż w Polsce, jedynie trzeba wtedy zmienić wtyczkę lub pomyśleć o zamienniku prądu). Każda dodatkowa przystawka ma sporą cenę, podobnie jak części wymienne. Sporym kosztem była dla mnie przystawka do makaronu, dlatego kupiłam ją na ebayu, praktycznie nową, za połowę ceny.

Jestem ciekawa Waszego zdania o tej maszynie, czy bardzo się różni od mojego? Proszę, podzielcie się swoimi uwagami. Będzie to niezwykle cenne dla osób, które właśnie stoją przed wyborem sprzętu, jakby nie było, na lata. Choć taki robot powinien doczekać i naszych wnuków ;-). Ciekawe, ale taka jest właśnie polityka tej firmy.

-----------------------------

Mała aktualizacja - żeby ktoś nie pomyślał, że nie jestem z Kiciusia zadowolona. Jestem bardzo. Każdy mikser ma jakieś wady. Tutaj może bardziej skupiłam się na nich, niż na zaletach, a te są oczywiste. A jednak teraz się do niego przyzwyczaiłam, wady wybaczam i... piekę nadal. A rezultaty możecie zobaczyć na zdjęciach ;-).

*Zdjęcia pochodzą ze strony kitchenaid.com.



Wydrukuj:
post post bez zdjęć
Kategoria: Recenzje

Dodaj komentarz
Komentarze (974)
1  2  3  4  5  6
Gość: Elzbieta1
31.01.2019 12:20 odpowiedz
Wczoraj wyrobilam ciasto na faworki hakiem.
Wyszło wprost cudne.Piekna nieklejaca się kulka.Nie było koniecznosc poprawiania ręką.Jedynie co zrobilam to kilkanascie razy uderzylam ciastek w deskę
Gość: Elzbieta 1
30.01.2019 21:19 odpowiedz
Pani Dorotko przy innych mieszadlach miska sie nie duza tylko jak ta z flexi daje.
O co moze chodzic?
Gość: Ewa
30.01.2019 23:12 odpowiedz
Ela, nie czujesz, że tymi pytaniami męczysz? Dorota poniżej zasugerowała telefon do sprzedawcy a Ty dalej swoje...
Gość: Elzbieta1
30.01.2019 14:44 odpowiedz
Pani Dorotko wyprobowalam dzisiaj mieazadlo flexi na dosc rzadkim ciescie nalesnikowym i dziwnie miska sie ruszala?
Dlaczego tak sie dzieje?
Dorota, Moje Wypieki
30.01.2019 20:08 odpowiedz
Ciasto naleśnikowe przygotowujemy blenderem a nie robotem planetarnym. Miska nie może się ruszać, proszę się skontaktować ze sprzedawcą. 
Gość: Elzbieta1
28.01.2019 22:05 odpowiedz
Pani Dorotko, jak nazywa sie dokladnie przystawka do robienia płatów ciasta na pierogi czy faworki?
I prosze mi poradzic w sprawie drugiej miski? Czy raczej jest potrzebny czy mozna obyć się bez niej?
Szklana jest duza i podobno ciezka. Jest jeszcze 3 litrowa ale juz nie szklana.
Ja mam 4.6 miskė.
Dzisiaj mam juz mieszadlo z flexi
Dorota, Moje Wypieki
29.01.2019 11:10 odpowiedz
Przystawka do KA nazywa się wałkownica (lub wałkowarka) i jest w komplecie z wykrojnikami do makaronu. 
Odnośnie drugiej miski - to zależy, jeśli wyrabia Pani duże porcje ciasta drożdzowego lub ciasto na na bochenki chleba na raz, na pewno się przyda. Ta 3 litrowa jest niższa i do wyrabiania małych porcji ciasta. 
Gość: Eluniako
27.01.2019 23:23 odpowiedz
Na allegro sa z powlekanego metal z flex.
Gdzie indziej tez nie widzialam nierdzewnych.
A Pani ma nierdzewne z flexem? Czy samo nierdzewne bez fleksu?

Dorota, Moje Wypieki
28.01.2019 10:27 odpowiedz
Sam silkon, ale tylko mieszadło silikonowe. Pozostałe całe nierdzewne.
Gość: Elzbieta1
27.01.2019 22:40 odpowiedz
Pani Dorotko , czy Pani ma mieszadlo pokryte metalem czy silikonowe?
Now trafilam na takie.Nie moge nigdzie znalezc:-(
Dorota, Moje Wypieki
27.01.2019 22:48 odpowiedz
Miałam jedno całe silikonowe, ale ja kupowałam je dawno temu. Teraz mam ze stali nierdzewnej.
Gość: Eluniako
27.01.2019 21:40 odpowiedz
Pani Dorotko zakupilam dodatkowe mieszadlo po jednej stronie z silikonem. Bo reszta to metal:-(
A przeczytalam przed chwila ze Pani ma mieszadlo cale silikonowe ktore mozna nawet my w zmywarce?
Mnie juz nie chodzi o to mycia, lecz o odpryski lakieru.
I tym jestem na wprost b.zawiedziona.
Duzo osob pisze ze odpryskuje od lat a firma tłucze ciagle to samo:-(
Dorota, Moje Wypieki
27.01.2019 21:48 odpowiedz
Są już mieszadła do mycia w zmywarce, nie odpryskują ponieważ są ze stali nierdzewnej, ale są droższe. Są dodawane w standardzie do najnowszych mikserów. Są m.in. na stronie madeinusa.com.pl.
Gość: Eluniako
27.01.2019 18:12 odpowiedz
Pani Dorotko, jakim mieszadlem robic ciasto nalesnikowe zeby nie bylo w ogóle grudek? W instrukcji nie ma nic dokladnie na ten temat.
Tak naprawde to nie wiem na jakich obrotach robic ciasto np babkę.
Babka juz ukręcona ale chcialabym prosic na jakich obrotach pracowac aby nie spalic silnika nie daj boze.
Np bita smietana na jakich obrotach?
I jak dlugo bez przerwy moze pracowac robot?
Dorota, Moje Wypieki
27.01.2019 20:00 odpowiedz
Naleśniki robimy blenderem ręcznym lub kielichowym, nie robotem planetarnym. 
Wszystko jest napisane w instrukcji robota, naprawdę, np. w wersji ang na stronie 15 (wersja polska może mieć na innej stronie). Na jakich obrotach jakie ciasto, jak długo i jaką końcówką; porady te przewijają się przez całą instrukcję. 
Gość: Elzbieta1
24.01.2019 20:52 odpowiedz
Pani Dorotko, dziekuje Pani za pomoc.
W sobote już bedzie stał ma mojej szafce
Gość: Elzbieta1
24.01.2019 15:20 odpowiedz
Pani Dorotko kupilam juz bialy.
Moge wymienic na Turkusbo nowszy model i za doplaty 400zl mieszadlo fleci i misa3 litrowa. I ciagle do zoltych mebli .Czy ten turkus pasuje? A reszta wszystko biale dzbanek i rests tez
Dorota, Moje Wypieki
24.01.2019 16:50 odpowiedz
Zostałabym przy białym. Jeśli zmieni Pani kiedyś meble w kuchni zawsze będzie pasował, także do innego sprzętu. KitchenAida nie kupuje się na kilka lat, ale nawet na kolejne pokolenie ;-). A misę i mieszadło flexi można zawsze dokupić osobno.
Gość: Elzbieta1
23.01.2019 23:17 odpowiedz
Pani Dorotko dziekuje. Pomogła mi Pani podjac decyzję.
Jest piekny czerwony na allegro.
Ale sprzedawca ma tez biały.
I raczej na bialy sie zdecyduje bo mam lodowke mikrofalowka frytownica białą w dodatku meble zolta wiec mysle ze czerwony to taka placila na byka prawda?
Co Pani sądzi?
Dorota, Moje Wypieki
24.01.2019 12:00 odpowiedz
Też bym wybrała biały na Pani miejscu :).
Gość: Elzbieta1
23.01.2019 12:10 odpowiedz
A jesli Kitchen aid to jaki typ.Ogladalam na allegro to jest artisan i clasic.
Tez ktos na aukcji wystawia ale 1 rok gwarancji co o tym myslicie?
Gość: Elzbieta1
23.01.2019 12:08 odpowiedz
Pani Dorotko juz sie tyle naczytalam o mikserach ze az w glowie sie kreci i nadal nie moge podjac decyzji czy Kitchenaid czy Kenwood ale nie z ogromniasta misa lecz taka np 4.4 czy 4.6.
Prosze mi poradzic?
Moze inne kuchareczki tez mi pomogą?
Dorota, Moje Wypieki
23.01.2019 19:27 odpowiedz
Ja wybrałabym artisan, ale to już zależy... ja naprawdę bardzo dużo piekę i nigdy mnie nie zawiódł. Nie było ciasta jakiemu by nie podołał. 
Gość: Elzbieta1
21.01.2019 12:34 odpowiedz
Szukam juz prawie miesiac i nie moge zdecydowac sie jaki robot mam kupic.
Podoba mi sie KA ale cena troche odstrasza
Shattered profil
29.12.2018 18:19 odpowiedz
No i kupiłam. 45£ To okazyjna cena .
Trochę ciężko zamknąć misę w mikserze, mam takie wrażenie że ten spód się odkręca

Kindzia11 profil
29.12.2018 15:24 odpowiedz
Witam właśnie kupiłam mikser planetarny śliczny Kitchen Aid no i oczywiście wyprobowalam na drugi dzień i nie wiem czy wszystko jest w porządku bo na niskich obrotach na 1 i 2 słychać jakieś dziwne jakby chrobotanie z silnika na wyższych obrotach jest ok. Nie mam porównania z innym sprzętem czy to jest normalne czy może do serwisu dzwonić. Proszę o pomoc bo w sumie minęły 2 dni od kupna i może trzeba oddać :(
Dorota, Moje Wypieki
30.12.2018 12:38 odpowiedz
Proszę zadzwonić do serwisu i się zapytać. 
Gość: Paulina
29.12.2018 13:39 odpowiedz
Pomocy, stoje przed decyzją: kitchenaid artisan 5 czy heavy duty 7?
Gość: AgnieszKa
29.12.2018 11:25 odpowiedz
No waśnie czytam sobie komentarze, bo marzę o Kiciusiu już od bardzo dawna i teraz wiem na pewno.... zrobię sobie prezent:-)
Gość: pepsi1
28.12.2018 14:28 odpowiedz
Mam i ja kitchen-ejda :)
Shattered profil
23.12.2018 12:53 odpowiedz
Czy wyrabiacie ciasto drożdżowe aż ścinki misy będą czyste a ciasto będzie kręcić się na haku? I w zależności od tego dosypywać mąki lub płynów?
Już tyle ciast drożdżowych wyrabialam a chyba żadne nie było idealne.
Widziałam też filmik gdzie dobrze wyrobione ciasto powinno się ciągnąć przy rwaniu a nie rwać. U mnie zawsze się rwie gdy myślę że jest dobrze wyrobione
Shattered profil
04.12.2018 20:29 odpowiedz
Czy szklana misa się nie rysuje? Zastanawiam się nad kupnem, ale boje się że porysuje mi się,
Dorota, Moje Wypieki
05.12.2018 14:17 odpowiedz
Nic a nic, a mam dobrych kilka lat :). 
Shattered profil
15.12.2018 16:10 odpowiedz
Czyli jak dobrze rozumiem, do szklanej misy trzeba dokupić inne silikonowe mieszadło?
A jak z resztą? Pasuje mimo tego że misa jest większa?
Dorota, Moje Wypieki
15.12.2018 17:35 odpowiedz
Nie trzeba, mieszadła pasują do wszystkich mis, do najmniejszej również. 
siuzdakowa profil
09.11.2018 17:22 odpowiedz
Pani Doroto, chciałam zapytać o tę drgająca głowicę miksera - czy bardzo drga? Czy u Pani się to drganie z czasem nasiliło? W serwisie mi powiedzieli, że to drganie, stukanie, przeskakiwanie głowicy jest normalne (w zakresie do ok. 1 cm, większe potrzeba wyregulować), ale nie wiem czy w to wierzyć, w przeglądanych recenzjach nie znalazłam za wiele o tym (prawie nikt nie pisze). Jakie ma Pani doświadczenie? A może ktoś inny z Czytelników mi pomoże?
Dorota, Moje Wypieki
10.11.2018 11:48 odpowiedz
U mnie ma 5 mm luzu, maksymalnie. Nie nasiliło się, zawsze tak było. Tak, to jest normalne, szczególnie wyczuwalne gdy wyrabia się bardzo gęste ciasto - piernik lub chleb. Taki luz musi być, według mnie.
siuzdakowa profil
10.11.2018 13:19 odpowiedz
Dziękuję za odpowiedź. Dała mi Pani nadzieję, że jeszcze będzie dobrze ;)
Pozdrawiam!
Gość: GosiaSamosia
15.10.2018 18:35 odpowiedz
Witam, właśnie jestem w trakcie trudnego wyboru a mianowicie wyboru robota kuchennego :) Dużo się już o nich naczytałam i szczerze mam już mętlik w głowie. Zastanawiam się nad wyborem KA ale już sama nie wiem.. Chcę kupić robota który będzie mi służył długie lata :)Nie interesuje mnie wygląd a raczej jakość. Potrzebuję go tylko do pieczenia ciast. Napiszcie proszę co wy byście polecili?
Gość: bikerbodzio
20.10.2018 00:59 odpowiedz
Wpisujesz w wyszukiwarkę Kenwood KVC7320s. Czytasz. Kupujesz. Wielkościowo i cenowo klasa KA. (KA kosztuje teraz 2250 zł ). Pod każdym innym względem lepszy od KA. Nie ma jego wad. W komplecie 5 mieszadeł - trzy podstawowe + flexi + mieszadło do delikatnego mieszania. Mieszadła ze stali nierdzewnej - nie jak w KA z aluminium, z którego złazi powłoka. Wszystkie mieszadła można myć w zmywarce - w KA trzepaczkę do białek tylko ręcznie. Ciężki i bardzo stabilny - nie ma mowy o jakimś poruszaniu się po blacie. Świetne osłony na misę - nie ma mowy o rozsypywaniu czegokolwiek. Moc 1500 W. Cały z metalu. Szklany blender w zestawie. Najnowsza seria Chef Titanium. Skąd wiem? Bo od przedwczoraj stoi u mnie na blacie. Kosztował 2050 zł + za 400 zł dokupiony malakser. Robot kupiliśmy na 2 osoby. Gdyby był potrzebny większy, to wersja KVL8400 jest jeszcze lepsza. To samo co powyżej, tylko 1700 W, misa 6.7 l oraz malakser i maszynka do mięsa w komplecie! Cena tego zestawu to 2850 zł. Porównaj sobie to z ofertą KA, którego jedyną przewagą jest to, że może być czerwony i że recenzentka się w nim zakochała. Dla mnie wady KA, które opisała, są dyskwalifikujące, zwłaszcza że za niższą cenę można mieć lepszy produkt. Ostatnia uwaga - to co opisałem (tak, jestem facet) dotyczy TYLKO serii Titanium Kenwooda. Opisany przez recenzentkę robot serii Premier jest o wiele słabszym urządzeniem (nie tylko pod względem mocy) i w tym wypadku KA rzeczywiście mógł wypaść lepiej. Pozdrawiam i życzę dobrego wyboru.
Gość: GosiaSamosia
21.11.2018 11:39 odpowiedz
Niestety ciężko dostać ten model
Gość: Wiolafasola
01.12.2018 12:18 odpowiedz
Bikerbodzio, właśnie patrzę na tego Kenwood - Titanium Chef KVC7320S, proszę daj znać jak się sprawuje w wyrabianiu chleba lub ciast drożdżowych. Dzięki!
Gość: Martyna
15.10.2018 16:34 odpowiedz
Witam, własnie otworzyłam wymarzonego Kiciusia;) Na pierwszy rzut chciałabym zrobić bezę, którą zawsze ubijałam ręcznym mikserem z 16 białek ( na dwa blaty). Pisałaś że spokojnie ubijasz beze z 15 białek na sztywno - czy ubijasz ją w metalowej misie 4,8 l? Tak wizualnie boję się że mi się nie zmieści;) Na jakich obrotach ubijasz bezę?
Dorota, Moje Wypieki
16.10.2018 14:07 odpowiedz
W większej, szklanej misie. Proszę zajrzyj do instrukcji, tam jest wszystko opisane, na jakich obrotach i co ubijać :).
Gość: Natalia
03.10.2018 23:30 odpowiedz
Cześć :)
Nie wiem czy ten temat już się tu pojawił, ale intryguje mnie jedna rzecz- czy ucierając ciasto kruche KA radzi sobie tylko z o,5 kg mąki na porcję, tak jak jest to napisane na stronie? Czy ktoś próbował robić porcję z większej ilości? Jeśli tak- z jakim skutkiem? ;)
Gość: agnes
08.09.2018 16:15 odpowiedz
Witam,
robilam dzis pierwszy sernik i bez wzgledu ktore mieszadlo uzylam (nie mam tego z silikonem) byly grudki w serniku... Musialam w koncu zmielic w termomixie ... tak jak do tej pory robilam i jestem zalamana (mam KA classic). Czy to mieszadlo z silikonem jest odpowiedzia?
dorota.m. profil
08.09.2018 17:12 odpowiedz
mam KA i mieszadlo z silikonem ale nie uzywam tej maszyny do sernikow. ser "miele" w malakserze i tak robie tez cala mase, nawet jesli uzywam serka kremowego, mascarpone czy quarka. najlepiej najpierw dobrze rozmieszac ser (moze byc z cukrem) a potem dodac reszte skladnikow i zmieszac je kilkoma pulsami.
Gość: bikerbodzio
21.10.2018 00:00 odpowiedz
Agnes,
Były grudki w serniku, bo mają być!!
Największą bzdurą przy robieniu sernika jest przyrządzenie masy serowej w termomiksie. Od lat "specjalizuję" się w jednym cieście. Sernik wiedeński, którego sława sięga najdalszych kręgów moich znajomych
Gość: Elzbieta1
11.01.2019 13:20 odpowiedz
Czy mogecpoprosi o przepis na sernik wiedenski?
21.10.2018 12:47 odpowiedz
Ja zawsze blendowałam ser, ale wczoraj pierwszy raz użyłam miksera inkońcówki z silikonem i było udealnie, żadnych grudek, super kremowa konsystencja. Mam końcówkę z silikonem tylko z jednej strony.
Gość: M
05.09.2018 00:28 odpowiedz
Zastanawiam się nad zakupem wałkowarki lub przystawki na makaron. Proszę podzielić się opiniami.
Dorota, Moje Wypieki
07.09.2018 11:47 odpowiedz
Już kiedyś tutaj pisałam o niej - jest bezbłędna :). Najlepsza przystawka KA, kupiłabym drugi raz ;). 
granatix87 profil
01.08.2018 21:38 odpowiedz
tzn jaki dzwięk? ja mój kupiłam też majac Kenwwoda i póki co KA stoi w piwnicy bo nei mam miejsca na 2 roboty. wydaje mi się ze mój tez szumiał a na dodatek tak jakby nie równo chodził, wasz też?
Shattered profil
06.12.2018 19:59 odpowiedz
Dokładnie o to mi chodzi, tak nie równo chodzi. Jakby czasem siły mu brakło czy coś.
Shattered profil
31.07.2018 15:50 odpowiedz
Niepokoi mnie trochę dzwięk jaki wydaje mikser. Czy też taki macie?

https://youtu.be/0GNASHBe9F4
Dorota, Moje Wypieki
01.08.2018 11:13 odpowiedz
Wydaje mi się, że mam trochę inny.
tessa_ profil
26.06.2018 17:37 odpowiedz
Wyniki testu robotów kuchennych (z czasopisma konsumenckiego).
Może i to się komuś przyda... ;)

Roboty, które zostały ocenione jako bardzo dobre :

   81 punktów na 100
DOMO DO9072KR     -   239€
    79/100
DOMO DO9070KR     -   171€
DOMO DO9079KR     -   257€
    78/100
KENWOOD MULTI ONE KHH326WH       -     260€
     77/100
BOSCH MUM48A1      -   97€
KENWOOD KHH321WH MULTI ONE       -     218€
     76/100
BOSCH MUM54D00 STYLINE COLOUR   -   177€
BOSCH MUM54P00 STYLINE COLOUR   -  196€
BOSCH MUM54Y00 STYLINE COLOUR   -  173€

Roboty, które zostały ocenione jako dobre :

   73/100
KENWOOD CHEF XL TITANIUM KVL 8320S   - 554€
   72/100
KENWOOD KMX750RD KMIX      -  279€  
KENWOOD KMX750WH KMIX    -  296€
   71/100
KENWOOD KM282 PROSPERO   - 161€
KENWOOD KM286 PROSPERO   - 272€
MOULINEX QA5001B1                    - 149€
   70/100
KENWOOD CHEF XL KVL4140S  - 459€
MOULINEX QA503DB1                  -  296€
DOMO DO9077KR                           -  167€
   69/100
BOSCH MUM9AX5S00                   -  519€
   68/100
KENWOOD KMM770-MAJOR PREMIER  - 325€
KITCHENAID MINI 5KSM3311XEBM        - 389€
KITCHENAID MINI 5KSM3311XEFG         - 389€
KITCHENAID MINI 5KSM3311XEGU        - 499€
KITCHENAID MINI 5KSM3311XEHW      - 359€
KITCHENAID MINI 5KSM3311XETB        - 517€
   67/100
KITCHENAID ARTISAN 5KSM175PSECA  - 489€
   66/100
KITCHENAID ARTISAN 5KSM125EOB    - 439€
KITCHENAID ARTISAN 5KSM125EAC    -   399€
KITCHENAID ARTISAN 5KSM125ECU   -  414€
KITCHENAID ARTISAN 5KSM125EER    -   414€
SMEG SMF01BLEU      -  444€
SMEG SMF01CREU     -  444€
SMEG SMF01PBEU     -  390€
SMEG SMF01SVEU     -  390€
   65/100
KITCHENAID ARTISAN 5KSM175PSECR  -  599€

... i ostatnie jako "mniej dobre":

   63/100
DOMO DO 9145KR   -  149€
DOMO DO 9146KR   -  129€
   53/100
KITCHENAID 5KSM7990XEER     -  855€
KITCHENAID 5KSM7990XESM    -  855€
KITCHENAID 5KSM7990XEWH   -  855€
Dorota, Moje Wypieki
26.06.2018 23:58 odpowiedz
Co to za marka Domo? Niemiecka?
tessa_ profil
27.06.2018 08:59 odpowiedz
To jest marka dość młodej firmy belgijskiej Linea 2000.
Popatrzyłam teraz na ich stronę i widzę, że niestety ale nie sprzedają (narazie?) swoich produktów ani w Polsce ani w UK. W innych krajach europejskich tak, m.i. W Niemczech, Czechach, i innych.
Dorota, Moje Wypieki
28.06.2018 10:21 odpowiedz
Dzięki!
tessa_ profil
26.06.2018 09:59 odpowiedz
Test malakserów z czasopisma konsumenckiego. Może się komuś przyda... :)
Ceny są w euro, ale to można sobie przeliczyć.

Najlepszy gatunek

79/100  
KITCHENAID 5KFP0925      -  148€
76/100
KENWOOD FDP623WH   -   135€
PHILIPS HR7777/00         -  209€
PHILIPS HR7778/00         -    172€
75/100
KITCHENAID 5KFP1644ECA ARTISAN    -   490€
KITCHENAID 5KFP1644EER ARTISAN    -  449€
KITCHENAID 5KFP1644EFP ARTISAN     -  499€
KITCHENAID 5KFP1644EMS ARTISAN   -  494€
KITCHENAID 5KFP1644EOB ARTISAN    -  485€

Dobry gatunek

72/100  
BOSCH MCM3200   -   69€
PHILIPS HR7627       -    47€
70/100
KENWOOD FPM25002   -  85€
KENWOOD FDM301SS MULTIPRO COMPACT   -   72€
KENWOOD FDM303SS MULTIPRO COMPACT   -  109€
PHILIPS HR7629/90   -   64€
BOSCH MCM3501        -   89€
69/100
PHILIPS HR7769/00   -   84€
PHILIPS HR7783/00 AVANCE COLLECTION  -  229€
66/100
MOULINEX FP822110  -  149€
KENWOOD FDP301SL MULTIPRO COMPACT     -  69€
KENWOOD FDP301WH MULTIPRO COMPACT  -  57€

Średni gatunek

64/100 
MAGIMIX CS5200XL PREMIUM BLACK  -  423€
59/100
DOMO DO 9112 FP   -  77€
Gość: Melisse
26.06.2018 12:58 odpowiedz
Super! Przyda się na pewno, dziękujemy :)
tessa_ profil
26.06.2018 17:24 odpowiedz
Proszę bardzo. :)
Gość: Melisse
25.06.2018 22:17 odpowiedz
Czy ktoś z czytelników posiada może malakser KitchenAida (dowolny model) i zechciałby się podzielić wrażeniem? Zbieram się do jego zakupu i poszukuję jak najwięcej opinii. Komentarze o innych firmach również mile widziane. :) Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc :)
yrkl profil
18.08.2018 10:34 odpowiedz
Ja posiadam i... szczerze mówiąc — z porównaniem do Artisana, to po prostu tania zabawka. Konstrukcja nie robi już takie wrażenia, jest plastikowy i lekki. W Polsce, jak to KA, akcesoria są cholernie drogie. I szczerze mówiąc: nic nie usprawiedliwia tego wydatku — swój kupiłem w USA dużo taniej, ale gdybym miał brać w Polsce, to jednak zdecydowałbym się na coś dużo tańszego. Myślę, że jakościowo odbiegać nie będzie, a nawet przerośnie :)
31.05.2018 10:39 odpowiedz
Od kilku dni przeglądam, porównuję i im więcej czytam, tym bardziej jestem głupia... chce kupić mikser, waham się między kenwoodem a kitchenaidem, model jeszcze nie wybrany, ale zależy mi na DUŻEJ DZIEŻY, tak abym mogła ubić 500g białek...Pomóżcie dokonać wyboru...
Olimp profil
23.05.2018 21:45 odpowiedz
Ja dziś zamówiłam czarny żeliwny artisan 5 model 175 . Myślę, że kupiłam go w całkiem dobrej cenie( w zestawie : dzieża 4,8 L, dzieża 3L, 4 różne mieszadła, osłona ) i gratis sorbetiera. Cena 502€.
W weekend wielkie pieczenie.
Gość: alicja
24.05.2018 08:56 odpowiedz
a mozna wiedziec gdzie kupilas?
Olimp profil
24.05.2018 10:02 odpowiedz
W holandii, nie wiem czy mogę tu podać link do sklepu, albo screena wrzucić.
Dorota, Moje Wypieki
24.05.2018 12:27 odpowiedz
Można :).
Olimp profil
24.05.2018 13:16 odpowiedz
A zatem wrzucam link może ktoś się skusi.
https://www.kitchenonline.nl/kitchenaid-5ksm175psebk-artisan-keukenmixer-48-l-vulkaan-zwart?gclid=CjwKCAjwopTYBRAzEiwAnU4kb5-j3mGJ7JxG_5bc2jlgvgyeeSHNhozLQdgZ5qoqj9
Gość: Paulina
04.05.2018 22:21 odpowiedz
Tak więc wreszcie kupiłam. Ceny poszczególnych kolorów są różne więc wybrałam najtańszy Artistan w kolorze Cafe Late. To dziwne, że ceny aż tak się różnią. Za swój dałam 279 funtów, a są warianty kolorystyczne za 599..
Jednak już mam małe zmartwienie, otóż ta część do której dołączony jest pręcik do nakładania końcówek, się rusza i nie wiem czy to normalne czy coś mam poluzowane . Mam nadzieję, że można mnie zrozumieć
Dorota, Moje Wypieki
05.05.2018 21:51 odpowiedz
Najlepiej sprawdzić w sklepie inne KA, porównać. Mąż mówi, że w moim mikserze są normalne luzy, takie jakie powinny być, ale nie wiem, jakie są u Ciebie.
Shattered profil
01.05.2018 19:09 odpowiedz
Zdecydowałam się na zakup korzystając z promocji.
Jednak mam pewną obawę czy te 300W to naprawdę wystarczająco do wyrabiania ciasta drożdżowego?
Można nim też wyrabiac ciasto kruche?

Czyli jak rozumiem wszystkie modele Artisan posiadają regulację wysokości mieszadełek i każdym da się ubić jedno białko? I do każdego można dokupić te silikonowe mieszadełko?

Trochę mnie też martwi to odpadanie farby, w takich drogich sprzętach to powinno wszystko być na tip top
Dorota, Moje Wypieki
02.05.2018 09:10 odpowiedz
Tak, wystarczy. Można i kruche. 
Odnośnie wszystkich modeli - trzeba zapytać w sklepie. Wydaje mi się, że tak. Nie wiem jak z silikonową przystawką - teraz wyszły mini modele KA... trzeba zapytać w sklepie. 
Shattered profil
03.05.2018 11:45 odpowiedz
Przepraszam za kolejne juz pytanie, ale wciąż przekonując się do zakupu oglądam recenzje na Youtube..
Jedna z kucharek podczas robienia ciasta drożdzowego musiała wyłączać mikser żeby zgarnąć mąkę ze ścianek miski..
W moim Swan Retro nigdy tego nie musiałam robić. To normalne?
Dodatkowo zauważyłam, że mikser podczas ucierania masła robi dokładnie to samo co mój Swan, rozwala wszystko na boki i wygląda to okropnie.. Naprawdę to silikonowe mieszadło pomaga?
agnsud profil
03.05.2018 12:34 odpowiedz
Mam silikonowe mieszadło do kMixa - naprawdę pomaga.
Dorota, Moje Wypieki
03.05.2018 13:26 odpowiedz
Jeśli na you tube widziałaś te same filmy co ja, to rzeczywiście porażka. Niektórzy używają nawet niewłaściwego mieszadła, dlatego masło zostaje na ścianach misy, przede wszystkim na tych filmach masło nie było poprawnie utarte z cukrem.

Dzisiaj ucierałam kostkę masła z cukrem do ciasta. Nagrałam 2 filmiki, za kilka dni je usunę.
1 film - ucieranie za pomocą przystawki do białek, ja tak ucieram, wtedy trzeba raz zebrać masło ze ścianek misy szpatułką.
2 film - jak sobie radzi silikonowe mieszadło, widać, że zbiera ze ścianek i nie jest to już konieczne. 

pozdrawiam
Gość: Paulina
03.05.2018 21:03 odpowiedz
Wow, różnica z silikonem kolosalna.
No nic, w Currys jest po 329
A ja wciąż nie wiem czy tyle za mikser to nie szaleństwo.
Mój chłopak mówi że zgłupiałam.
Czy to nie szaleństwo kupować mikser za tyle pieniędzy?
Gość: Paulina
04.05.2018 00:13
No ale nic, kupuję po Bank holiday jeśli wciąż będzie w promocji
Dziękuję bardzo za komentarze, również pozdrawiam ;)
Dorota, Moje Wypieki
04.05.2018 09:50
Każdy ma inne priorytety ;-). 
Gość: Paulina
29.04.2018 22:45 odpowiedz
Czy ktoś może wie czy silikonowa końcówka może pasować do mixera Swan Retro. Niestety orginalna wszystko rozmazuje na ściankach miski
Gość: Oshin1
21.04.2018 23:10 odpowiedz
Dzisiaj dostałam w prezencie SORBETIERA - lody zrobione i są rewelacyjne. Tylko nie wiem czy może sorbeteierę przechowywać cały czas w zamrażalce, czy lepiej nie ?
Dorota, Moje Wypieki
22.04.2018 10:30 odpowiedz
Można przez cały czas, jeśli ma Pani w planach częste robienie lodów.
yrkl profil
18.08.2018 10:37 odpowiedz
Ale tylko wtedy. Przy dłuższym przechowywaniu — wylewa się z niej ten żel i może dojść do uszkodzenia :)
adrzuc profil
03.03.2018 18:32 odpowiedz
Proszę o pomoc, bo oszaleje. Przejrzałam chyba z 10 różnych mieszane z nakładką silikonowa i nie wiem, która będzie pasowała do kitchen aid ksm156. Błagam o pomoc! Widziałam, że w sprzedaży są z jednostronna i dwustronna nakładką. Wydaje mi się, że dwustronna jest lepsza. Inne opinie?
Dorota, Moje Wypieki
03.03.2018 21:34 odpowiedz
Obie są równie dobre. Trzeba tylko znaleźć pasującą wielkościowo do Twojego modelu.
adrzuc profil
03.03.2018 22:23 odpowiedz
Właśnie z tym nie mogę sobie poradzić :(
Maja1981 profil
19.03.2018 15:16 odpowiedz
Mam ten sam problem, chce dokupić to mieszadło tylko niewiem jak dopasować,b na mieszadle są wymienione modele,jednak z tego co się orientowałam niby model 125,150,175 są takie same różnią się tylko dodatkami.Ale np na mieszadle z podwójnym silikonem jest wypisane jakie modele ale np model 125 i 175 już nie a niby roboty takie same.Na oficjalnej stronie vivamix nie mają takiego z podwójnym,twierdzą że na rynek europejski nie są wszystkie części dostępne,zalecali kupno z pojedyńcze silikonem u nich na stronie.Zbierają niby oba tak samo więc chyba bez różnicy.To mieszadło z podwójnym silikonem na stronie tutaj np jest w kilku wersjach i jednak niby wyglądają tak samo to się różnią pewnie wielkością.Najlepiej zapytać żeby ktoś kto ma model 125,150,175 podał wymiary mieszadła,i porównać:/
Maja1981 profil
24.02.2018 22:54 odpowiedz
Mam jeszcze pytania odnośnie mieszadła z nakładka silikonową,otóż są dwa rodzaje takie jak tu na zdjęciu pokryte z obu stron silikonem i drugi model gdzie pokryte jest tylko z jednej strony silikonem,orientuje się ktoś które jest lepsze,czy raczej niema zabardzo różnicy?
dorota.m. profil
25.02.2018 01:38 odpowiedz
ja mam taki z silikonem z jednej strony - zakupilam niedawno jako dodatek bo rzeczywiscie farba z mieszadelek odpryskuje. sprawuje sie bardzo dobrze i zbiera mase ze scianek miski. chociaz zwykle mieszadlo tez sobie radzi.
tu link do mojego mieszadla: https://www.amazon.com/KitchenAid-KFE5T-Beater-Tilt-Head-Mixers/dp/B004A15870/ref=sr_1_5?ie=UTF8&qid=1519519058&sr=8-5&keywords=kitchenaid++artisan+attachment
z racji lokalizacji przystawki kupuje w stanach, ceny sa przystepne.
Maja1981 profil
23.02.2018 22:23 odpowiedz
Witam,ja testuje kenwooda artisana od miesiąca,i uważam że jest bardzo dobry,a piekę ostatnio w większości pieczywo,doskonale sobie radzi.I faktycznie jest stabilny i nie lata po blacie,nawet przy kg mąki pracuje tylko glowica.Polecam prześledzić filmiki na youtobe gdzie można podpatrzeć jak pracuje kmix i artisan.Ja długo się zastanawiałam nad kupnem bo cena zawrotna,ale naprawdę warto.Pozatym mi udało się go kupić w bardzo dobrej cenie na pure Green,ale i na vivamix mieli wyprzedaż .Niestety mi zależało na czarnym kolorze a wyprzedaż obejmowała inne kolorki więc szukałam i znalazłam:)
agnsud profil
24.02.2018 10:32 odpowiedz
Artisan to robot firmy Kitchen Aid a nie Kenwood :) - którego testujesz?
Maja1981 profil
24.02.2018 22:49 odpowiedz
Faktycznie mój błąd,cały czas myślałam że to Kenwood produkuje artisana.Tak że poprawiam się mam artisana kitchen audio, bodajże model 150.Ten sam model co pani Dorotko:)Tyle że ja mam czarny:)
Kuraniedomowa profil
15.02.2018 23:31 odpowiedz
Szefowa, przejrzałam komentarze, skrupulatnie wszystko przeczytałam i nadal mam mętlik w głowie. Nie wiem co wybrać, a ze Ty znasz z doświadczenia i Kenwooda i KitchenAid, to proszę, napisz tak szczerze, który bliższy Twemu sercu? Gdybys jeszcze raz miała kupić, którego byś wybrała?
Dorota, Moje Wypieki
16.02.2018 12:12 odpowiedz
Ja wybrałam KA ;-). I bym ponownie tak wybrała. Ale nie myślę o przystawkach do niego, tylko o samym robocie. Przystawki poza tą do makaronu nie są najlepsze.
Kuraniedomowa profil
16.02.2018 12:37 odpowiedz
Bardzo dziekuje za odpowiedz :-). Z przystawek interesuje mnie jedynie gar do lodów ;-), sprawdza sie, czy lepiej zakupić po prostu maszynę do lodów??
Najbardziej zależy mi na kremach, idealnym ubiciu białek, wyrabianiu ciast. Mam Thermomix, wiec tez mi dużo pomaga, ale zdecydowanie lepszy jest do gotowania, ubijanie białek czy śmietany mu nie idzie.
Dorota, Moje Wypieki
16.02.2018 13:04 odpowiedz
Jest ok, choć zajmuje dużo miejsca w zamrażarce :). 
Gość: Peeska
14.02.2018 21:58 odpowiedz
Od kilku dni i ja dołączam do posiadaczek tego sprzętu. Teraz jest fajna promocja na model Artisan 5 w wersji 150. Wprawdzie wybór kolorów jest już ograniczony, ale coś tam wybrałam :-). Piekłam już pączki (z przepisu na luksusowe z lekką modyfikacją ;-)) i muszę przyznać, że sprzęt robi wrażenie - jest solidny i jego używanie sprawia przyjemność. Dołączam do grona polecających :-)
Gość: Elżbieta
10.02.2018 22:16 odpowiedz
Dorotko proszę, powiedz mi czy wysokość haka i mieszadła płaskiego jest taka sama? Dostałam mikser od syna i mam problem, syn bardzo daleko nie może pomóc. Chciałam zrobić ciasto drożdżowe a hak nie zbiera mi z boków i z dna dzieży. Sprawdzałam odległość mieszadłem płaskim i moim zdaniem jest dobra. Co robię źle?
Dorota, Moje Wypieki
11.02.2018 14:16 odpowiedz
Jest taka sama, hak ma inne zadanie, nie musi zbierać ze ścianek misy, ponieważ jest do ciasta drożdżowego. 
Gość: Elżbieta
11.02.2018 19:53 odpowiedz
Dziękuję, ale u mnie hak jest niższy o 2 cm od mieszadła płaskiego, a może tak powinno być ? Nie wiem co powinnam zrobić?
Dorota, Moje Wypieki
11.02.2018 21:29 odpowiedz
Zmierzyłam dokładnie, wcześniej mąż mi powiedział, że są takie same ;-). Hak jest prawie 1,4 cm krótszy. Ale jak napisałam powyżej - musi być. On wyrabia ciasto drożdżowe i chlebowe, nie może dotykać ścianek misy. Jest jeszcze inne mieszadło - silikonowe, które jest jeszcze dłuższe niż mieszadło płaskie i ono zbiera ze ścianek. Ale jest do ciasta ucieranego i kremów. 
 
Dorota, Moje Wypieki
11.02.2018 21:31 odpowiedz
Chyba, że robi Pani ciasto z bardzo małej ilości składników... wtedy może nie dosięgać. U mnie na blogu nie ma takiego przepisu. Np. pączki z 1/4 składników.
Gość: Elżbieta
11.02.2018 21:57 odpowiedz
Dziękuję Pani, już jestem spokojna, to było pierwsze moje ciasto drożdżowe z 0,5 kg mąki. Byłam trochę zestresowana, bo nie wiedziałam, jak długo mam wyrabiać i trochę mąki zostało mi też na dnie. Nie mam dokładnej instrukcji. Przeczytałam wszystkie wpisy na temat miksera. Często korzystam z Pani przepisów. Pozdrawiam
Dorota, Moje Wypieki
11.02.2018 21:59
Jeśli zostało odrobinę mąki można dodać trochę wody, wtedy mokre ciasto pociągnie tą mąkę. Ja tak mam często przy wyrabianiu ciasta na pierogi. 
Maja1981 profil
08.02.2018 18:34 odpowiedz
Mam kiciusia
Maja1981 profil
05.02.2018 21:48 odpowiedz
Zamówiłam dzisiaj kiciusia!Wybrałam czarny bo takie mam dodatki i czekam na dostawę..
Gość: Ania
29.01.2018 15:27 odpowiedz
Pani Doroto, ja trochę z innej beczki. Nie wiedziałam, gdzie to pytanie zadać, bo dotyczy sprzętu, więc dodaję przy poście o "Kiciusiu" ;)
Zepsuł mi się malaksera, a u mnie w domu bez malaksera to jak bez ręki i zastanawiam się nad tym sprzętem:
https://www.amazon.co.uk/gp/product/B01M74JVHE/ref=ox_sc_act_title_1?smid=A3P5ROKL5A1OLE&psc=1
Widziałam ten blender/food processor u vlogera Avantgarde Vegan i strasznie mi się spodobał. Ma dużą moc i w przeciwieństwie do pozostałych sprzętów ma więcej noży i w blenderze i processorze.
Czy zdarzyło się Pani używać sprzętów tej firmy?
Dorota, Moje Wypieki
29.01.2018 20:41 odpowiedz
Niestety, nie znam, pierwszy raz się spotykam.
Gość: Ania
30.01.2018 08:11 odpowiedz
No trudno, może za 2-3 miesiąca ja będę mogła o nim coś więcej napisać ;)
Zachęca mnie przede wszystkim moc i ułożenie noży. Pierwszy raz się spotykam, żeby w blenderze i malakserze było więcej noży tzn. na całej wysokości, a nie tylko na dole.
Widziałam ten sprzęt na filmikach i nie powiem, zachęcił mnie ;) No nic, będę szukała informacji na forach internetoywch.
Maja1981 profil
17.01.2018 09:12 odpowiedz
Mam jeszcze pytanko ten robot ma 300w czy 900w,bo coś mi się obiło o uszy że 900,a jak sprawdzam to w zasadzie wszystkie mają 300w
Maja1981 profil
16.01.2018 10:23 odpowiedz
Witam,pani Dorotko czy może pani napisać jaki to jest dokładnie model bo teraz tych aristanów 5 jest sporo sprawdzałam na stronie Viwamix to większość ma moc 300w,i niewiem który wybrać ,jeszcze jedno najbardziej chodzi mi o kolor czarny.Czy ktoś mógłby ewentualnie napisać jaki to jest dokładnie model ten 900w i gdzie najlepiej go nabyć?Chodzi mi najlepiej żeby to był zakup z Polski:)Z góry dziękuję:) A tak a propo jeśli ktoś niechce na początek kupić coś tańszego polecam na początek robot planetarny niemiecki Berlinger 1500w.Nie jest to kenwood,ale na początek dużo tańszy zamiennik,mam go już jakiś czas co prawda robie ciasta drożdżowe z proporcji 500-550g mąki ale sobie radzi ,wiadomo że na najniższych biegach ,a piękę codziennie i póki co jestem zadowolona.Ale i tak przymierzam się do kupna kenwooda artisan
Dorota, Moje Wypieki
17.01.2018 00:07 odpowiedz
Proszę przejrzeć komentarze, to KA Artisan, ale już nie pamiętam dokładnego modelu, a kiedyś na pewno tutaj umieszczałam te informacje. 
Maja1981 profil
17.01.2018 09:07 odpowiedz
Dziękuję za podpowiedź
adrzuc profil
29.11.2017 21:13 odpowiedz
Mam!mam i ja! wymarzony i wyczekany. :):):) Proszę mi powiedzieć jakiej monety angielskiej użyła Pani żeby wyregulować mikser? Podobno nie może to być jakakolwiek moneta, ale nie mogę znaleźć informacji, która to ta właściwą. Będę wdzięczna za pomoc.
Dorota, Moje Wypieki
30.11.2017 10:45 odpowiedz
Gratulacje! :).
Żadnej... mąż mi wyregulował śrubokrętem.
Gość: Tesia
14.11.2017 09:49 odpowiedz
Mam pytanie, czy ktoś może korzysta z wersji miksera KA mini? Czy jest tak samo dobry sprzęt, jak artisan wersji 5? Ze względu na ograniczone miejsce bardziej pasowałby mi mniejszy robot. Ze swej strony mogę dodać (jeśli przyda się komuś taka informacja), że jestem użytkowniczką blendera ręcznego KA i oceniam ten sprzęt wysoko... pracuje dłużej i jest bardzo wygodny - tak "do ręki"
Gość: Anna
25.02.2018 21:48 odpowiedz
Korzystam od niedawna z wersji mini. Ciężko mi porównać ale na potrzeby dwóch osób jest idealny, składniki na duży bochenek chleba też bez problemu się mieszczą. A Pani, już zakupiła swojego mini Kiciusia?
Gość: Tesia
09.06.2018 08:53 odpowiedz
Zakupiłam, ale wersję podstawową. Była fajna promocja cenowa i żal nie skorzystać. Mikser pracuje bardzo dobrze i już nie zmieniłabym na inną markę. Teraz wypatruję promocji na przystawki. Maszynka do mięsa i wałkowarka do makaronu by się przydały. Pozdrawiam serdecznie☺
Gość: tip
10.09.2017 14:00 odpowiedz
Dla tych co chcą zaoszczędzić i planują kupić wersję amerykańską- robot pomimo zastosowania adapteru prądu będzie pracował inaczej, co jest widoczne przy dużych prędkościach, a to ze względu na inną częstotliwość prądu w USA i w Polsce. Nie wiem jak to wpłynie na trwałość urządzenia. Wersja amerykańska nie jest objęta gwarancją w Polsce (5lat).
anka1309 profil
15.08.2017 04:44 odpowiedz
ja mam mojego robota KA wspadku, 22 lat, nie wypbrazam sobie kuchni bez niego ,dokupuje sobie czasami rozne dodatki , do mielenia miesa i maku,do scierania ziemniakow,sera ,warzyw, wypiekam chleb co 3 dni, ciast moze nie pieke codziennie ale 2 razy w tygodniu a jak jest jakas okazja to KA pracuje przez kilka dni non stop,moj robot to jeszcze wersja "classic",czekam kiedy sie zepsuje bo tylko wtedy wymienie na wiekszy ,ale widac, ze lubi mnie bo niechce sie rozstac ze mna,POLECAM
Gość: Monika
08.06.2017 13:36 odpowiedz
Dzień dobry, jestem o krok o podjęciu decyzji o zakupie KA. Jednak potrzebuję jeszcze kilku informacji. Pomożecie?
1. Maszynka do mielenia mięsa - Często robię pierogi, duuużo pierogów. Właśnie na mieleniu mięsa do pierogów padł mój Kenwood Prospero KM280. Szukam więc czegoś solidniejszego. Czy maszynka do mielenia mięsa KA jest lepsza? Doczytałam Pani Dorota nie miała dobrego zdania o tych maszynkach, ale ciekawi mnie, czy na przełomie tych kilku lat może coś się nie zmieniło, poprawiła się ich jakość?
2. Czy przy mieleniu mięsa czy wyrabianiu ciast ma znaczenie moc silnika? Ja zawsze myślałam, że im mocniejszy silnik tym jest wytrzymalszy i silniejszy. Mój Kenwood miał 900vat i poległ był :-(
3. Jeśli maszynka do mięsa KA jest słaba to jaką inną opcję wybrać? Kto ma to sprawdzone i może polecić . Nadmieniam, że z uwagi na ograniczoną powierzchnię magazynową, chciałabym aby była ona częscią jakiegoś głownego urządzenia (jak to od KA) nie zaś samodzielnym urządzeniem (jak np. niezawodny poczciwy Zelmer).
Z góry dziękuję za Wasze rady. Serdecznie pozdrawiam. Monika
yrkl profil
26.06.2017 08:21 odpowiedz
2 — czasami to nie moc, a użyta technologia ma większe znaczenie. W KA wszystko dzieje się mechanicznie, wspierane przez elektryczność, dzięki temu stać go na więcej mimo iż na pudełku widnieje tylko trochę ponad 300 watów :)
Gość: Paula
12.04.2017 20:12 odpowiedz
Czy mając do wybory 6,9L ARTISAN 7, a 4,8 L Aristan 5 na co lepiej się zdecydować? czy sa jakies minusy w tym ARISTAN 7?
Kamelcia profil
07.06.2017 19:20 odpowiedz
Któraś z użytkowniczek chyba nawet tutaj na forum pisała, że porwała się na A7 i żałuje bardzo ze względu na jednak spore rozmiary i odradzała stanowczo. Patrzyłam w sklepie na oba i przyznam, że cieszę się, ze zostałam przy Artisanie 5, no ale wiadomo... kwestia potrzeb i pewnie rozmiarów kuchni :-)
AnulaZ profil
07.04.2017 00:20 odpowiedz
Pani Doroto, czy Pani Kicius to model KitchenAid KSM150 Artisan?
Chyba niedawno wyszly 2 nowe modele KSM125 i KSM175, ale nie widze za bardzo roznicy miedzy nimi poza kilkoma dodatkami (pouring shield i dodatkowa misa oraz koncowka Flex Edge w modelu 175). Czy ktos wie czy sa jeszcze inne roznice? Albo czym rozni sie model 150 od tych nowych? Czy dodatkowe elementy (np ice cream maker) beda pasowaly do kazdego modelu? Dziekuje
Powaznie sie zastanawiam nad zakupem i bede wdzieczna za wszelkie podpowiedzi. Dziekuje
Dorota, Moje Wypieki
07.04.2017 18:25 odpowiedz
Tak, 150. Niestety, nie śledziłam najnowszych modeli.
Gość: m.magda
28.12.2017 00:18 odpowiedz
KSM150, KSM125 i KSM175 różnią się tylko akcesoriami
Gość: Anna
05.04.2017 12:59 odpowiedz
Pani Dorotko, pozwolę sobie na taka małą podpowiedź. Mieszadła są malowane proszkowo. Jak te oryginalne bardzo "oblezą" to może warto skontaktować się z lakiernikiem, czy nie opłacałoby się ich po prostu przelakierować? Zakup nowych to jednak znaczny koszt...
Mam też pytanie dotyczące wałkowarki. Czy wałkowała Pani może ciasto kruche oraz na pierogi (ciasto parzone)? Czy sprzęt daje radę?
Pozdrawiam. Anna
Dorota, Moje Wypieki
06.04.2017 15:28 odpowiedz
Dziękuję za radę :-). Wałkowarka jest bardzo ok. Wałkuję makaron z blogowego przepisu, pierogi z blogowego przepisu, też ciasto na faworki :-).
Gość: Melisse
22.10.2017 12:01 odpowiedz
A jak z pozostałymi rodzajami ciasta? Myśli Pani, że poradziłaby sobie z ciastem drożdżowym? Pozdrawiam. ;)
Dorota, Moje Wypieki
22.10.2017 17:58 odpowiedz
Wałkowarka nie jest do ciasta drożdżowego.
Gość: Melisse
23.10.2017 12:21 odpowiedz
Rozumiem, dziękuję. ;)
Gość: Wanda
25.03.2017 13:12 odpowiedz
i nadal nie wiem czy kupić ten, czy kenwood czy nowy termomix ( ze starego jestem bardzo zadowolona), a melakser tej firmy mnie rozczarował mój zelmer kupiony 30 lat temu po ślubie był lepszy, ale ten firmy KA pracuje dobrze
Gość: Ania
19.03.2017 19:46 odpowiedz
Witam Pani Dorotko, jest Pani dla mnie niedoścignionym wzorem w dziedzinie wypieków, w Polsce. W związku z tym zwracam sie do eksperta z pytaniem odnośnie Robota planetarnego Bosch MUM56Z40. Czy posiada Pani wiedzę na temat tego robota, czy moc jest wystarczająca do wyrobienia ciasta na chleb oraz drożdżowego? Ubicie białka, białek? Utarcie masła z cukrem? Jeśli nie z własnej praktyki to moze z opinii znajomych? Bede wdzięczna za odpowiedz
Dorota, Moje Wypieki
20.03.2017 10:08 odpowiedz
Z opinii Czytelników na blogu, tak - on daje radę :-). Nie wiem jednak, czy zbiera dobrze masło ze ścianek misy i czy można dokupić silikonowe mieszadło.
pozdrawiam
Gość: Ania
20.03.2017 10:41 odpowiedz
Bardzo dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam Pani Dorotko
Gość: dorotam
13.02.2017 00:13 odpowiedz
mam KA artisan od dosc dawna, nie wiedzialam nawet, ze to taki szal cial :) malzonek mi go kiedys zakupil jako prezent bezokazyjny. od kiedy przesladuje strone doroty robiac jej przepisy kilka razy w tygodniu i od kiedy padl moj zojirushi do robienia chleba KA jest w robocie praktycznie codziennie.
nigdy nie spojrzalam na instrukcje, pracuje sie z nim bardzo intuicyjnie. uzywam wszystkich przystawek (do ubijania bialek, druga do ucierania i hak do ciezszych ciast) ale nie wiedzialam, ze sa inne. ba, jest nawet jaki pipsztyk do mielenia! zamierzam zakupic.
generalnie jestem zadowolona z tego zakupu i uwazam, ze wart jest swojej ceny.
Gość: Lizka
11.02.2017 13:44 odpowiedz
Ja dzisiaj dostałam mojego.. Mężczyzna mi zakupił na Walentynki... Apple red.. ARTISAN... jestem zakochana! Cudeńko moje wymarzone. Na razie przeczytałam instrukcje, nadal się na niego gapie...aż boję się go użyć.. Od lat marzyłam o takim i teraz jest, stoi dumnie na stole. Mój Boże jaki on śliczny.
Kierownica profil
11.02.2017 16:57 odpowiedz
Cóż za uczuciowy opis! Nie umiem odróżnić, które fragmenty są o mężczyźnie, a które o mikserze! ;)
Gość: Madzik
19.01.2017 21:09 odpowiedz
Mam pytanie:) jestem w USA na wakacjach zastanawiam sie nad zakupem KAid tutaj ale nie wiem czy sprzęt wyprodukowany tutaj będzie działał w pl??? Prosze o radę :)
agnsud profil
19.01.2017 21:41 odpowiedz
Potrzebna będzie przetwornica prądu.
Wpisz w wyszukiwarkę komentarzy nad swoim postem "usa" - kilka osób kupowało stamtąd sprzęt.
Gość: Agnieszka
19.01.2017 23:45 odpowiedz
hej, Farciaro ;) kup KA na 220W - bez problemu i bez dodatkowych transformatorów będzie działał. Ja właśnie taką, europejską, wersję tam kupiłam. Powodzenia
Gość: Madzik
23.01.2017 03:24 odpowiedz
Dzieki za rady. Agnieszko sprawdzałam cenę KAid w wersji europejskiej ale sa one duZo droższe niż te na 110v ( ponad $250 zielonych więcej) i nie wiem czy sie to mi opłaca ze względu na gwarancje:/
yrkl profil
12.02.2017 21:17 odpowiedz
Będzie działał. Musisz tylko kupić transformator min. 300w, ale optymalnie weź trochę większy — 500 jest ok. Na allegro z wysyłką ~120-130zł :)
Gość: Edyta
11.01.2017 11:58 odpowiedz
Witam. Mam pytanie do użytkowniczek mikserów planetarnych, jak to wygląda w przypadku ucierania masła z cukrem? W sensie ile gramów można ucierać naraz :) Jestem zielona jeśli chodzi o miksery planetarne, ale właśnie udało mi się taki zakupić na dużej promocji i przy pierwszym podejściu porażka.. Mikser po prostu się wyłączył przy ucieraniu kostki masła z cukrem - bardzo miękkiego masła, i od kilku dni usiłuję znaleźć informację czy to tak powinno być czy ten mój jakiś felerny. Choruję na KitchenAida ale na razie przekracza moje zdolności zarobkowe :) Ten zakupiony to Bosch MUMXL10T. Bardzo proszę o pomoc bo muszę szybko zdecydować czy go oddać, z góry dziękuje :)
Dorota, Moje Wypieki
11.01.2017 12:04 odpowiedz
Powinno dać radę utrzeć kilka kostek na raz, w zależności od rodzaju misy. Ja najczęściej na potrzeby kremów ucieram 1 kostkę masła. Jeśli masło jest miękkie nie powinno byc żadnego problemu, to podstawowe zadanie robota planetarnego. 
Gość: Edyta
11.01.2017 12:22 odpowiedz
Dziękuję za bardzo szybką odpowiedź :) Tak właśnie mi się wydawało, jakim cudem mój stary Zelmer bez problemu ucierał masło a tu taki mocny robot i nie daje rady. Czyli jednak coś z nim jest nie tak. No cóż, dobrze że przynajmniej mam możliwość oddania. Pozostaje nadal odkładać na KitchenAida :) Jeszcze się tylko upewnię - KitchenAid bez problemu utrze 2-3 kostki masła? :) może się zdecyduję wziąć na kredyt :)
agnsud profil
11.01.2017 14:25 odpowiedz
Mam Kenwooda KMix i też nie ma problemu z kostką masła. Ucieram mieszadłem flexi, ale zanim je kupiłam używałam mieszadła K i też nie było problemu.
anika-aaa profil
06.01.2017 20:41 odpowiedz
Witam. Jestem przed zakupem KA. Mam dwie opcje do wybory jeśli chodzi o dodatkowe akcesoria. Pierwsza opcja to dodatkowa szklana dzieża o poj. 4.8 l a druga to metalowa dzieża o pojemnosci 3 l i mieszadlo flex - guma jest tylko z jednej strony. Cenowo wychodzi prkatycznie to samo jak dodatkowo dokupie mieszadlo ale nie wiem ktora dzieże lepiej wykorzystam. Proszę o pomoc :)
Dorota, Moje Wypieki
07.01.2017 11:52 odpowiedz
Zależy jakie duże porcje ciast pieczesz. Ta szklana jest naprawdę duża i ubijam w niej ogromne ilości białek lub wyrabiam ciasto od razu na 2 chleby. 
anika-aaa profil
07.01.2017 12:32 odpowiedz
Dziękuję bardzo. Niby wielkich porcji nie piekę ale jak chleb to 2 bochenki. Z drugiej strony duża dzieża nie musi być pełna aby z niej korzystać a małej nie powiększę ;)
Ponadto chciałabym pogratulować rewelacyjnego bloga. Przepisy są fantastyczne i praktycznie z tych co piekę większość mi wychodzi. Pozdrawiam
Dorota, Moje Wypieki
07.01.2017 12:43 odpowiedz
Dokładnie, można jej też używać do małych ilości, to nie przeszkadza. Bardzo dziękuję za ciepłe słowa o blogu :-).
Gość: mamamysia
02.01.2017 14:12 odpowiedz
Witam, jestem posiadaczką Kitchena od jakiegoś roku, robię w nim wiele ciast, m.in kruche, drożdżowe, chleb, nie próbowałam jeszcze ciasta na pierogi-obawiałam się czy da radę ale skoro piszecie, że tak to spróbuję. Proszę tylko o informację czy używać mieszadła czy haka i na jakiej prędkości. Mam też pytanie odnośnie odgłosu pracy KA podczas wyrabiania cięższych ciast, kiedy już składniki się połączą i mikser zaczyna nieco ciężej pracować przy każdym obrocie słychać odgłos podobny do tykania zegara, czy to jest normalne, wasze KA też pracują w ten sposób?
Dorota, Moje Wypieki
03.01.2017 00:11 odpowiedz
Używam haka, na 2 ustawieniu. Najlepiej upewnić się jeszcze w instrukcji. U mnie słychać takich 'tykających' odgłosów.
Gość: mamamysia
03.01.2017 12:57 odpowiedz
Dodam jeszcze, że te tykające odgłosy nie wydobywają się z miksera ale mam wrażenie że sprężyna umieszczona nad metalowym kółeczkiem pod którym montuje się mieszadło lub hak uderza w coś za każdym obrotem, dźwięk nie jest głośny, było tak od początku. Może ktoś z innych użytkowników zauważył podobne "objawy" w swoim KA a ja niepotrzebnie się martwię?
Biśka profil
27.12.2016 21:35 odpowiedz
Mam! Mam i j tego pięknego Kiciusia
Gość: Max
11.12.2016 19:56 odpowiedz
Witam zamówiłem dla dzieczyny KA Zaczęła wypiekac ciasta można powiedzieć już dziś pół zawodowo. Jest to wersja profesjonal HD proszę mi powiedzieć czy w misie 5,7l można wyrobić jedno ciasto ? Czy możliwe jest aby misa ta była za duża ? Słyszałem że nawet jedno można wyrobić w tym urządzeniu ale wolę dopytać w profesjonalnym sprawdzonym portalu.
abielecka profil
05.12.2016 15:58 odpowiedz
Czy z tego miksera (KA) jest Pani najbardziej zadowolona? Najczęsciej go Pani używa?
Dorota, Moje Wypieki
05.12.2016 19:57 odpowiedz
Tak, używam cały czas.
abielecka profil
06.12.2016 08:34 odpowiedz
dziękuję za odpowiedź. decyzja podjęta: będzie KA (na szczęście kolor jest mi objętny ;))
Gość: Aga
04.12.2016 23:35 odpowiedz
Proszę o pomoc, bo chcę kupić KA. Z jakich stron w UK korzystaliście? czy kupiony w UK jest przystosowany do prądu w Polsce?
Gość: Gabiszczu
26.11.2016 15:46 odpowiedz
Witam od tygodnia jestem wlascicielką Kiciusia :)(wygrałam to cudi) i namietnie szukam przepisów w których bede mogla go max wykorzystac poki co ida ciasta drozdzowe chlebki dzis jeszcze pewnie masa do placka. Niestety co do pieczenia jestem troche słaba ... czy jest cos na co warto jeszcze zwrócic uwage :)
adrzuc profil
26.11.2016 13:15 odpowiedz
Zastanawiam się nad tym mikserem cały wczorajszy dzień i dziś od rana. Przeczytałam wszystkie komentarze na moich wypiekach i na innych stronach (polskich i angielskich). Czytałam też o Kmix, Premier Chef, Major, bosh mum, James Andrew i Kitchen Aid Heavy-duty. Obecnie mam stand mikser, food processor z Lidla, marki Silvercrest. Chciałabym go wymienić na nowy,ponieważ obecny jest głośny i nie zbiera dobrze z brzegów przy ubijaniu białek. Ogromny plus ma za mise, która ma aż 6,2 litra. Proszę mi doradzić czy lepiej kupić Kitchen Aid Artasian i dokupić do niego szklana mise czy lepiej zainwestować w Heavy-duty? Zależy mi na dużej misie. Ta w zestawie powinna poradzić sobie z 1 kg mąki plus dodatkowe składniki, ale czy tak jest w rzeczywistości?
Dorota, Moje Wypieki
26.11.2016 14:17 odpowiedz
Wg mnie Artisan wystarczy, o ile nie przerabiamy ogromnych ilości ciasta. U mnie radzi sobie ze wszystkimi wypiekami na blogu, ale ja np. piekę 1 biszkopt, 1 piernik, itp. nie ze zwiększonych proporcji, nie piekę na sprzedaż lub na zamówienie.
mireko1 profil
29.11.2016 21:15 odpowiedz
Sam stałem przed tym samym dylematem.
Kupić Artisan 7 czy też Heavy Duty 7.
Decyzję podjąłem niespełna trzy tygodnie temu.
Do wydania była dość spora kwota pieniądzy.
Różnica w cenie spora i wybrałem
Heavy Duty 7.
Stało się tak ponieważ, zasięgajac informacji u polskiego dystrybutora dowiedziałem się iż, Heavy ma silnik indukcyjny - bezszczotkowy. Jak dla mnie mniej kłopotliwy. Minusem tej decyzji jest okres gwarancji na Heavy, jest to tylko 1 rok.
Artisan posiada 5 - letnią gwarancję.
Chciałbym aby robot posłużył na lata.
Podjęcie ryzyka z gwarancją to już indywidualna sprawa.
Na otarcie łez dokupiłem termodzieżę i obecnie ją testuję.
mireko1 profil
29.11.2016 21:33 odpowiedz
Zapomniałem jeszcze dodać że, trzeba dokupić mieszadło flex które nie występuje w zestawie. Uważam je za niezbędne.
Sam robot przy mieszaniu jest cichy. Można swobodnie rozmawiać.
Gość: Adel
01.12.2016 17:30 odpowiedz
U nas wczoraj zamieszkal rozowy Pro 6:-)
Misa 5,7 l ale bez problemu ogarnal 1,5 kg maka plus 2 litry mleka na nalesniki;-)
Mase na sernik wiedenski zrobil swietnie.Moj kenwood Major nigdy nie zrobil tak gladkiej w takim tempie.
Malzonek oczywiscie kreci nosem ze nie blendera i innych dodatkow jak poprzedni i nie podnosi siw do gory ale to moja zabawka i juz go kocham:-)
Gość: Asia
20.11.2016 13:56 odpowiedz
Pani Doroto,

ja mam pytanie odnośnie konserwacji KA. Od około roku jestem posiadaczką KA i sporo z niego korzystam (zarówno do wyrabiania ciast, jak i robienia makaronów). Ostatnimi czasy mam wrażenie, że zmienił się dźwięk pracy robota, tzn. podczas pracy słychać niekiedy lekkie skrzypienia/piski. Zastanawiam się czy przyczyną jest wytarcie smaru albo mąka gdzieś się tam dostała. Czy w domu konserwuje Pani samodzielnie robota (naoliwia elementy, itp.)? Czy to temat tylko dla serwisu?
Dorota, Moje Wypieki
20.11.2016 17:08 odpowiedz
Jeszcze nie potrzebowałam smarowania, a chodzi u mnie już 6 rok, a mąż podpowiada, że sam by mi nasmarował ;-). Na pewno oddanie do serwisu jest bezpieczniejsze.
AneDe profil
19.11.2016 23:34 odpowiedz
No i kupiłam Kenwooda Chef Titanium MEGA PACK :D A co se będę żałować ;-) misa 6,7! Moc 1500! Misa z uszami w sam raz, nie za duża, nie za mała, końcówki solidne. Maszynka do mięsa w zestawie porządna, malakser z tarczami OK / niewypał tarcza do tarcia ziemniaków /
Ciasta drożdżowe zagniata super, piernik itd.
Gość: Adel
30.11.2016 02:42 odpowiedz
Gratuluje:-) ja przez 7 lat uzywalam Kenwood Major i byl rewelacyjny! Mozliwosc korystania z kilku funkcji na raz bezcenna.
Za 2 dni( mam nadzieje ze dotrze)rozpoczynam przygode z rozowym Pro 600.
Gość: justyna1982
17.11.2016 18:34 odpowiedz
Dlugo chodzilam z mysla jaki mikser kupic.... rozważalam rozne (czytalam opinie ogladalam filmiki) stanelam przed wyborem KA czy kenwood? Zbliżała sie akurat wielkanoc
Kenwood kusil przystawkami. KA mial akurat walkowarke i wykrojniki do makaronu gratis.
Zdecydowalam sie na KA... przez pierwsze kilka dni żałowałam zakupu bo tyle kasy wydalam a dodatkowych przystawek nie mialam. Pocieszalam sie mysla ze za kilka dni robie pierogi i wyprubuje sprzet i walkowarke. Jakie bylo moje zdziwienie....ciasto wyrobil perfekcyjnie. Walkowarka pieknie walkuje.... robilam pierogi razem z mama i ona rowniez popadla w zachwyt. W ciagu 2-3 godz zrobilysmy ok150 pierogow(dla nas to b.szybko). Zaden sie nie rozpadł! Od tego dnia uwielbiam go i nie żałuję juz wydanych na niego pieniedzy.
Aaaa i biszkopty wychodza piekne i puszyste,nawet nie wiedzialam ze mozna tak doskonale ubic piane z białek ☺
Idealnie wyrabia ciasta drozdzowe.chlebowe i kruche. Nie zamienie go na zaden inny
Gość: Dora
17.11.2016 10:24 odpowiedz
Wszystkie mieszadła i m.in. maszynka do mielenia są plastikowe. Ile czasu go Pani używa? czy nic się nie dzieje z tymi elementami?

obawiam się, że po jakimś czasie się połamią...
Mam straszny dylemat przed dokonaniem wyboru Artisan 5 czy Kenwood Kmix (który ma wszystkie elementy metalowe i jest o połowę tańszy)?
Mój mąż stanowczo mówi "nie" przed plastikowymi elementami za taką cenę, a wygląd to nie wszystko...

Zależy mi na trwałym robocie, który podoła wyrabianiu kruchego, drożdżowego i chlebowego ciasta, masy cukrowej, którą bardzo często robię.

Jakie jest Pani zdanie?
Dorota, Moje Wypieki
17.11.2016 10:50 odpowiedz
Mam go około 6 lat. Mieszadła nie są plastikowe, są metalowe + 1 silikonowe do zbierania masła z misy. Jak napisałam powyżej, z mieszadeł metalowych - konketnie z haka, odpryskuje farba, choć nie jakoś tak tragicznie, tylko przy mocowaniu.
Maszynka do mięsa plastkowa nie jest warta złotówki, odradzam, ja ją wyrzuciłam. Była tępa (mimo ostrzenia i wymiany noży) i tandetna - 20 letni Zelmer lepiej mieli. Dobra jest przystawka do makaronu i misa do lodów.
KMix nie jest do wyrabiania dużych ilości ciasta (nawet w instrukcji ma napisane do jakiej wagi można wkładać składniki). KA jest pod tym względem lepszy i podoła nawet najcięższemu ciastu na chleb. Ale o dokupowaniu przystawek do niego lepiej zapomnieć ;-).
Gość: Monia
15.11.2016 20:00 odpowiedz
Ja jutro mam w planach zakup KA Pro 6.Waham sie tylko w temacie koloru.Jak sprawuja sie biale?Kupuje ten wiekszy bo ze wzgledu na ilosc domownikow w 90% pieke z podwojnej porcji:-)
Gość: Dorota K
07.11.2016 12:24 odpowiedz
Witam,

Czy kitchenaid da radę wyrobić masę cukrową https://www.mojewypieki.com/przepis/masa-cukrowa-lukier-plastyczny-do-tortow ? ?
Dorota, Moje Wypieki
07.11.2016 12:30 odpowiedz
Tak, choć nie ten najtańszy model o małej mocy. 
Gość: Dorota K
07.11.2016 12:37 odpowiedz
a który do tego Pani poleca?
Dorota, Moje Wypieki
07.11.2016 12:40 odpowiedz
Artisan, nie Classic.
Gość: Dorota K
07.11.2016 13:04 odpowiedz
bardzo dziękuję za pomoc i rozwianie moich wątpliwości :)
Szymi94 profil
19.11.2016 20:14
Jeśli Artisan wyrobi ową masę to Classic też. To te same roboty, dokładnie ten sam silnik i te same podzespoły. Różnią się tylko misą (Classic 4.2l a Artisan 4.8l + błyszcząca + uchwyt). Różnica w mocy 275W (Classic) vs 300W (Artisan) nie wynika ze słabszego silnika a jedynie z próby obciążeniowej - z racji iż Classic ma na wyposażeniu fabrycznym mniejszą misę to tym samym zużywa miej prądu podczas próby średniego obciążenia. To jest informacja jaką otrzymałem od polskiego przedstawicielstwa więc myślę ,że jak najbardziej wiarygodna.
yrkl profil
17.10.2016 21:54 odpowiedz
Zatem jest i on. Artisan 5 ;-) Jutro powinien przyjść transformator, więc pierwsze próby — zobaczymy jak to jest nie wyrabiać kilkudziesięciu minut drożdżowego, a cieszyć się pysznymi drożdżówkami.

Jednym z najtrudniejszych — bo twardych i gęstych — ciast z jakimi przyszło mi się mierzyć, był staropolski piernik. Czy KA Artisan5 da sobie z nim radę, czy jednak to zadanie dla mocniejszego modelu? ;-)
Dorota, Moje Wypieki
18.10.2016 09:53 odpowiedz
Tak, ja w nim wyrabiam ciasto na ten piernik. Nie przejmuj się, jak głowica będzie mu mocno przy tym cieście chodziła, to normalne :).
yrkl profil
18.10.2016 11:31 odpowiedz
Super wiadomość, bo już za kilka tygodni trzeba będzie się zań zabrać! ;-)

A drożdżowe ukręcił bez problemu. Fajny gadżet ;-)
estera719 profil
01.10.2016 17:29 odpowiedz
Witam bardzo prosze o pomoc, moj mezczyzna gotuje w domu i chcialabym na urodziny kupic mu wymarzony KITCHEN AIDARTISAN, mysle o 5 ale na stronie : http://madeinusa.com.pl/category/miksery-kitchenaid-artisan-5-ce jest wersja KitchenAid Artisan 5 oraz Kitchenaid Artisan 5 CE czym to sie rozni i ktory polecacie? no i czy to dobry pomysl kupowac z USA? problem z wtyczka itp? bo nawet nie wiem co wtedy trzeba dokupic? czekam z niecierpliwoscia na kometarze
yrkl profil
17.10.2016 15:58 odpowiedz
Różnią się mocą (Artisan 5 jest mocniejszy), a potrzebna jest przetwornica napięcia (do artisana ok. 500w) — są takie z wtyczkami usa->pl :)
yrkl profil
20.09.2016 21:36 odpowiedz
Przyszła kryska na matyska, i do mojego domu chyba niebawem zawita to cudo, skoro walizka z Ameryki ma lecieć pusta, to... może chociaż ten robot się tam nada ;). Pytanie tylko o którym z modeli mowa — Artisan 5?

Śmieszna sprawa — ostatnio amerykański groupon miał wersję professional za niespełna 300 dolarów. Ale gdzie to postawić :(
Dorota, Moje Wypieki
21.09.2016 14:01 odpowiedz
Tak, to najbardziej popularna 5 ;-).
Maddy77 profil
27.08.2016 07:33 odpowiedz
Pytałam jakiś czas temu o malakser... zakupiłam stary model, ten o pojemność 2.1 litra... zamieniłam go po kilku dniach ponieważ nie działał przycisk "puls " . W międzyczasie zobaczylam, że nowy model(pro line ) ma tarczę do krojenia w kostkę! Nie było ratunku i pomimo wysokiej ceny zdecydowalam zamienić na ten model. Pracuje bardzo dobrze... używam go bardzo często, bo sezon w pełni i warzyw do przerobienia na zimę mnóstwo!
Tym razem proszę wszystkich posiadaczy przecieraka o radę.... (pamiętam, że ty Doroko nie byłaś zadowolona z maszynki do mielenia, ale w szczególności chodzi mi o część do przebierania warzyw ...mielonych i tak nie jadamy często )Wczoraj w czasie przecierania trzydziestu kg pomidorów moja stara maszynka po prostu się zatrzymała!!! A że to dopiero początek pomidorowy dla mnie muszę jak najszybciej coś kupić! Kto się wypowie?? Plisss... pozdrawiam. Magda
Dorota, Moje Wypieki
27.08.2016 10:25 odpowiedz
Przecierak do warzyw i owoców jest ok :-). Bardzo ułatwia pracę. Przepuszcza jednak małe pesteczki (porzeczka), nie wszystkie, ale część. Wydaje mi się, że jednak trzeba też kupić maszynkę do mielenia, ponieważ on bez niej nie działa.
Maddy77 profil
27.08.2016 17:29 odpowiedz
Cieszę się że dobrze działa... w takim razie zamawiam :-) i tak wiem że potrzebuje maszynki do mielenia. Dziękuję i pozdrawiam :-*
Mi_Lusia profil
30.07.2016 21:32 odpowiedz
Dorota, mam Artisana od kilku godzi, stoi już na swoim miejscu umty i gotowy do działania i aż się stresuję przed premiera... ;)
Poradź mi, proszę, którego mieszadła używasz do ciasta kruchego i którego do ciasta naleśnikowego?
Dziękuję!
Kamelcia profil
31.08.2016 09:25 odpowiedz
Pozwolę sobie odpowiedzieć na Twoje pytanie:) Przeczytaj instrukcję bo jest na prawdę bardzo fajnie opisane, krótko i zwięźle jakie mieszadło do jakiego ciasta i na jakich prędkościach, niby banał, ale przydatny. A odpowiadając: mieszadło (białe) do kruchego, rózga metalowa (trzepaczka) do naleśnikowego, ubijania białek, żółtek itp, hak do drożdżowego, chlebowego- generalnie ciast ciężkich. Przyjemnego użytkowania ;)
Kamelcia profil
29.07.2016 11:50 odpowiedz
Również jestem szczęśliwą (bardzo!) posiadaczką KA. Marzyłam o nim długo, czytałam opinie, oglądałam na żywo, śledziłam outlet i w końcu z mężem zrobiliśmy sobie prezent ślubny ;) a co!;)Osobiście też uważam, że cena jest wysoka, ale... No właśnie. Zacznę, że kupiliśmy w outlecie vivamixa i tutaj po zakupie był stres, czy rysy/ uszkodzenia będą duże, widoczne, no bo użytkownicy pisali, że minimalne, ale jak nam się trafi duża/widoczna to co, szkoda zwracać, wymiana i to rozczarowanie... KA przyszedł na drugi dzień po zamówieniu. Oczywiście była to miłość od pierwszego wejrzenia :) Uszkodzenia: mikroryska na podstawie, na prawdę bardzo ciężko ją zobaczyć i maleńkie odpryski lakieru na mieszadłach u samej góry ( nie mają styczności z jedzeniem). Zatem z czystym sumieniem mogę polecić outlet, zapłacić 800 zł mniej za powyższe warto. Co do pracy robota: jest dokładnie taki jak oczekiwaliśmy: bez zająknięcia wyrabia ciężkie ciasto na pizzę, drożdżowe, kruche itd., o innych lżejszych nie wspominając, jest stabilny, nie drga podczas pracy, pracuje cicho (dosłownie mruczy sobie jak pisały dziewczyny poniżej:)). Przynajmniej raz w tygodniu wyrabiam ciasto na pizzę, drożdżowe, chlebowe, do tego biszkopty, bezy itd. Ktoś może powiedzieć, że to nie dużo. Owszem, ale na takim trybie pracy dosłownie zajechałam mojego zelmera po zaledwie 3 latach! Koszmarnie męczył się przy wyrabianiu ciężkich ciast, zacinał, o kruchym już nie było mowy. Pewnie gdybym używała go jedynie do biszkoptów to przetrwałby znacznie dłużej. Dodam, że moja siostra ma Bosch mum, nad nim też zastanawiałam się przez jakiś czas bo jak u niej robiłam jakieś ciasto to wydawał mi się milion razy lepszy od zelmera, choć przy ciężkich ciastach cały chodził. Owszem wszystko robi szybciej. Przystawki do szatkowania i maszynka ok. Niestety u niej po zaledwie 2 latach mikser jest dosłownie "rozklekotany", pracuje na pełnych obrotach bo przy dwójce małych dzieciaczków oprócz samego miksera wszystkie przystawki/ szatkownice są używane często i ciasta cięższe przynajmniej raz w tygodniu. Więc wybór odpowiedniego miksera zależy od tego co chcecie nim wyrabiać. Ja nie zamieniłabym KA na żaden inny bo wspaniale się z nim pracuje, znakomicie wyrabia wszystkie rodzaje ciast i dla mnie to jest to. Na razie nie planuję żadnych przystawek (może w przyszłości sorbetierę), ale ceny wysokie, a jakość porównałabym z przystawkami szatkującymi do maszynki zelmera o której akurat złego słowa powiedzieć nie dam, bo mam od Mamy tę maszynkę, wiekowa bo 20 lat ma i pracuje bez zająknięcia. A jedyne co musiałam wymienić to ostrze i sitko, koszt 20 zł!!:-D Co do wyglądu KA to bardzo lubię jego retro styl, wcale nie zajmuje dużo miejsca, a tego się trochę obawiałam, stoi na blacie i patrzy na mnie w oczekiwaniu, że zacznie pracę:) Jedyne do czego mogę się przyczepić: dźwignia zmiany biegów chodzi może nie tyle ciężko co mało płynnie i osłona na dzieżę mogłaby być lepiej zaprojektowana bo jak pisze Dorota nie pokrywa całej dzieży. Polecam też po zakupie przeczytać instrukcję obsługi:) wiem, wiem co można nowego doczytać o mikserze;) Ale przy takim dużym wydatku warto dla dobra sprzętu (jest napisane jak dodawać składniki do ciast drożdżowych, na jakim biegu pracuje się z poszczególnymi masami).
NatkaS profil
30.08.2016 21:52 odpowiedz
Czy możesz powiedzieć który robot Zelmera posiadałaś?
Kamelcia profil
31.08.2016 09:19 odpowiedz
Miałam mikser na stojaku z misą, nie robot. Dokładnie ten model 481.64 / ZHM1264I.
NatkaS profil
12.07.2016 13:37 odpowiedz
Mam gorącą prośbę o odpowiedź na pytanie czy w tym mikserze również ciasto chlebowe gromadzi się na haku po pewnym czasie i kręci wraz z nim? Mam wrażenie, że przy wyrabianiu do pewnego etapu ciasto jest zagniatane a potem już nie i właśnie na tym haku się kręci.
Moje spostrzeżenia dotyczą miksera Zelmer, z którego jestem średnio zadowolona.

Jak oceniacie mikser planetarny Zelmera?
agnsud profil
12.07.2016 13:44 odpowiedz
To chyba normalne - mam planetarnego Kenwood a i też ciasto kręci się na haku.
Moim zdaniem też się wtedy wyrabia :)
NatkaS profil
12.07.2016 14:17 odpowiedz
Myślałam, że to jakaś wada mojego Zelmera. Nawet rozważałam wymianę na KitchenAid Artisan, ale z tego, co widzę w specyfikacji, to jego moc wynosi 500W, natomiast Zelmera aż 1000W. Skąd taka wysoka cena za kociątko?
Esme profil
12.07.2016 14:23 odpowiedz
Jakiego masz tego Kenwooda?
agnsud profil
12.07.2016 19:46 odpowiedz
KMix Barcelona
Esme profil
15.07.2016 08:11 odpowiedz
Wyrabiasz nim ciasto chlebowe może? Intensywnie myślę ostatnio o zakupie;D ale nie mogę się zdecydować a im więcej myślę, tym mniej wiem...
agnsud profil
15.07.2016 10:01
Wyrabiam w nim WSZYSTKO: chleb, ucierane, drożdżowe, czasem kruche, biszkopty, mięso na sznycle (jesli robię większą ilość), ciasto na pierogi.
Powiem szczerze: kupiłam go, bo na płytkach w kuchni mam prawie identyczne paski :). Nie patrzyłam na moc ani na ilość przystawek. Jestem zadowolona, na moje potrzeby w zupełności wystarczy (właśnie wrzuciłam cały kilogram! mąki na ciasto pierogowe i elegancko się wyrobiło).
NatkaS profil
12.07.2016 15:26 odpowiedz
Myślałam, że to jakaś wada mojego Zelmera. Nawet rozważałam wymianę na KitchenAid Artisan, ale z tego, co widzę w specyfikacji, to jego moc wynosi 500W, natomiast Zelmera aż 1000W. Skąd taka wysoka cena za kociątko?
agnsud profil
12.07.2016 17:06 odpowiedz
Za nazwę trzeba zapłacić :)
NatkaS profil
12.07.2016 17:15 odpowiedz
To na pewno ;) Myślisz, że chodzi tylko o nazwę, czy jest jeszcze jakaś różnica w tym robocie w stosunku do takiego Zelmera http://www.zelmer.pl/dla-kuchni/roboty-kuchenne/zfp1100c
agnsud profil
12.07.2016 17:46
Ładny! I wygląda, że wszystko ma, co powinien mieć (oby mieszadła, metalowe a nie z plastiku).
NatkaS profil
12.07.2016 18:00 odpowiedz
Mieszadła ma metalowe. No i się zastanawiam czy Zelmer oddać mamie i kupić kiciusia czy ten Zelmer dorównuje. Zbyt zachwalacie kiciusia i można się pogubić :)
zielonyiksik profil
30.08.2016 13:21
Mogę zapytać co zdecydowałaś ? Szukam właśnie robota do wyrabiania ciasta chlebowego i ten Zelmer mnie kusi.
Esme profil
12.07.2016 17:52 odpowiedz
Tzn chodzi mi o typ, akurat robię rozpoznanie robotów i ciekawi mnie opinia posiadaczki akurat tych;) Mam malakser tej firmy i jestem bardzo zadowolona. Przejrzałam wstępnie recenzje na MW oczywiście:)
NatkaS profil
30.08.2016 21:44 odpowiedz
Zielonyiksik, ja nadal się waham, bo nie mogę znaleźć opinii tego Zelmera. W użytku jest ok. Silny sprzęt, ale nie mam porównania. Natomiast ciągle rozważam Artisan 7 z nowym kształtem haka i większą mocą, bo mnie interesuje głównie pieczenie chleba, niestety też opinii brak. Może ktoś pomoże? Chętnie udostępnię swój robot do testu porównawczego z KA. Jestem ze Śląska :)
fella80 profil
02.07.2016 00:06 odpowiedz
Chcę napisać że dzisiaj na urodziny od męża dostałam taki piękny, wymarzony, brokatowy...cud!
Dorota, Moje Wypieki
02.07.2016 00:07 odpowiedz
Wszystkiego najlepszego! Super :-).
fella80 profil
02.07.2016 09:28 odpowiedz
Dziękuję pięknie!Pozdrawiam! :)
Wiktoria1 profil
02.07.2016 09:11 odpowiedz
Życzę owocnej pracy z robotem! ;-)
fella80 profil
02.07.2016 12:59 odpowiedz
Dziękuję bardzo.Jeszcze nie próbowałam-nie wiem od czego zacząć :)
Mysza63 profil
28.06.2016 06:26 odpowiedz
Od wielu lat jestem posiadaczką miksera planetarnego firmy Clatronic. Marzyłam o kiciusiu , ale czytając opisy i komentarze wygląda na to , że następny robot znowu będzie z tej samej firmy. Wady i zalety ma podobne , za to cena jak najbardziej na plus. Ktoś może ma nowy robot Clatronic ?
28.06.2016 10:49 odpowiedz
ja bardzo polecam kenwooda.. ma wieksza moc, duza miske a w promo dostalam jeszcze rozne przystawki. minusem jest wyglad maszyny do szycia i brak wyboru kolorow ale dziala idealnie :)
mlyna profil
05.10.2016 14:36 odpowiedz
hej, mogłabyś powiedzieć jaki masz model Clatronica?
10.06.2016 19:33 odpowiedz
Kupiłam w końcu swojego wymarzonego KA, ale niestety doświadczenie, które miało być ekscytujące i radosne, teraz wywołuje we mnie irytację i żal. Sam mikser jest ok (chociaż mam wrażenie, że dźwignia zmiany biegów ciężko chodzi...), natomiast proces zakupu u polskiego dystrybutora ciągnie się w nieskończoność. Skusiłam się na super promocję - z okazji Dnia Matki do Artisan5 dodawano sorbetierę i komplet akcesoriów. Kiedy w końcu zdecydowałam się na kolor (same wiecie, jaki to ciężki proces ;) ), w paczce przyszedł nie ten, który zamówiłam, czyli mamy pierwszy poślizg kilkudniowy. Jak już dostałam właściwy, to znalazłam na nim sporą rysę :( Kiedy chciałam skorzystać z sorbetiery, okazało się, że na niej też jest uszkodzenie (odprysk) - wymieniłam i w zamian dostałam... kolejną z takim samym uszkodzeniem (sic!). Cała transakcja trwa już chyba trzeci tydzień, a na kolejną wymianę muszę czekać jeszcze co najmniej dwa tygodnie, bo dopiero wtedy będzie dostawa nowych sorbetier. Jestem zrezygnowana i załamana. Nie jestem już nawet w stanie cieszyć się z mojego wymarzonego sprzętu :( Myślałam, że kupując u autoryzowanego przedstawiciela, w tak solidnej firmie jak KA, która szczyci się niezawodnością i solidnością, nie będę musiała martwić się o takie rzeczy. Chyba jednak za dużo sobie wyobrażałam :(
Dorota, Moje Wypieki
10.06.2016 19:37 odpowiedz
Ilenia, czy to Vivamix, czy miksery z USA? Rozumiem irytację :/.
10.06.2016 19:39 odpowiedz
Vivamix
Wiktoria1 profil
01.06.2016 15:49 odpowiedz
Wymarzony, prosto z USA. :-)
Dorota, Moje Wypieki
01.06.2016 20:20 odpowiedz
Super, cieszę sie razem z Tobą :-). Będzie się działo!
Wiktoria1 profil
01.06.2016 22:09 odpowiedz
Dziękuję, z pewnością! ;-)
ineska profil
01.06.2016 21:50 odpowiedz
hm.... american dream;) elegancki. Oj przeczuwam, że nie będzie próżnował, niech dobrze służy!
Wiktoria1 profil
01.06.2016 22:11 odpowiedz
Dziękuję, już dzisiaj pracował ze mną nad chlebem, współpraca się udała. :-)
karo.lina profil
06.06.2016 20:06 odpowiedz
Marzenie! :) Gratuluję i życzę przyjemnej współpracy ;)
Wiktoria1 profil
11.06.2016 13:40 odpowiedz
Dziękuję bardzo! :-)
Gość: Sabina
15.02.2017 18:39 odpowiedz
Jak i gdzie Pani zamawiala to z USA?jaka była cena dostawą ,dziękuję za odp z góry
Lysa profil
27.05.2016 20:01 odpowiedz
Witam, mam takie pytanie...jak długo z doświadczenia czy też książkowo powinno się ucierać masło z cukrem?? Ponieważ już kilka razy, pomimo tego, że masło ma 82% masa nie jest puszysta, tylko po prostu rozmieszane masło z cukrem, a ciasto wychodzi suche, ubite i ciężkie. Ile czasu powinno się ucierać takie masło i na jakiej prędkości - pytam o mikser planetarny. Proszę o poradę.
Dorota, Moje Wypieki
28.05.2016 10:19 odpowiedz
Ucieramy do momentu aż masa maślana będzie jasna (biała), puszysta i zwiększy swoją objętość. Kilka dobrych minut mikserem planetarnym (do 10 min), zwykłym nawet dłużej. Masło musi być miękkie, jak podczas upałów - nóż powinien w nie wchodzić bez oporu. Proszę używać końcówki do ubijania białek.
dodo profil
04.05.2016 16:30 odpowiedz
Pani Dorotko będę wdzięczna za pomoc. Właśnie kupiłam robot planetarny bosch mumxl i proszę o radę, do czego najlepiej używać końcówki do białek a do czego tej z silikonowym wykończeniem. I jeszcze jedno pytanie, pianę z białek lepiej ubijać na wyższych czy niższych obrotach. dziękuję i pozdrawiam
1  2  3  4  5  6



Składniki / tagi